Перебіг вагітності двійнятами та можливі ускладнення [draft]



Дізнатися, що у Вас народиться не один, а відразу двоє або троє малюків – велика несподіванка. Ця звістка викликає бурю почуттів і суперечливих емоцій. Дійсно, подвійну вагітність вважають дивом, але останнім часом це диво зустрічається все частіше.
Збільшення кількості близнюків і двійнят пов’язане з тим, що з кожним роком все більше жінок вважають за краще народжувати дітей в пізнішому віці, а чим майбутня мама старша, тим вище вірогідність багатоплідної вагітності. Та й медицина не стоїть на місці і тим, хто раніше не міг завагітніти природним чином, тепер на допомогу приходять спеціальні центри. Там проводять курс гормонального лікування, яке часто призводить до одночасного дозрівання відразу двох яйцеклітин і в майбутньому, – до народження двох дітей відразу.

Особливості вагітності двійнятами

Неприємне лікарське слово “патологічна вагітність”, яке стосується і двійнят, має вагомі підстави. Будь-якій жінці в делікатному положенні треба уважно ставитися до свого здоров’я, а майбутній матері двійнят або близнюків – тим більше. На ранніх термінах така вагітність нічим не відрізняється від звичайної, але оскільки плід розвивається, то дуже часто пологи відбуваються передчасно. Про це обов’язково попередить лікар. Головне для майбутньої матері не лякатися, оскільки навіть народжені раніше терміну двійнята цілком пристосовані до життя у нашому світі й проблем зі здоров’ям у них не виникає. Жінці, яка носить двійнят, необхідно вживати більше фолієвої кислоти, щоб запобігти порушенням у розвитку нервової системи малюків.

Лікаря-гінеколога доведеться відвідувати набагато частіше, ніж за звичайної вагітності. Самі медики говорять, що часто їм доводиться навіть госпіталізувати майбутню матір, але причина  не в проблемі зі здоров’ям її або дітей, а необхідність постежити за розвитком плоду.На жіночих форумах, присвячених цьому питанню, часто можна почути думку жінок, які пишуть, що ранкові нудота і токсикоз під час подвійної вагітності бувають набагато сильнішими, але проходить на 12-14 тижні. Будьте готові до того, що Ви наберете багато зайвої ваги, оскільки одночасно розвивається два плоди і дві плаценти, які потребують додаткових поживних речовин.
Пологи частіше проходять через кесарів розтин, оскільки двоє малюків найімовірніше займуть поперечне положення в утробі матері й лише в окремих випадках при хорошому здоров’ї породіллі та правильному положенні малюків пологи проходять природно.

Перебіг вагітності двійнятами за тижнями

4-8 тиждень: мама відчуває перші ознаки вагітності, а малюки в її утробі важать всього по п’ять грамів і їх органи тільки починають розвиватися. Вже на шостому тижні їх можна побачити на УЗД. 8-12 тиждень: малюки збільшуються в три рази за довжиною і вагою і в них вже можна розрізнити риси обличчя. А до кінця 12 тижнів вже починає функціонувати травний тракт.
12-16 тиждень: для жінок, які виношують одного малюка, в цей час може ще і не знадобитися особливий одяг, але для майбутньої мами двійнят це стає необхідністю. Діти нестримно ростуть і живіт здається більше, ніж на аналогічному терміні поодинокої вагітності. На 16 тижні на УЗД можна буде навіть розглянути стать дітей. У другому триместрі вагітності (з 16 по 28 тиждень) діти активно ростуть і починають рухати ручками і ніжками, але жінка в цей час може відчувати незвичайні симптоми через постійний тиск на матку. Можуть з’явитися закреп і розтяжки на животі. Внаслідок прискореного обміну речовин буде постійно жарко. Часто можуть виникати судоми на ногах або оніміння. Самі малюки на 28 тижні вже практично повністю готові до зустрічі із зовнішнім світом, завдяки розвитку сучасної медицини.
На третьому триместрі вагітності (28-40 тижнів) дітки вже моргають очима, смокчуть пальці, а мама може навіть відчути, як вони гикають. Знайте, що в цей період пологи можуть початися у будь-який момент, тому стежте за своїм станом. Найчастіше двійнята народжуються на 37-38 тижні, оскільки їх розвиток вже повністю завершився, і вони досягли необхідної ваги.

Можливі ускладнення

  1. Один плід більше іншого. Лікар порадять, як вчинити в цій ситуації, оскільки постраждати можуть обидва малюки. Часто призначають спеціальне лікування, щоб урівноважити стан плодів.
  2. Один плід завмер. Окрім того, що жінці шкода своєї дитини, яка ще навіть не народилася і вже може померти, вона починає переживати і за другого. Якщо процес стався на ранньому терміні, то треба лише покластися на лікаря. На цьому етапі загрози для життя іншого малюка немає. Проте навіть якщо завмирання плоду сталося пізніше, то і тут лікарі обмежуються лише спеціальними препаратами і в жодній особливій операції немає потреби.                                        Як би жінці не було важко виносити двійнят або близнюків, радійте, що Ви стали свідком такого дивовижного народження.

Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *