Як підготувати дитину до 1 вересня? [draft]



1 вересня – цей початок нового життя для дитини. Адаптація до нових умов знадобиться і малюкові, і їх батькам. Вам треба потурбуватися не лише про те, щоб зібрати рюкзак, наряди, підручники і всілякі довідки, але й психологічно підготувати свою дитину до змін, які на неї чекають.

Особливості підготовки до школи дітей, які не відвідували дитячого садочка

Дошкільний заклад, крім того, що дозволяє батькам дитини виконувати свої соціальні функції, тобто ходити на роботу, має велике значення і для адаптації малюка. Саме у садочку дитина вчиться основним принципам взаємодії в колективі, дотримуватися правил і виконувати норми, самостійно розв’язувати конфлікти. Спілкування з мамою протягом шести років, поза сумнівом, має багато переваг для розвитку крихітки. Водночас, коли така дитина йде до школи, їй набагато складніше адаптуватись до шкільних умов. З цієї причини дбайливим батькам необхідно зробити все можливе, щоб полегшити адаптаційний період. Підготовка до 1 вересня має початися за декілька місяців до найзнаменнішої події.
Зробити це можна, наприклад, якщо водити дитину до дитячого садка на декілька годин протягом декількох місяців перед школою. Підійде також будь-який гурток, підготовчі курси, де займається група дітей одного віку з кваліфікованим педагогом.Важливо при цьому, щоб малюк мав досвід самостійного спілкування за відсутності матері. Так, Ви можете залишати його ненадовго одного в ігровій кімнаті під наглядом персоналу, спостерігаючи за його поведінкою здалека, але не втручаючись при цьому в ситуацію. Дайте можливість дитині самій розв’язати конфлікт на дитячому майданчику – це зробить її впевненішою в школі.
Познайомтеся з вчителькою, яка навчатиме дитину в молодших класах, а також, якщо це можливо, з дітьми, які ходитимуть в один клас з Вашою дитиною, допоможіть їм потоваришувати. Це зробить перший день у школі, а також і наступні дні набагато приємнішими для Вашої дитини.

Правильний настрій – запорука успіху

Сьогодні часто доводиться чути, що діти бояться йти до школи, налякані складною програмою. Зазвичай про це вони чують від своїх батьків і переймають їх страхи. Набагато мудрішим буде вселити дитині радість від очікуваного відвідування школи, зацікавити її новими знаннями і знайомствами. Пригадайте, що Вам найбільше подобалося в школі. Намагайтеся передати малюкові власний ентузіазм. Зробіть так, щоб від школи він чекав чогось надзвичайно цікавого і грандіозного.
Можна протягом декількох місяців перед знаменною подією грати з малюком у школу, де його іграшки виконуватимуть функцію учнів, а сам малюк гратиме роль справедливого учителя. Ви можете допомагати звіряткам і роботам відповідати на запитання вчителя, виконувати з ними домашні завдання. Подібні ігри допоможуть дитині зрозуміти, до чого слід готуватися, а також осмислити головні правила поведінки в школі. Подивіться власний фотоальбом зі шкільними фотографіями, поділіться найяскравішими спогадами, вибираючи, звичайно ж, ті, які мають позитивне забарвлення (дитину треба підбадьорити, а не залякати).Створити відповідний настрій допоможуть пісеньки і вірші про школу, які Ви можете розучити разом з дитиною.
Займіться поповненням гардеробу майбутнього першокласника спільно з ним. Дозвольте йому самостійно вибрати портфель, зошити з малюнками улюблених героїв та інші канцтовари. Намагайтеся, щоб підготовка до навчання у школі не була метушливою, і дитина могла насолоджуватися передчуттям радісної події. Також можна на честь 1 вересня влаштувати сімейне свято, підготовка до якого дасть дитині немало задоволення. Святковий торт, кульки, вся сім’я разом – це саме те, що треба в такий день! Одним словом, якщо Ви хочете, щоб похід “перший раз у перший клас” не призвів до стресу і сприймався малюком як радісна подія – підготуйте його до цього!


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *