Що таке щастя?


Головна мета кожної людини на Землі незалежно від його віку, статі, раси і характеру – стати щасливим. Але що ж ховається за цим поняттям щастя? Як стати щасливим, що в цьому допоможе і як відноситися до цього? Вже не одне століття учені зі всього світу намагаються відповісти на це питання, але не можуть прийти до одноголосного рішення, тому що, як такої відповіді немає. Але все таки варто розібратися з домислами і виведеннями деяких людей, можливо вони зможуть можуть допомогти вам знайти своє щастя.

Поняття щастя в різний час

Щастя переводиться від давньогрецького – доля людини, що оберігається богами. Люди вважали, якщо людина йде по життю з допомогою і захистом бога, то вона однозначно буде щасливою. Зовсім інші аргументи були у Аристотеля, він вважав, що щастя- це душа, яка живе в добрій і просвітленій людині. Причому людина має бути саме доброчесною. Сьогодні це слово розуміється під іншим значенням. Наприклад, майже в усіх підручниках за філософією щастя описується, як психологічний і емоційний стан людини, під час якого він відчуває повну задоволеність і контроль над своїм життям. Найцікавіше те, що сучасний представник людства не може відчути себе щасливим повною мірою. Розповсюдженою емоцією, яку переживає людина є страх того, що вона ніколи не зможе стати щасливою. Саме цей чинник примушує її домагатися більшого і постійно шукати своє щастя.

Що таке щастя для людини?

Кожна людина вільна сама вибирати критерії через які вона стане щасливою. Такі критерії можуть бути найрізноманітнішими та індивідуальними, але часто люди ставлять собі в основу саме ці: гармонія, сім’я, любов, самореалізація, успіх, матеріальний добробут. Можна додати сюди ще декілька пунктів основних критеріїв, але в основному люди спираються саме на ці дані. Звичайно, не можна узагальнювати, адже кожен з нас унікальний і має свої таємні мрії, які, можливо, лежать в основі щастя.

Що таке щастя?

Отже, якщо запорука вашого щасливого життя, це діти, дружина, здорова сім’я, то саме до цього ви прагнутимете упродовж життя. Якщо ж щастя для вас, це матеріальний добробут, то мета у вас буде зовсім інша, а відповідно покликання і методи її реалізації будуть зовсім інші, ніж в першому випадку. Важливо зазначити, що якщо ви ставите в основу матеріальний добробут, то стаєте дуже вразливими, адже усе придбане на довгому шляху можна втратити. А страх цієї втрати не дасть вам насолоджуватися щастям сповна. Існують і люди, для яких запорука щастя – духовне зростання і особистий розвиток. Представники цієї категорії швидше за все багато читатимуть, всіляко навчатимуться, тягнутимуться до знань – загалом робитимуть все заради пізнання.

Шляхи до досягнення щастя

З прочитаного можна зробити висновок, що для досягнення повного щастя існує два шляхи, розберемо їх детальніше.

Зовнішній шлях на щастя. Вибираючи цю дорогу, людина визначає для себе, що головна цінність в житті, це зовнішній світ. Для досягнення своєї мети така людина намагатиметься підвищити свій фінансовий і матеріальний стан, заведе друзів, сім’ю і дітей. У такому разі вона почуватиме себе щасливою, але проблема в тому, що це почуття довго не триватиме. Цю ситуацію можна порівняти з тією, коли маленькій дитині роблять подарунок, якусь іграшку або сюрприз. Спочатку вона буде дуже рада, щаслива, стане приділяти їй усю свою увагу, оберігати і піклуватися. Але незабаром ця тяга пройде, і дитина захоче новий предмет захоплення. Цей процес може тривати нескінченно, ось чим поганий зовнішній шлях. Внутрішній шлях на щастя. Зовсім не обов’язково йти по зовнішній дорозі, де центром вашої уваги буде матеріальний стан і сім’я, і відчуття щастя триватиме недовго. Можна піти і внутрішнім шляхом. В даному випадку запорукою щастя є внутрішнє зростання людини. Людина постійно розвивається духовно, займається собою, її особа росте на очах, що зрештою приводить на щастя. Багато людей погодяться з тим, що матеріальна і духовна просвіта може тільки на якийсь час дозволити почувати себе щасливим, після чого все забувається. Таке почуття щастя постійно житиме у вашому минулому і ніяк не зможе допомогти стати щасливим в даний момент часу. Таким чином виходить, що ніхто не може гарантувати вам, що пішовши ви по тій або іншій дорозі, ви станете щасливим. Отже утворюється цілком нормальне запитання – що ж робити у такому разі? Ми приречені на пошуки свого щастя усе життя? Щоб відповісти на ці питання, звернемося ще раз до поняття “щастя” і чого хочуть люди, думаючи про нього.

Що треба для щастя?

Щастя – ілюзія, яка переслідує вас на всьому життєвому шляху. Що б ви не робили, що б не здійснювали – увесь час ви замислюєтеся про щастя. При цьому щастя безпосередньо залежить від умов, що оточують нас. А якщо ці умови вас не влаштовують, то ви відчуваєте себе нещасними. До того ж чим більше ви хотітимете стати щасливим, тим складніше це вдасться втілити у життя. Щастя – абсолютно природне і найголовніше бажання людини. Адже, істинне бажання людини не машина, квартира, робота, а бажання стати щасливим. Важливо розуміти, що щастя, це чого ви хочете, але зовсім необов’язково, що це вам треба. Що ж нам необхідно?- запитаєте ви. Відповідь проста – придбайте те, що зможе дати вам упевненість в наступному дні, заспокойтеся, затримайтеся на секунду і розберіться з тим, що вам дійсно треба. Навчіться відчувати себе і свої бажання, жити сьогоднішнім днем, а не минулим або майбутнім. Щоб знайти справжній спокій і щастя, насамперед треба усвідомити і зрозуміти свою суть в даний момент. Усвідомити, хто ви насправді і навіщо живете. Зробивши це, ви зможете повною мірою відчути щастя.

Цитати

Щастя дістається тому, хто багато працює. (Leonardo di ser Piero da Vinci)

Щастя і насолода – це дві абсолютно різні речі. (О. Уайльд)

Якщо хочеш бути щасливим – будь ним! (К. Прутков)

Щастя – побічний продукт зусилля зробити щасливим когось ще. (Г. Палмер)

Нещастя може бути і випадковістю. Щастя – не благодать і не удача ; щастя – заслуга або доброчесність. (Григорій Ландау)

Не ганяйся за щастям, воно завжди буде знаходиться в тобі самому. Дорога до щастя не завжди асфальтова. (Т. Капоті)

Щастя нікому не здається таким сліпим, як тим, кому воно жодного разу не посміхнулося. (Ф. Ларошфуко)

Людина щаслива, лише коли вона знаходиться на своєму місці. (Л. Вовенарг)

Щастя – це сфера, за якою ми ганяємося, поки вона котиться, і яку ми штовхаємо ногою, коли вона зупиняється. (П. Буаст)

Якби будували будинок щастя, найбільшу кімнату довелося би відвести під зал очікування. Впродовж кожної хвилини, коли ви сердиті, втрачається шістдесят секунд щастя.

 

 


Теги: що таке щастя, як довести дівчину до сквірту, що таке щастя твір

Коментарі 1 коментар

  • Така світла стаття)) Цікаво було почитати. Гарні цитати використали. Помню ще в школі часто доводилося писати твори на тему “Що для мене щастя”. Зараз знову задумалася на дим від чого я така щаслива)))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *