Як почистити мікрохвильову піч у домашніх умовах? [draft]



Сьогодні мікрохвильова піч використовується настільки часто, що питання її очищення стоїть гостро. Є велика кількість спеціальних миючих засобів, спроможних впоратися з проблемою, проте не кожна господарка готова використати агресивні хімічні засоби. Як почистити мікрохвильову піч у домашніх умовах? Відомі декілька способів очищення СВЧ-печі за допомогою підручних засобів, які знайдуться кожному домі.

Способи очищення мікрохвильової печі в домашніх умовах

Перед очищенням мікрохвильової печі в домашніх умовах, слід ознайомитися з основними рекомендаціями:

  • Щоб правильно почистити мікрохвильову піч, треба спочатку дістати з печі скляну тарілку, потім протерти верхню, бічні стінки і насамкінець нижню стінку, помити дверці.
  • Щоб чищення мікрохвильової печі робити якомога рідше, необхідно використовувати спеціальний ковпак з пластика, який забезпечить надійний захист внутрішнім стінкам СВЧ-печі від забруднень.
  • Миють мікрохвильову піч тільки після від’єднання приладу від мережі.

Примітка. Спеціальний пластиковий ковпак можна замінити харчовою плівкою для захисту мікрохвильової печі зсередини. Якщо використовувати кришку для посуду при розігріванні їжі, то мікрохвильову піч доведеться мити рідше.

Якщо після миття мікрохвильової печі всередині залишився неприємний запах, позбавитися від нього можна за допомогою кави, змочивши в ній губку і вимивши нею стінки печі (потім каву треба змити водою). З цією ж метою використовують сіль: 100 г продукту насипати у блюдце, поставити в мікрохвильову піч, закрити дверці й через декілька годин вийняти. Замість солі можна застосувати 10 пігулок активованого вугілля, заздалегідь подрібнивши їх. Ще один спосіб уникнути або мінімізувати неприємний запах в мікрохвильовій печі – не закривати відразу дверці після приготування їжі. Це дозволить СВЧ-печі вивітритися зсередини.

Спосіб 1. Очищення мікрохвильової печі оцтом

Пари оцту роз’їдають навіть застарілі забруднення, тому цей спосіб користується великою популярністю, коли треба швидко почистити мікрохвильову піч в домашніх умовах.
Процес очищення мікрохвильової печі оцтом складається з декількох простих дій:

  1. Налити в посуд, який можна гріти в мікрохвильовій печі, півсклянки води, потім додати 2 столових ложки оцту. Місткість помістити всередину печі й ввімкнути її, встановивши таймер на 10 хв.
  2. Коли час сплине, слід відкрити дверцята мікрохвильової печі, вийняти місткість і скляну тарілку, на якій вона стояла. Мікрохвильову піч необхідно ретельно відмити всередині за допомогою звичайної губки. Завдяки дії пари оцту жир та інші забруднення відходять легко. Скляну тарілку можна відмити окремо в раковині.

Тепер мікрохвильова піч усередині виглядає, як нова. Її стінки чисті, ніби в камері печі нічого і ніколи не готували.

Дійсно, за допомогою оцту можна швидко та ефективно почистити мікрохвильову піч. Проте він має один недолік, який для декого може стати причиною відмови від очищення печі в цей спосіб. Пари оцту виділяють неприємний запах, тому кухню доведеться додатково провітрювати.

Спосіб 2. Очищення мікрохвильової печі лимоном

Щоб почистити мікрохвильову піч своїми руками, варто використати сік лимона. До речі, такою ж властивістю володіє лимонна кислота. У кислому середовищі й під впливом високих температур жир та інші забруднення зникнуть без сліду. Цей спосіб очищення мікрохвильової печі має істотну перевагу: всередині СВЧ-печі пошириться приємний аромат. Таким чином, удасться вбити відразу двох зайців: позбавитися від плям і неприємного запаху.
Щоб почистити мікрохвильову піч за допомогою соку лимона або лимонної кислоти, знадобиться:

  • ємність з водою (близько 1,5 л);
  • лимонна кислота (1 ст. л.) або лимонний сік (4 ст. л.);
  • губка.

Щоб почистити мікрохвильову піч лимонним соком або кислотою, треба послідовно виконати такі дії:

  1. Додати в ємність з водою сік або лимонну кислоту. Поставити її піч і ввімкнути на декілька хвилин, що залежить від міри забруднення. Якщо стінки мікрохвильові печі сильно брудні, то знадобиться близько 15 хв. У випадку коли техніка всередині лише злегка забризкана жиром, вистачає 3 хв. Потужність приладу має бути максимальною.

Примітка. Якщо прийнято рішення використати сік лимона для очищення СВЧ-печі, бажано покласти в ємність з водою залишки плоду після віджимання. Це зробить розчин більш концентрованим, а результат ефективнішим.

  1. Коли встановлений час сплине, потрібно ще близько 5 хв потримати дверцята закритими. Після цього СВЧ-піч слід відкрити, дістати ємність з лимонною кислотою і ретельно протерти стінки зсередини губкою, змоченою в цьому розчині.

Примітка. Якщо мікрохвильова піч покрита емаллю, часто користуватися методом очищення з лимонною кислотою небажано.

Спосіб 3. Очищення мікрохвильової печі содою

Засобом для очищення мікрохвильової печі може бути і харчова сода. Вона є повноцінною заміною лимонної кислоти і дбайливіше діє на стінки печі. Незважаючи на це, результат перевершує всі очікування.Щоб почистити мікрохвильову піч содою в домашніх умовах, необхідно:

  1. Підготувати 1,5 л води і розвести в ній 1 ст. л. соди. Потім поставити місткість на скляну тарілку всередині печі.
  2. Закрити дверці приладу, встановити потужність на максимум і виставити таймер на 10 хв. Коли мікрохвильова піч відключиться, треба ще на 5 хв залишити дверці закритими. Потім стінки печі протерти вологою ганчіркою або губкою.

По суті, цей варіант очищення мікрохвильової печі не відрізняється від попереднього, де використовувалася лимонна кислота.

Спосіб 4. Очищення мікрохвильової печі парою

Виявляється, не обов’язково застосовувати різні засоби, щоб відмити стінки мікрохвильової печі всередині. Достатньо застосувати пару звичайної води.Послідовно виконайте такі дії:

  1. Налийте воду в ємність і поставте її в мікрохвильову піч. Закрийте дверцята, встановіть максимальну потужність і час 15 хв.
  2. Як і при попередніх способах очищення, не треба відразу відкривати прилад, а варто зачекати близько 5 хв, щоб конденсат краще розчинив застарілі плями. Потім необхідно протерти ганчіркою стінки.

Примітка. Очищення мікрохвильової печі за допомогою пари застосовують винятково для слабких забруднень. Щоб звичайна пара впоралася зі старими плямами, доведеться ввімкнути піч, як мінімум, на 2 год. Такий варіант навряд чи комусь сподобається, легше в даному випадку використати додатково засоби для очищення.

Спосіб 5. Очищення мікрохвильової печі миючим засобом

Варто відразу зазначити, що в даному випадку йдеться не про механічний спосіб очищення за допомогою чистящих засобів. На забруднення впливатиме та сама пара. Тільки замість підручних засобів використовується побутова хімія. Підійде будь-яка рідина для миття посуду.Послідовно виконайте такі дії:

  1. Видавіть невелику кількість засобу для миття посуду на губку, заздалегідь зволожену водою.
  2. Стисніть кілька разів губку з миючим засобом у руці, щоб отримати піну. Потім помістіть її на тарілку і поставте в мікрохвильову піч. Ввімкніть прилад на максимальну потужність і встановіть час близько 0,5 хв. Важливо  весь цей час перебувати поряд з приладом і стежити через скло дверцят, щоб губка не розплавилася.
  3. Коли мікрохвильова піч вимкнеться, слід дістати тарілку із губкою з печі, дочекатись, поки вона злегка охолоне, відмити нею стінки приладу всередині.

Примітка. Під час роботи із засобами побутової хімії бажано надіти гумові рукавички.

Спосіб 6. Очищення мікрохвильової печі рідиною для миття стекол

Щоб швидко та ефективно відмити стінки мікрохвильової печі своїми руками, можна скористатися звичайним очищувачем для стекол. У даному випадку очищення здійснюється без ефекту пари.Послідовно виконайте такі дії:

  1. Змішайте склоочищувач з водою у співвідношенні 2:1. Можна додати воду прямо в ємність з речовиною, щоб далі скористатися розпилювачем (за його наявності). Змочити губку в отриманому розчині й ретельно протерти стінки всередині та зовні. Можна діяти і такий спосіб: розпилити засіб по робочій поверхні, залишити на декілька хвилин, а потім змити.
  2. Коли забруднення будуть відмиті, слід ще раз протерти мікрохвильову піч сухою ганчіркою.

Спосіб 7. Очищення мікрохвильової печі нашатирним спиртом

Вже давно відомо про властивості нашатирного спирту, який швидко та ефективно видаляє застарілі плями. Тому його цілком можна використати, щоб відмити мікрохвильову піч від забруднень.Щоб очистити мікрохвильову піч, слід послідовно виконати такі дії:

  1. Змочити ганчірку в нашатирному спирті й ретельно протерти стінки мікрохвильової печі.
  2. Щоб позбавитися від застарілих плям, необхідно нанести на них засіб і витримати декілька хвилин, а потім змити.

Коли всі стінки блищатимуть від чистоти, треба змити нашатирний спирт за допомогою миючого засобу.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *