Як зробити шпаківню своїми руками [draft]



З настанням весни багатьом хочеться зробити щось корисне не лише для себе і свого дому, але і природи. Більшість людей виходять на прибирання території і упорядковують насадження. Але нерідко весна асоціюється і із зустріччю пернатих друзів, яким теж треба своє житло. Саме тому в цей період як ніколи актуальне питання про створення шпаківні своїми руками. Процес виготовлення будиночка для птахів і їх пташенят не особливо складений, якщо узяти на озброєння готові креслення і схеми, соотнеся їх з потрібними розмірами, а фото і відео допоможуть в цьому процесі.

Необхідні матеріали і інструменти

Щоб побудувати шпаківню своїми руками, ніякі рідкісні матеріали не знадобляться. Для створення будиночка для птахів і їх потомства треба звичайнісіньке дерево. Що стосується інструментів, то вони, як правило, є майже в кожному будинку, це:

  • ножівка по дереву;
  • саморези або цвяхи;
  • олівець або маркер;
  • сантиметрова стрічка або лінійка;
  • викрутка;
  • молоток;
  • свердло або шуруповерт.

Тепер про матеріали. Краще зробити шпаківню з натуральної сировини. Оптимальним рішенням є сухі дошки.

На замітку! Хвойну деревину (кедр, сосна, ялина) брати не рекомендується. Оптимально узяти дошки з вільхи, дуба або берези.

Для створення будиночка для птахів і їх пташенят використовуються дошки, товщина яких мінімум складає 2 см Це дозволить зберігати тепло усередині конструкції. Шліфувати до ідеального стану матеріал не треба. Він має бути злегка шорстким і нерівним. Тут справа не в комфорті, а в можливості мешканців швидко і вільно вибиратися з шпаківні.Побудувати шпаківню з інших матеріалів навряд чи вдасться. Для цього не підходять клеєне або спресоване дерево, тобто фанера, МДФ, ДВП, ДСП і інші варіанти. Вони токсичні і недовговічні.
Також варто обмовитися відразу, що не рекомендується застосовувати декоративні елементи для оформлення готової шпаківні. Вони не зроблять будиночок для птахів затишним і привабливим. Навпаки, усілякі прикраси лише відлякують пернатих. Як і на фото вище, варто зробити шпаківню максимально простою.

Креслення шпаківні з дерева

Перед виготовленням шпаківні з дерева рекомендується узяти на озброєння креслення. Схема істотно спростить створення будиночка, але зробити “шаблон” необхідно з урахуванням усіх розмірів. Що стосується оптимальної висоти конструкції, то для шпаків вона складає 35 см Для дна рекомендується узяти квадратний елемент із сторонами 15 см Діаметр вічка не має бути менше 5 см

На замітку! Усі розміри шпаківні слід уважно перевірити кілька разів, щоб птахам було не лише комфортно ночувати у будиночку, але і вирощувати потомство. Якщо пернаті визнають житло тісним, жити в нім вони не будуть. Адже пташенята, вирощені в таких умовах, виявляться занадто слабкими.

Для шпаків рекомендується робити будиночок, виконаний по кресленню “сільського” типу. Ця шпаківня має бути досить глибокою, оскільки птах не особливо дрібний. Для зручності під вічком варто розмістити жердину.
Є ще один варіант шпаківні. Він створюється по кресленню, яке умовно можна назвати “Будиночок”. Особливість цієї конструкції полягає в наявності даху незнімного типу. Це рішення не завжди зручне. Уся справа полягає в тому, що доглядати за шпаківнею і чистити його перед прильотом птахів не зовсім комфортно.Проте проблема вирішувана. Якщо до нижньої частини даху прибити втулку, рівною по розмірах дну, то її цілком легко можна зняти. Завдяки такій деталі дах відмінно триматиметься. При цьому украй важливо потурбуватися про міцність і надійність конструкції. Дах можна прикрутити до основи дротом. Це дозволить уникнути зносу деталі вороною або вітром.

Зверніть увагу! Раціональне і практичне рішення – зробити плоский дах, у якого є малий нахил назад. Така шпаківня зручніша, а невеликі зміни в кресленні нижче підуть тільки на користь.

Варто загострити увагу ще на деяких моментах. Кріплення стінок і дна шпаківні рекомендується виконувати за допомогою шурупів або саморезов. Ще не варто забувати, що незалежно від вибраного варіанту шпаківні до задньої стінки конструкції обов’язково кріпиться планка. Вона потрібна для фіксації пташиного житла на дереві або жердині.Конструкція будь-якої шпаківні гранично проста і нехитра. Приведені вище варіанти шпаківень пропонується зробити з дощок, товщина яких дорівнює 2 см Можна, звичайно, узяти матеріал інших розмірів. Але у такому разі доведеться коригувати параметри дна і даху конструкції. Немає нічого страшного в тому, щоб задати свої розміри шпаківні. Проте у будь-якому разі варто дотримуватися деяких правил:

  • дно не має бути менше 15 х 15 см;
  • загальна висота шпаківні – мінімум 35 см;
  • діаметр вхідного отвору не менше 5 см;
  • відстань від дна до вічка в межах 15-20 см

Це оптимальні розміри для шпаківень, в яких оселяться горобці або шпаки. Для інших птахів параметри вічка і висота можуть варіюватися.

Покрокова інструкція по створенню шпаківні для птахів

Коли усі інструменти і матеріали підготовлені, а креслення вибране, можна приступати до виготовлення шпаківні.

Крок 1 – Спершу треба на дошках зробити розмітку стін, вічка, дна і даху відповідно до заданих розмірів шпаківні. Всього виходить 7 деталей, які треба випиляти. При цьому не варто забувати, що усі стінки однакові. Довжина дна дорівнює сумі ширини 1 вертикальної деталі і товщини дощок, помноженої в 2 рази. Дах виконаний у формі квадрата. Вона ідентична довжині дна.Крок 2 – За допомогою дриля або стамески необхідно зробити отвір. Його діаметр повинен варіюватися від 3 до 5 мм Плюс на фасадній стороні слід випиляти крихітний отвір під жердину, розташовану під вічком.
Крок 3 – Тепер вертикальні деталі для майбутнього житла пернатих треба скріпити цвяхами або саморезами.Крок 4 – Далі необхідно скріпити стінки і дно майбутньої шпаківні. До речі, спершу рекомендується “посадити” деталі на столярний клей. Коли він гарненько підсохне і “схопиться”, можна додатково зміцнити конструкцію цвяхами або шурупами.
Крок 5 – Потім можна робити дах. Щоб вона вийшла знімною і дозволяла періодично чистити шпаківню перед новим прильотом птахів, варто розташувати під неї по бруску з двох сторін. Такі втулки можна прикрутити дротом. Проте надійнішою і міцнішою конструкція вийде, якщо зафіксувати деталь саморезами або цвяхами.Крок 6 – Тепер варто вбити в заздалегідь підготовлений отвір жердину. Для цього можна використати невелику паличку.
Крок 7 – Потім усю шпаківню необхідно закріпити цвяхами на довгій дошці. Саме вона потім дозволить розташувати житло для птахів на дереві.Крок 8 – Останній етап має на увазі кріплення конструкції на дереві або стіні будинку. Для цього краще всього використати великі цвяхи або надійні шурупи. Якщо вирішено розташувати шпаківню для птахів і їх пташенят на дереві, можна скористатися дротом. Прикрутити будиночок за допомогою такого матеріалу не складе труднощів.
Щоб пташенята не випали з шпаківні, а птахам було максимально комфортне, рекомендується розміщувати шпаківню під невеликим нахилом в передню частину. Краще всього, якщо житло розташоване на відстані не менше 5 метрів від землі. Це дозволить уберегти потомство і самих жителів від ряду хижаків. Також рекомендується розміщувати конструкцію по напряму на схід або південний схід.Як видно, зробити для птахів шпаківню своїми руками з дощок цілком реально. Головне – правильно вирахувати см для створення стінок і отвору, призначеного для входу мешканців всередину. Покрокові фото і відео стануть справжніми помічниками у справі по створенню шпаківні.

Відео: як зробити шпаківню своїми руками

Змайструвати шпаківню для пернатих друзів цілком реально, якщо скористатися керівництвом і рекомендаціями у форматі відео. Ролики дозволять правильно розрахувати параметри виробу, грамотно створити стінки, в потрібному місці просвердлити отвір, який буде входом у будиночок. Ось тільки дещо найбільш доступних і зрозумілих роликів, за допомогою яких процес по виготовленню конструкції стане яснішим і простішим :


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *