Весільні клятви молодят [draft]



Жодна весільна церемонія не обходиться без клятв, які дають наречений і наречена один одному при обміні обручками. Клятва – це кульмінація всієї весільної церемонії. Весільні клятви – це усне підтвердження кожної сторони зберігати вірність і любов, поділяти радість і горе. Як і багато інших весільних традицій, весільні клятви є в звичаях майже всіх народів світу. Проте в кожній країні обряд весільної клятви має свою індивідуальність і самобутність, наприклад:

  • Європа. Прийнято самостійно написати слова для клятви.
  • Східні країни.  Присягають не лише молодята, а й присутні родичі з обох сторін. Ця традиція дозволяє ще більше зміцнити сімейні й родинні зв’язки.
  • Ізраїль. Присягає тільки наречений, а наречена звільнена від зобов’язань.
  • У мусульман немає такої традиції, мулла читає молодятам священне писання, роз’яснюючи, як вони повинні поводитися в шлюбі.
  • В індуїзмі на весіллі прийнято робити назустріч  один одному сім кроків. При кожному кроці наречений і наречена промовляють слова клятви і дають обіцянки.

Як скласти весільну клятву?

При підготовці весільної церемонії дуже часто у молодят постає запитання: “Як правильно скласти клятву?”. Звичайно, текст весільної клятви можна запозичити на нашому сайті, але все ж краще самостійно написати і вивчити весільну клятву. Немає певних шаблонів весільних клятв, головне щоб Ваші слова йшли від чистого серця, і щоб слова не розходилися із вчинками. Рекомендується записати клятву на аркуші паперу. Це необхідно для того, щоб під час весільної церемонії від хвилювання не забути всі підготовлені слова.Пропонуємо ознайомитися з алгоритмом складання весільних клятв. З чого ж складається клятва? Зазвичай весільна клятва складається з трьох частин:

  1. Перша частина – це освідчення в коханні.
  2. Друга частина – розкриття своїх почуттів до коханої людини.
  3. Третя частина – клятва зберігати вірність, любити і за будь-яких обставин бути завжди разом.

Складання клятви не має бути дуже довгим, як правило, вона триває не більше двох хвилин.

Клятва нареченого

Оскільки після весілля наречений стає чоловіком і головою нової сім’ї, то на нього традиційно покладаються обов’язки – повага дружини, матеріальне забезпечення, вірність, духовна єдність і т. ін. Усі ці пункти можна внести до весільної клятви, наприклад:

  1. Я беру тебе в законні дружини.
    Знаючи, що в моєму серці ти завжди будеш моєю єдиною, моїм вірним партнером по життю, і моєю справжньою любов’ю, Я обіцяю тобі дати все найкраще, що маю, і просити у тебе не більше, ніж ти можеш мені дати. Я обіцяю приймати тебе такою, якою ти є, адже саме такою Я тебе полюбив. Я обіцяю поважати тебе як особистість із власними інтересами, бажаннями і потребами, і розуміти, що іноді вони відрізняються від моїх, але вони не менш важливі, за мої. Я обіцяю бути щирим перед тобою, ділитися своїми внутрішніми страхами і почуттями, секретами і мріями. Я обіцяю рости разом з тобою, що б бути готовим зустрітися з будь-якими змінами, тому що ми обоє міняємося, для того що б зберегти наші стосунки живими і хвилюючими. І, звичайно, я обіцяю любити тебе в радості і печалі, віддавати тобі все, що маю, повністю і завжди.
  2. Перед лицем усіх присутніх я обіцяю любити тебе і піклуватися про тебе. Я приймаю тебе з усіма перевагами і недоліками, натомість прошу про те саме. Я захищу тебе і допоможу тобі, якщо ти цього потребуватимеш, готовий пройти з тобою все життя.
  3. У той момент, коли я вперше побачив тебе, то зрозумів, що саме з тобою хочу пройти по життю. Ти робиш мене кращим, добрішим, світлішим, тому хочу пообіцяти, що б не сталося, бути вірним тобі й чесним з тобою. Любити і поважати тебе, позбавляти від негараздів і допомагати в усьому. Я прошу тебе стати моєю законною дружиною і пройти зі мною по життю. Нехай присутні тут люди стануть свідками моєї щирості й прямодушності.
  4. Де б ти не була, і що б з тобою не сталося, носи цю обручку. Якщо ти навіть втратиш цілий світ, але збережеш обручку – світ знову відкриється для тебе, тому що в ній поміщена вся моя любов до тебе. Отже, бережи її і знай, що моє життя відтепер належить тобі.
  5. Я люблю тебе. Сьогодні особливий день. Дуже давно ти була просто мрією і молитвою. Дякую, за те, ким ти є для мене, за наше майбутнє таке ж яскраве і радісне, як слово Боже. Я піклуватимуся про тебе, поважатиму і захищатиму тебе. Я віддаю тобі своє життя, моя кохана дружино!

Клятва нареченої

Наречена після офіційної частини весільної церемонії стає дружиною, яка має бути: вірною, стати хранителькою сімейного вогнища, народжувати і виховувати дітей, поважати і в усьому підтримувати свого чоловіка. Зразок клятви нареченої:

  1. Я люблю тебе. Ти мій найкращий друг. Сьогодні я виходжу за тебе заміж. Я обіцяю, заохочувати і надихати тебе, сміятися разом з тобою і втішати тебе в печалі. Я обіцяю любити тебе в гарні часи і погані, тоді, коли життя здається легким і коли життя здається важким, коли наші стосунки будуть легкими і, коли у нас виникатимуть труднощі. Я обіцяю берегти тебе і завжди глибоко шанувати тебе в усі дні нашого спільного життя.
  2. Обіцяю тобі дати все краще, що у мене є, і просити у тебе не більше, ніж ти можеш мені дати. Я обіцяю приймати тебе таким, яким ти є.
    Я полюбила твої якості, здібності, погляди на життя і не намагатимуся переробити тебе. Я обіцяю поважати тебе як особистість із власними інтересами, бажаннями і потребами, і розуміти, що іноді вони відрізняються від моїх, але не менш важливі за мої. Я обіцяю бути щирою з тобою, ділитися з своїми внутрішніми страхами і почуттями, секретами і мріями. Я обіцяю рости разом з тобою, щоб бути готовою зустріти будь-які зміни, тому що ми обоє міняємося, для того, щоб зберегти наші стосунки живими і хвилюючими. Я обіцяю любити тебе в радості і печалі, віддавати тобі все, що є у мене, повністю і завжди.
  3. Я хотіла б з тобою постаріти! Стати негарною і зовсім сивою. Після народження трьох дітей легко  і швидко поновити сили! Годувати тебе домашньою їжею… Купити килим, що тобі так не сподобався. Для сварок він стане головною з причин… Знаєш, я хочу з тобою постаріти! І не боятися на обличчі зморшок… Хочу в’язати тобі теплі жилети, які ти не носитимеш, і посадити соняшники під вікнами, вони тебе, звичайно, злитимуть…, але я відчайдушно хочу з тобою постаріти! У тремтячих пальцях приносити фенігідин! І з сивиною бути для тебе красунею! І так само твердити: ти один потрібен мені!
  4. Я завжди хотіла тобі сказати, що ти моє щастя, мій друг. Я обіцяю пронести нашу дружбу до самої смерті. Я присягаюся розуміти тебе і надихати, сміятися разом з тобою і  втішати тебе. Присягаюся любити тебе завжди і ніколи не зраджувати! Присягаюся, що наші стосунки не зміняться.
  5. Присягаюся, що поважатиму тебе і прийматиму таким, яким ти є. Все це я обіцяю тобі сьогодні й назавжди, мій друже і чоловіче!
  6. Я поєдную своє життя з твоїм, так само легко і вільно, як Господь дав мені життя. Куди б ти не пішов, я піду з тобою, всі труднощі, з якими ти зіткнешся, стануть моїми. У хворобі або в здоров’ї, в радості або печалі, у багатстві або бідності я беру тебе за чоловіка, Я віддаю себе тільки тобі!

Докладніше про клятву молодих дивіться відео “Весільна клятва”.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: клятва нареченої, обіцянка на весілля

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *