Аліссум: вирощування з насіння і розсади [draft]



Аліссум (інші назви – бурачок, лобулярия) – багаторічна або однорічна трав’яниста рослина з розряду грунтопокривних культур. Має велику кількість маленьких квіток (білих, жовтих, фіолетових, рожевих, червоних – залежно від виду), а її висота складає всього 20-30 см Ця пишно квітуча рослина користується величезною популярністю завдяки своїй дивовижній красі, чудовому медовому аромату і тривалому цвітінню (червень-жовтень). До того ж, квітка абсолютно невибаглива. Тому він часто прикрашає дворики приватних будинків, дачних ділянок і міських клумб.

Як виростити аліссум

Спершу треба вибрати йому відповідне місце, яке добре буде освітлюватися і провітрюватися. Грунт для вирощування аліссуму має бути легка, родюча, нейтральна, якісно дренована, в міру удобрена.Бурачок висаджують на клумбах і рабатках, у вазонах і змішаних квітниках, у бордюрах і рокаріях. Ефектно виглядає він між каменями і плитами, в міксбордерах, підпірних стінках і сонячних альпінаріях. Квітка прекрасно поєднується з тюльпанами, ірисами, флоксами, обриеттой, незабудками, гусимцем, пеларгонією.Посадка в грунт здійснюється в квітні-червні. Можна виконувати посів аліссуму з насіння або використати розсаду.

Аліссум: вирощування з насіння

Такий спосіб – дуже простий. Необхідно негусто (на відстані 10-15 см) розсипати насіння на поверхню вже підготовленого грунту. Потім злегка притиснути їх рукою на глибину приблизно 1,5-2 см Присипати землею не треба, адже для проростання цієї рослини потрібно сонячне світло.При достатній кількості вологи і тепла сходи покажуться вже через тиждень. Вони потребують помірного поливу. Якщо сіянці зійшли густо, їх обов’язково акуратно проріджують, адже аліссум, вирощування з насіння якого проводилося густо, частенько піддається захворюванням і погано цвіте. Оптимальна відстань між кущиками – 10-20 см
Від посіву насіння до цвітіння при правильному догляді проходить близько 2 місяців. Для того, щоб краса кольорів радувала як можна довше, обов’язковими є періодичне розпушування, прополка і полив.

Вирощування аліссуму з розсади

Такий метод вимагає більше витрат часу і уваги, але він гарантує більше раннє цвітіння. Щоб вже у кінці травня або початку червня милуватися прекрасним цвітінням і пахощами такої рослини, як аліссум, вирощування розсади необхідно запланувати на другу половину лютого.
Грунт має бути поживним, легенею, з малим вмістом вапна. Його поміщають в підготовлені ящики, розпушують. Посипають грунт щіпкою насіння, вдавлюють їх трохи (землею не покривати), поливають. Далі слід накрити місткості прозорим целофаном і прибрати в добре освітлюване місце з температурою повітря 10-12 оС. Сходи зазвичай з’являються на 5-10-й день. Сіянцям необхідно забезпечити своєчасний полив, адже бурачок не терпить посухи, але при цьому треба уникати надмірної вогкості.
Як пікірувати аліссум? Пікіровку виконують, коли у рослини з’являються 2-3 листочки, але не семядольних, а справжніх. Молоді рослини пересаджують в окремі горщики на відстані 5 см один від одного. Грунт береться та ж, в якій зійшов сіянець. Корені рослини не коротшають. Ямки в грунті для сіянця робляться спеціальним гострим кілочком (може підійти і простий олівець). Розсаду поглиблюють в отвір до семядольних листя.Цвітіння розсади після пікіровки спостерігається через 6 тижнів. Щоб воно було щедрим, слід підрізувати бокові пагони. В цей час можна пересаджувати рослину у відкритий грунт.

Відхід за аліссумом

Відхід за лобулярией абсолютно простий, тільки треба врахувати деякі потреби квітки.

  1. Важливо поливати рослину, особливо під час цвітіння. При періодичному випаданні опадів цього буде досить. Але при посушливій погоді потрібно додаткову вологу, щоб бурачок не скинув квіти. Також слід остерігатися і перезволоження. У занадто сирому середовищі рослина здатна до гниття і псування.
  2. Регулярна прополка, розпушування грунту, хороший дренаж грунту. Постійне освітлення і провітрювання.
  3. Кількість добрив залежить від сорту. Однорічний бурачок треба удобрювати 3-4 рази за сезон, багаторічний, – 2 рази в рік: навесні і осінню (перед цвітінням і після). Підгодівля робиться під корінь рано вранці. Добрива мають бути азотні або комплексні.
  4. Щоб зберегти прекрасний вид і забезпечити повторні квітконоси, вимагається періодично підрізувати рослину на 5 см відразу після цвітіння.
  5. Багато сортів благополучно переносять зиму і цвітуть декілька років підряд. Все ж рекомендується кожні 3 роки омолоджувати кущі, оскільки старі з часом втрачають декоративність і слабкіше цвітуть. А молоді саджанці мають кращий зовнішній вигляд і більше за стойку до захворювань.
  6. При підвищеній вологості великий ризик поразки рослини грибковими захворюваннями. Від заражених квіток треба позбавитися, а інші – обробити фунгіцидами. У боротьбі з хрестоцвітною блішкою (дуже небезпечний шкідник) допоможуть інсектициди.

Такой невередлива і не занадто вимоглива квітка, як аліссум, вирощування з насіння якого не складе величезних труднощів, радуватиме вас і ваших гостей своїм дивовижним зовнішнім виглядом і шикарним ароматом. Так що обов’язково поселите його на своїх квіткових клумбах.Різноманітність аліссуму і способів декору їм:


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *