Тихий ворог: небезпека анорексії для жінок [draft]



Усім дівчатам властиве прагнення мати гарний вигляд, якомога більше наблизившись до моделей зі сторінок глянцевих журналів. Тому різні дієти і препарати для зменшення ваги набули популярності. Проте якщо одним зміна раціону і деякі обмеження в їжі приносять тільки користь і не викликають залежності, то інші стають справжніми рабами дієт і ліків для схуднення. Прагнення до ідеальної фігури заганяє в кут, оскільки повернення до нормального харчування неминуче веде до збільшення ваги і знову починається процес схуднення. Деякі не зупиняються і продовжують худнути, навіть якщо сторонні стверджують, що в цьому немає жодної необхідності. Патологічне бажання стати легше з часом призводить до анорексії.

Що таке анорексія і які її причини?

По суті, це захворювання свідчить про сильне порушення травлення, викликане психологічним розладом. Найбільше від неї страждають підлітки і молоді жінки до 25 років. Небезпека полягає в тому, що людина без сторонньої допомоги не може зупинити процес схуднення. Поступово внутрішні органи зсихаються і дівчина помирає.Анорексія все ж піддається лікуванню. Головне – розпізнати хворобу на ранній стадії і тоді, можливо, вдасться уникнути подальших ускладнень.

Причини виникнення анорексії

Спадковість

Після того, як хвороба стала справжньою світовою епідемією, лікарі почали досліджувати генетичну схильність до неї. Якщо в сім’ї вже були подібні випадки, ризик для інших родичів також підвищується. Крім того, медики встановили, що анорексія може розвинутися внаслідок хімічних змін у мозку. Зокрема, при зменшенні кількості норадреналіну і серотоніну.

Соціальне середовище

Сучасні стереотипи нав’язують стандарти зовнішності й фігури, тому підліткам, а іноді й людям старшого віку дуже складно протистояти такому тиску.

Психологічні порушення

Практично всі, без винятку, пацієнти, які перехворіли на анорексію, в дитинстві перенесли психологічне потрясіння. На тлі того, що вони прагнули все робити якнайкраще, розвивалася низька самооцінка. Часто таке відбувається через глузливе або нешанобливе ставлення батьків. Анорексія у таких людей може початися різко, після сильного стресу.

Як зрозуміти, що почалася анорексія?

Як ми зазначали вище, важливо вчасно розпізнати хворобу і спробувати надати близькій людині лікарську допомогу. Перші ознаки легко помітити. Серед них:

  • відсутність або зниження апетиту;
  • скарги на постійну втому і запаморочення;
  • тривале відвідування туалету. Найімовірніше, у хворого почався закреп або він намагається викликати блювотний рефлекс, щоб позбавитися від з’їденого;
  • чутливість до холоду;
  • постійні розмови про дієти, калорії і способи схуднення;
  • непритомність;
  • припинення менструального циклу;
  • волосся стає тонким і ламким.

Види анорексії у жінок

  1. Психічна – розвивається на тлі тривалих розладів психіки. Це можуть бути складні форми шизофренії і параної, а також тривале перебування в стані депресії. Саме остання причина найчастіше призводить до відмови вживати їжу. Важливе значення мають заспокійливі препарати, у тому числі зловживання алкоголем.
  2. Психологічна – вирізняється тим, що хворий свідомо прагне скинути вагу і панічно боїться набрати навіть декілька грамів. Люди з власної волі обмежують себе в їжі, але одночасно зі схудненням приходить спотворене сприйняття власного тіла.
  3. Симптоматична – може бути не головною хворобою, а лише передвісником серйозніших порушень травного тракту або легенів. У такому разі організму просто бракує сил переварювати їжу, оскільки вся енергія йде на боротьбу із захворюванням.
  4. Лікарська – розвивається в результаті постійного прийому антидепресантів і психостимуляторів у великих дозах.

Складність лікування анорексії у жінок полягає не лише в тому, що буде потрібна комплексна дія на весь організм, але й у тому, щоб зрозуміти, як добитися від самого хворого бажання покращити своє здоров’я. Тому уважно стежте за тим, щоб Ваша дочка-підліток або подруга несподівано не захопилися дієтами.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *