Чи можна купатися під час менструації? [draft]



Бувають випадки, коли під час літньої відпустки настають “ці дні”. Що робити, якщо менструація розпочалася зовсім невчасно, а Ви запланували активний відпочинок у воді? Не всі знають про тонкощі цього питання і заходи безпеки. Тема насправді є важливою і дуже актуальною. Зазвичай дівчата хвилюються лише про естетичну сторону питання – як вийти “сухою” з води і уникнути виділень на купальнику і тілі. Це, поза сумнівом, важливий нюанс, але мало хто непокоїться через медичну сторону питання.
Лікарі вважають, що бажано відмовитись від купання на період менструації. Справа в тому, що в такий час організм жінки більше вразливий і слабкий, а шийка матки розширена. Є висока вірогідність потрапляння інфекції і розвитку якоїсь хвороби або запалення, але як бути, якщо купання вже не відмінити?

Запобіжні заходи

Якщо купатися дуже хочеться, і Ви не маєте наміру міняти свої плани, то треба максимально убезпечити своє здоров’я.

  1. Запасіться гігієнічними тампонами. Навіть якщо Ви зазвичай не користуєтеся ними, то в таких випадках вам слід змінити свої звички. Тампони відмінно вбирають рідину і тим самим захищають від проникнення інфекції. Пам’ятайте, що тампон треба буде часто змінювати, краще всього – після кожного купання. Що стосується незайманих дівчат, то вибирайте серію тампонів міні- розміру. Вони не пошкодять пліву й ідеально ввійдуть до отвору, не занадто глибоко.
  2. Оскільки в цей час імунітет стає слабкіше, треба підтримувати його за допомогою достатнього прийому вітамінів, що містятья у фруктах і овочах. Також можна вживати спеціальний вітамінний комплекс, придбаний в аптеці.
  3. Намагайтеся купатися в ті періоди, коли виділення незначні. Краще за все зачекати з цим хоча б у перший день.
  4. За 30-50 хвилин до купання поставте дезинфікуючу, захисну вагінальну свічку. Перед сном повторіть процедуру. Краще всього купувати засіб на основі йоду. Щоб вибрати найбільш відповідний різновид, заздалегідь проконсультуйтеся зі своїм гінекологом.

Якому купанню варто віддати перевагу, а від якого відмовитися?

Навіть прийом ванни не рекомендується під час менструації. Оптимально – обмежитися теплим душем. Проте якщо Вам це необхідно, то не робіть воду занадто гарячою. Крім того, додайте відвар із цілющих трав для розслаблення і лікувального ефекту. Ромашка має антисептичну дію і дуже добре підійде для такого випадку. Не треба перебувати у воді занадто довго, вистачає 20-25 хвилин.
Що стосується закритих водойм, то краще за все уникати в них купатися під час менструації. Саме у такі дні є найвищий ризик занесення інфекції. А ось купання в морі та річці вважається найбільш безпечним.Звертайте увагу на температуру води. Найактивніше бактерії розвиваються в теплі, тому прохолодна вода прийнятніша. Проте занадто холодної води треба також уникати! У дні менструації поверхня матки вразлива через ендотелій, що відшарувався, і слизову оболонку, тому переохолодитися дуже легко. Можна навіть не відчувати холоду фізично, але при цьому отримати неприємність у вигляді гінекологічного запалення.
У басейні з місячними можна купатися без побоювань. Зазвичай там воду хлорують і очищають. Багато жінок відвідують басейн систематично і не відміняють зайняття з початком менструації. Однак треба зазначити, якщо у воду потрапить хоч крапля виділень, можуть спрацювати “датчики” (особливий хімічний розчин) і вода забарвиться в інший колір. Ми сподіваємося, що наша стаття виявилася для Вас інформативною і корисною. Не нехтуйте порадами і завжди  серйозно ставтеся до власного здоров’я.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *