Правильно збираємо березовий сік, без шкоди для дерева [draft]



Достоїнства березового соку не потребують реклами. Ця хороша підмога в період авітамінозу. Незважаючи на те що ця живильна волога не має яскравого і насиченого смаку вона містить масу корисних речовин і вітамінів, чинить тонізуючу і освіжаючу дію при регулярному вживанні.Щороку, у кінці березня – початку квітня, коли сонце починає прогрівати сплячу землю, а дерева готуються випустити бруньки, в стволах починається сокодвижение від коренів до гілок. Саме в цей час починають збирати березовий сік.

Спосіб збору березового соку без шкоди для дерева

Способи збору можуть бути різними, але принцип один : робиться надріз або ж отвір, через який сік витікає з дерева в підставлену ємність.Пристосування для збору березового соку :

  1. пластикова пляшка, поліетиленовий пакет або скляна банка.
  2. ніж садовий або дриль.
  3. садовий вар.
  4. дерев’яна пробка діаметром 4-5 мм

Для того, щоб не зашкодити дереву, необхідно в якості донора вибирати берези з діаметром ствола не менше 35 мм Чим старше дерево, тим більше соку може дати впродовж сезону.

3 способи, як зробити пристосування для збору:

  1. Зрізується гілка, до місця зрізу дротом або за допомогою скотча прикріпляється пластикова пляшка, її шийка обмазується садовим варом для того, щоб не змогли потрапити усередину комахи і пил. Коли місткість наповнюється, її спустошують і знову прикріплюють назад.
  2. У корі дерева свердлиться невеликий отвір, в який вставляється пластикова трубочка, через неї стікає сік. Її кінець вводиться в пляшку з-під газованого напою через кришку із заздалегідь пробитою за допомогою розжареного цвяха діркою. У міру наповнення, сік зливається у велику ємність. Після того, як сік відібраний, отвір закладається дерев’яним чопиком, щоб не допустити мимовільного витікання живильної вологи. Дерево успішно загоює цю рану до наступного сезону.
  3. Кора берези надрізається і акуратно відгинається, в очищене місце ствола укручується шуруп на 3-4 сантиметри углиб. Потім його прибирають, а в отвір ставлять трубку, під якою підвішують щільний пластиковий пакет. Після закінчення процедури збору соку отвір необхідно замазати цементом або забити дерев’яною пробкою.

Де збирають сік берези, який продають в магазині?

Відомо, що в промислових масштабах березовий сік роблять на півночі України, в європейській частині Росії і у Білорусії, де дуже поширені берези. Ідеальним місцем здобичі є березові гаї, які ростуть в області змішаних лісів далеко від великих міст. Сюди не потрапляє смог і шкідливі викиди промислових підприємств.
Натуральний сік берези не має яскравого смаку, хоча і дуже корисний для організму. Щоб підвищити його товарні якості, перед продажем проводять підготовку, в ході якої зібраний сік обробляють термічно з додаванням лимонної кислоти і цукру. Такий напій закочують у банки і пропонують в торгових мережах.
У домашніх умовах зібраний березовий сік можна не лише консервувати після пастеризації, але і готувати на його основі квас, освіжаючі напої. Якщо ж об’єми здобичі соку значні, з нього роблять вино, брагу, самогон високої якості. У народній медицині рекомендується застосовувати березовий сік і в якості ранозагоювального і зміцнюючого зовнішнього засобу. Для поліпшення зростання волосся рекомендують робити маски на волосисту частину голови на його основі. Таким чином, березовий сік рекомендується не лише пити для зміцнення і оздоровлення організму, але і використати в побуті в якості лікарського засобу.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *