Чи можна виправдати зраду?



Багато людей пропонують різні теорії, що пояснюють чому Вам зрадили і які чинники до цього привели. Деякі говорять, що моногамія – це неприродний стан для людини, тому не дивуйтеся, коли Вам зраджують. Але теорії не можуть сказати нам правильно це або ні, коли зраджують нам або коли зраджуємо ми, тому що такі судження не залежать від пояснень. Учені можуть пояснити: чому це так важко залишатися моногамним, і ми навіть не намагатимемося бути вірними, до тих пір, поки у нас не з’явиться причина. А причиною, у більшості випадків, являється мораль.

Перш ніж пускатися в обговорення моральності зради, давайте домовимося, що конкретно можна вважати зрадою. Різні люди мають різну думку із цього приводу, для когось невірність – це сексуальний зв’язок на стороні, а комусь вистачає поцілунку або чашки кави з іншою дівчиною/хлопцем, щоб відчути себе обдуреним. Невірність – це те, що змушує Вашого хлопця/дівчину відчувати себе незатишно. Ваш хлопець/дівчина мають право встановити межі дозволеного, і Ви не маєте права порушувати ці межі. Якщо Вам не подобаються рамки, в які ставлять Вас Ваш хлопець/дівчина, тоді Вам треба обговорити це або піти, але не залишатися в стосунках, тоді як Ви дозволяєте собі робити те, що може розладнати Вашу пару.

Ніхто не заслуговує на таке вставлення

Як би то не було обумовлено в стосунках, більшість людей – включаючи фахівців з етики – погоджуються, що зрада – це неправильно. Зрада порушує обіцянку однієї людини бути вірною іншій (відповідно до меж, які вони домовилися не переступати), що є зловживанням довірою. Зазвичай, це спричиняє постійний обман, оскільки зрадникові доводиться діяти потайки за спиною свого хлопця/дівчини. І в результаті ми отримуємо брехню і зраду, що саме по собі недобре. Зрада травмує іншу людину. Проте, просто сказати, що зрада – це недобре, не завжди досить, особливо коли ми починаємо розглядати окремі випадки.

Усі ті моральні принципи, порушення яких робить зраду поганою справою, в певних випадках порушувати доводиться. Брехати недобре, але ми можемо привести ряд ситуацій, коли брехню можна виправдати, наприклад в таких випадках, коли від цього залежить чиєсь життя або Ви не хочете ранити почуття іншого. Не можна порушувати обіцянки, але в певних життєвих ситуаціях на коні може стояти щось важливіше, наприклад екстрена ситуація. Завдавати болю іншому – це завжди погано, але іноді цього просто неможливо уникнути. І якщо є причини, із-за яких ми поступаємося своїми моральними принципами, то це мають бути дуже вагомі причини. Це єдине, що утримує нас від пошуку виправдань кожному поганому вчинку, який ми здійснюємо, – включаючи зраду.

Яка ж причина може виправдати порушення такого морального принципу як подружня вірність?

Це має бути ще важливіший моральний принцип, який переважує перший в судженні людини, що зважилася на зраду. Принципи, які говорять нам не обманювати, не порушувати обіцянки і не кривдити інших, допомагають нам зрозуміти, як це важливо враховувати інтереси і почуття інших, і зазвичай це вважається вагомішим, ніж низинні власні інтереси. Ось тому пояснення “тому що мені цього хотілося” ніколи не буде вагомою причиною для поганого вчинку; оскільки згідно з моральними принципами – це просто слабкість! Проте, є моральні принципи, які можуть виправдати невірність – це поняття самозбереження. Дуже важливо піклуватися і враховувати інтереси і почуття інших, але при цьому не можна забувати, що ми повинні піклуватися і про себе теж, в емоційному і фізичному сенсах.

Якщо людина знаходиться у жахливих відносинах, які не в змозі припинити в силу деяких причин (можливо по фінансовим причинам, або турбуючись про те, як це відіб’ється на дітях), і відчуває, що роман на стороні може допомогти йому впоратися з цією ситуацією або можливо припинити стосунки, що зжили себе, то в даному випадку не кваптеся називати роман на стороні поганою справою. В цьому випадку залишатися вірним своєму партнерові занадто дороге задоволення – ціна якого Ваше особисте щастя. Ми не суперечимо собі, коли говоримо, що невірність це погано загалом, але трапляються екстраординарні обставини, які можуть виправдати зраду. Це прекрасно мати тверді моральні принципи, але тільки якщо ми усвідомлюємо, що іноді ціна може бути занадто висока. Етика може допомогти визначити які принципи стоять на коні, але кожна людина повинна наслідувати свої судження, щоб вирішити, що для нього важливіше.  


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: чи можна виправдати зраду, Стаття на тему чи можна виправдати зраду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *