Як вишивати стрічками для початківців – покрокові майстер-класи [draft]



Вишивка стрічками є одним з видів рукоділля. Вона дозволяє створити красиві об’ємні малюнки на тканині. За відсутності досвіду варто скористатися майстер-класами, де представлена вишивка стрічками для початківців покроково з фото. Навчившись робити із стібків і вузликів прості візерунки, можна переходити до складніших малюнків.

Основи вишивки стрічками

Щоб вийшов красивий виріб, необхідно ознайомитися з секретами по вибору матеріалів і інструментів. Краще зрозуміти основи вишивки стрічками допоможуть наступні рекомендації:

  • Для вишивки підійдуть стрічки будь-якої ширини, вони можуть бути виготовлені з будь-якого матеріалу, але зручніше працювати з сатиновими, шовковими і атласними смугами.
  • Щоб кріплення стібків і вузлів при вишиванні було надійним, тканина має бути щільною.
  • Для закріплення і утримування тканини, на якій робитиметься вишивка, рекомендується використати пяльци, які натягнуть матеріал для полегшення роботи.
  • Для вишивання стрічками застосовуються голки, але не звичайні, а з широким вушком – голка не має бути іржавою, але мати тупий кінець, завдяки чому тканина розсуватиметься, але не рватиметься.
  • Додатковими інструментами для вишивки стрічками є ножиці, сірники, шило і інше.

На замітку! Перед вишиванням рекомендується підготувати спеціальні маркери, сліди від яких повністю зникають спустядва дня після нанесення.

Такі основи вишивки стрічками. Бажано наслідувати ці рекомендації, щоб вийшов якісний виріб.
Основні стьобання, шви і вузли, використовувані для вишивки стрічками, наочно продемонстровані на фото:

  • стібок “Напівпетельки з прикрепкой”;
  • стібок “Петельки по кругу”;
  • стібок “Перекручена петелька”;
  • стібок “Петелька з очком”;
  • стібок прямої;
  • витягнутий стібок;
  • стібок витягнутий перекручений;
  • тамбурний шов;
  • стебельчатий шов;
  • французький вузлик;
  • колоніальний вузол;
  • шов “Захоплення”.

Покрокові майстер-класи по вишивці стрічками для початківців

Майстер-класи з покроковими інструкціями і фото особливо корисні для початкуючих умільців. Завдяки детальному опису кожної дії можна без зусиль самостійно навчитися техніці вишивання, професійно роблячи стьобання і вузли. Перш ніж приступити безпосередньо до процесу вишивки, для початківців корисно також ознайомитися з відео-уроками.

Майстер-клас 1: вишивка кольорів стрічками

Наслідуючи цей майстер-клас, легко навчитися вишивати красиві квіти із стрічок. Покрокова інструкція з фото представлена нижче:

  1. Від стрічки червоного кольору шириною 5 мм відрізувати смугу завдовжки 35 см Краї обпалити запальничкою або сірниками. На одному кінці стрічки зав’язати вузол. Вставити іншим кінцем у вушко голки, біля нього зробити другий вузол.
  1. Тканину вставити в пяльци, зображувати серце простим олівцем, по контуру цієї фігури зображувати квіти (троянди і ромашки). Із зворотного боку тканини увіткнути голку в центр ромашки, потім вивести стрічку вгору, як на фото. Крок за кроком, роблячи аналогічні стьобання і вузлики, вишити усі пелюстки у ромашок, використовуючи смужки різних кольорів. Після завершення кожної квітки стрічку закріплювати із зворотного боку, обрізувати і обпалювати її край.
  1. Щоб вишити серединку кольорів, треба вставити в голку жовту стрічку і виконати стьобання по техніці “голкою вперед”. Таким чином, повинні вийти чотири ромашки різних кольорів.
  1. Прийшов час вишивки троянди. Для цього слід увіткнути голку із стрічкою із зворотного боку полотна у визначеному місці. На лицьовій стороні скрутити стрічку від голки до основи у тканини. Сформувавши троянду, її слід закріпити ниткою. Аналогічним чином треба зробити 4 квітки різного кольору. Сердечко по усій довжині прошити стрічкою зеленого кольору, заздалегідь скрутивши її. З виворітного боку закріпити кінчик і обпалити.

Вишивка готова. Зробити його не залишить праці навіть початкуючим умільцям.

Майстер-клас 2: колосок із стрічок

Щоб вишивати колосок, краще всього вибрати стрічку, ширина якої складає 3 мм Але за бажання вона може досягати 6 мм
Вишивка стрічками для початківців покроково з фото:

  1. Почати треба з верхньої частини колоска. Для цього слід виконати прямий стібок.
  1. З одного боку від виконаного прямого шва знайти середину і вивести голку на лицьову сторону. Із зворотного боку цього ж стібка слід також відшукати центр і вивести голку на виворіт. Виходить петля, яку треба не до кінця затягнути, а потім прихопити її знизу. Вийшов тамбурний шов.
  1. Далі виконується аналогичнаявишивка, але подальша петелька має бути ширша за попередню, щоб сформувався колосок.
  1. Допускається невелике підкручування стрічки.
  1. Такой же перекрученою ниткою вишити листя і стебла.
  1. Наступний колосок треба вишити так само, як і перший.
  1. Коли колоски будуть готові, слід приступити до вишивки його осик. Для цього використовуються нитки муліне трьох різних відтінків. Вони всі разом вставляються у вушко голки і формуються довгі стьобання. Наочно це продемонстровано на фото.

Таким чином, вишити колосок стрічками досить просто, якщо точно наслідувати покрокову інструкцію.

Майстер-клас 3: вишивка троянди стрічками

Троянди – це розкішні квіти, які люблять практично все. У цьому майстер-класі представлена не просто вишивка троянди, а ціла квіткова картина. Виконати її досить просто навіть для початківців. Покрокова інструкція з фото допоможе зробити процес вишивки простіше.

  1. Спочатку треба зробити внутрішній бутон квітки. Для цього використовується стрічка, ширина якої складає близько 5 см Його кінчик треба загнути під кутом 45 градусів. Після цього куточок стрічки слід згорнути трубочкою. Досить всього трьох оборотів, не більше. Стрічку, що залишилася, необхідно зігнути назовні, а внизу отриманого бутона троянди закріпити голкою з ниткою. Щоб квітка не розпалася, біля основи його бажано прошити.
  1. За допомогою стрічкового стібка з укороченим кроком треба приступити до вишивкерози. На вигляд він нагадує петлю. Стрічка з узелком-“подушкой” вставляється у вушко голки, полотно протикується з виворітного боку і виводиться на лицьову. Далі можна приступати до основної роботи. Відступивши від точки проколу близько 2 см, стрічка виводиться на виворіт. У результаті буде отримана петля. Усі пелюстки троянди виконуються аналогічно і розміщуються близько один до одного. Коли півколо з петельок буде готове, треба вставити в центр бутон, виготовлений раніше. Він закріплюється за допомогою нитки, заздалегідь протягнувши її в голку. Після цього можна продовжувати вишивати пелюстки. Треба зробити декілька таких рядів, розміщуючи кожну подальшу петельку щільно до попередньої.

    Коли усі деталі квіткової композиції будуть готові, можна приступати до їх складання. Бутони, що Не розкрилися, слід закріпити ниткою біля кольорів, що розкрилися, вишитих на полотні. Потім в довільному порядку треба пришити листя.

    Майстер-клас 4: вишивка бузку стрічками

    Із стрічок можна вишивати все, що завгодно. Але особливо вдаються квіти. Приміром, бузок, який традиційно має бути бузкового кольору. Незважаючи на це, квітку можна виготовити з будь-якої стрічки і він виглядатиме анітрохи не гірше.Покрокова інструкція по вишиванню бузку із стрічки:

    1. Від стрічки відрізувати невеликий шматок. Потім треба округляти кути, а після обробити їх вогнем.
    2. За допомогою звичайної нитки зробити контур. У цьому прикладі використовується нитка білого кольору, оскільки вона прекрасно виділяється на синьому фоні. Проте досвідчені умільці рекомендують використати контур такого ж відтінку, як квітку.
    3. Нитку слід затягнути зав’язати кінці. В результаті вийде кулька.
    4. Якщо в центр цієї кульки вставити голку з ниткою і прошити його, він перетвориться на бузок.

    Майстер-клас 5: вишивка волошки стрічками

    Щоб вишивати волошку, знадобиться використати стрічку синього кольору шириною близько 0,5 см, а також додаткову голку з ниткою в тон.Майстер-клас з покроковим фото виглядає таким чином:

    1. Стрічку вивести і розпрямити, розмістивши виворотом вгору. У верхній точці майбутню пелюстку необхідно прихопити ниткою. Бажано, щоб її колір практично співпадав із стрічкою.
    1. Нижче точки виходу стрічки слід виконати ще прокол, щоб вивести її на виворітну сторону. Таким чином, формується пелюстка квітки.
    1. Наступна пелюстка знаходитиметься ліворуч, потім справа, потім знову ліворуч. Бажано їх виконати злегка внахлест.
    1. Потім треба виконати серединку волошки. Для цього в місці кріплення усіх пелюсток необхідно зробити три звичайні стібки.

    Відео-уроки для початківців: як вишивати стрічками?

    Освоїти правильну техніку вишивки стрічками допоможуть відео-уроки, які підійдуть навіть для початківців.


    Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


    Теги: як вишивати стрічкою, вишивання атласними стрічками

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *