Як вибрати годинник?



Наручний годинник окрім основної функції – показувати час, використовується як стильний і красивий аксесуар. Статус в суспільстві і рівень достатку можна визначити за маркою годинника, матеріалу корпусу і браслета. Крім того, дорогий хронометр надає чоловікам солідності, а жінкам елегантності. Враження про людину, на руці якої надіті Jaguar або Romanson складеться більш як позитивне. Саме тому, ми пропонуємо поговорити про годинник, і особливо, як вибрати годинник, за якими показниками?

Як правильно вибрати наручний годинник. Щоб зрозуміти, як правильно вибрати наручний годинник, слід орієнтуватися не лише на розмір або форму, але і на ціну. Дорогий хронометр не може виглядати не стильно. Це буде правильний вибір. Але слід звернути увагу і на інші характеристики і показники. Годинник повинен не лише відповідати статусу успішної людини, але і влаштовувати за технічними показниками і можливостями. Тепер розглянемо основні критерії правильного вибору годинника.

Механізм. Саме з механізму слід починати вибір наручного годинника. Розрізняють кварцові і механічні хронометри.

Механічні. Механічний годинник має досить складний механізм ходу. Попри те, що його принцип розроблений був дуже давно, популярності своєї механічний годинник не втратив. Така конструкція складається з безлічі зубчастих коліщаток і пружинок, які взаємодіючи між собою, обертають стрілки хронометра. Термін служби якісного механічного годинника складає близько 20 років. Зручність полягає у відсутності елементу живлення. Досить раз в декілька днів заводити його. Але і недоліки є у такого годинника. Основною вважається погрішність ходу (не менше 10 секунд в добу). Точність ходу залежить не лише від справності механізму, але і від зовнішніх чинників, таких як температура довкілля, положення годинника та ін. Пристрій складніший, отже, дорожчим може бути ремонт.

Кварцові. Основою такого годинника являється кварцовий генератор. Він створює електричний струм, який і рухає стрілки годинника. Хід кварцового годинника точніший (погрішність до 20 секунд в місяць), не потрібне періодичне заряджання, є можливість підключення інших функцій.

Відображення часу. Існує 3 варіанти відображення часу на годинниках – електронний, стрілочний і комбінований. Що вони собою представляють?

Стрілочний. По назві стає і так все зрозуміло. Час відображається за допомогою стрілок. Різні моделі годинника комплектуються двома (годинна і хвилинна) або трьома стрілками (годинна, хвилинна і секундна). Секундна стрілка іноді виноситься на окремий циферблат. Бувають варіанти моделей годинника з чотирма стрілками (дуже рідко). Це стрілка будильника. Стрілочний варіант відображення часу єдино можливий на механічному годиннику. Для кварцових – це один з можливих варіантів.

Електронний. При такому варіанті час відображається в цифровому виді на дисплеї. Деяким саме такий варіант здається найбільш прийнятним. Електронний варіант відображення часу застосовується тільки на кварцовому годиннику. Можливе винесення на екран і іншої інформації, окрім часу (секундомір, таймер).

Комбінований. Це поєднаний варіант. Застосовується як цифрове табло, так і стрілки. Комбінований варіант відображення часу використовується тільки на кварцовому годиннику. Варто сказати про існування такого варіанту відображення часу, як “Twelv”. У такому разі година відображається окремим кольором, а хвилини – заповненням простору, схожому на зростання місяця. Але такі хронометри дуже рідкісні. Може внаслідок того, що нещодавно придумана така система, може в силу незвичності і незручності.

Формат часу. Під поняттям формату часу слід розуміти відображення часу на екрані дисплея годинника. Можна виділити три формати – 12-годинний, 24- годинний і комбінований.

При 12-годинному варіанті доба розбивається на 2 проміжки. З полуночі до полудня на дисплеї висвічується напис “ам”, після 12-00 дня – “рм”. Такий варіант більш звичний для нас. Зазвичай говорять 2 години дня, а не 14 годин.

24- годинний варіант поширеніший в Європі і Америці. Відображення часу розпочинається з півночі сигналом 00 годин 00 хвилин і закінчується 23 годинами 59 хвилинами.

Комбінований варіант зручніший. І зручний тим, що користувач такого годинника може самостійно вибирати режим відображення. 12-годинний або ж 24-годинний.

Тип цифр. Якщо Ви зупинили свій вибір на годиннику з циферблатом, то слід визначитися з типом значків. Існують варіанти з арабськими або римськими цифрами. Кожен випадок має свої переваги і недоліки. Крім цього належить вибрати, скільки цифр відображатиметься на хронометрі. Існують циферблати 4-годинні, 12-годинні і 24-годинні. Але найпоширеніші, які ще називають класичними – це 12-годинні циферблати. При цьому на годиннику увесь сектор розбивається на 12 рівних частин, і наносяться числа від 1 до 12. Це звично і зручно. Іноді можна побачити на годиннику тільки 4 знаки – 3, 6, 9, 12. Це робиться для того, щоб розвантажити циферблат. Виходить своєрідний стиль мінімалізм. Але це на любителя. Іноді можна зустріти наручний годинник взагалі без цифр. Вони замінені на крапочки, кружечки і подібне. Мінімалізм рулить.

Зустрічаються, до слова дуже рідко, циферблати, розбиті на 24 сектори. За добу годинникова стрілка робить тільки один повний оберт. Але не кожному до душі такий варіант в силу звички.

Секундна стрілка. Найчастіше можна зустріти годинник з секундною стрілкою. Іноді вона виноситься на окремий самостійний циферблат, але найчастіше вона встановлюється разом з усіма іншими. Зустрічаються моделі без секундної стрілки. Не усі люди пред’являють вимоги щодо її наявності.

Джерело живлення. Джерело отримання енергії різне у різних видів годинників. Механічний годинник працює від пружинного механізму. Коли натяг всередині цього пристрою знижується до критичного, годинник зупиняється. Їх необхідно періодично перезаводити. Як правило, одного повного заводу вистачає на дві доби. Є моделі, в яких цей недолік нівелюється автозаводом. Він відбувається, коли рукою з годинником здійснюються різкі рухи. Якщо активність триває не менше 8 годин в день, то про таку процедуру, як завод годинника можна не турбуватися. У кварцовому годиннику джерелом практично безперебійного живлення являється батарея.

Якщо не економити на якості електроприладу, то її вистачить на 2.3 року. Може і більше. Це зручно тим людям, які не хочуть в силу якихось причин періодично заводити наручний годинник, або бажають мати додаткові можливості, яких немає у механічних. Можна зустріти наручний годинник з вмонтованими в нього сонячними батареями. Світло проходить через екран і потрапляє на фотоелементи. Там сонячні промені перетворяться в електричну енергію, що рухає механізм. Але ефективність такого пристрою не дуже велика. Необхідно стежити, щоб на циферблат періодично потрапляло сонячне світло. А це не завжди вдається. Бувають похмурі дні, буває робочий день, повністю проведений не в досить освітленому сонцем приміщенні та ін.

Тип і форма годинника. Усі наручні годинники можна умовно розділити на наступні типи: жіночі,чоловічі, унісекст (підходять як чоловікам, так і жінкам), дитячі.

Якщо говорити про форму, то тут все залежить тільки від смаку. Хоч круглий, хоч квадратний годинник однаково добре показує час. Можна виділити наступні найпопулярніші форми наручного годинника. Це бочкоподібні, овальні, квадратні, круглі, ромбічні, прямокутні.

Матеріал корпусу. Важливим моментом в питанні як вибрати наручний годинник являється матеріал, з якого виготовлений корпус. Їх дуже багато і перераховувати усі можливі варіанти немає сенсу. Зупинимося на найпоширеніших.

Золото. Золотий корпус годинника вважається одним з найкрасивіших і найбільш престижних. Навіть висока ціна і м’якість цього дорогоцінного металу не знижують його популярності.

Платина. Платина теж належить до категорії дорогоцінних металів і може бути показником достатку власника (власниці) годинника. Якщо порівнювати цей матеріал із золотом, то слід зазначити, що платина важча, але корпус такого годинника буде міцнішим, менш схильним до подряпин і тому подібне. Зазвичай такі корпуси роблять на індивідуальне замовлення.

Титан. Титан досить міцний і легкий матеріал. Незважаючи на простий вид, годинник з титановим корпусом виглядає досить симпатично. Основною гідністю таких хронометрів є доступна ціна.

Паладій. В якості корпусу для наручного годинника паладій застосовується також досить часто. Багато хто знає цей метал під назвою “біле золото”. Зовні паладій схожий на платину і важить дещо менше, чим благородніший родич. Ще однією перевагою паладію служить той факт, що він не окислюється, досить легко піддається поліровці.

Нержавіюча сталь. Мабуть, найпоширеніший матеріал для виготовлення корпусів годинника. Виходить міцна, довговічна і надійна конструкція. Співвідношення ціна/якість найідеальніша. Головний мінус – нержавіюча сталь досить м’який метал. Такий корпус часто дряпатиметься, але і піддається поліровці без особливих проблем.

Пластик. Пластик найдешевший матеріал для виготовлення корпусу наручного годинника. Його переваги полягають в практичності і невисокій ціні.

Скло. Скло є також одним з основних чинників в питанні як вибрати наручний годинник. Можна виділити 4 види скла – пластикове, мінеральне, сапфірове і комбіноване. Чим вони відрізняються між собою? Найдешевший годинник має пластикове скло. Воно схильне до утворення подряпин. Та і взагалі особливою якістю не відрізняється. На такий наручний годинник не варто звертати свою увагу. Мінеральне скло теж не кращий варіант. Воно легко б’ється і дряпається. Сапфірове – дещо краще. Подряпати таке скло складно, але розбити можна без особливих проблем. Найкраще – це комбіноване. Поєднання сапфірового і мінерального скла дає найкращий результат по стійкості до подряпин і утворення тріщин.

Ремінець або браслет. Для фіксації годинника на зап’ястку руки використовуються браслети або ремінці. Давайте розглянемо детальніше матеріали, вживані при їх виготовленні. На нашому ринку можна зустріти шкіряні, силіконові, пластикові і текстильні ремінці. Пластикові і силіконові застосовуються в дитячих моделях годинника. Вони, зазвичай, виконуються в яскравих кольорах. Але про довговічність такого кріплення говорити не варто. Найбільш якісні і красиві ремінці виготовляють з шкіри. Вони дуже м’які, зручно сидять на руці. Текстильні є альтернативою шкіряним. За якістю і зовнішнім виглядом вони дещо поступаються шкіряним, але мають нижчу ціну. Матеріали, вживані при виготовленні браслетів дуже різноманітні. Використовують і золото, і нержавіючу сталь, і титан, і інші метали. Браслет для годинника є також показником достатку і статусу власника не менше чим матеріал корпусу. Якщо на золотий годинник причепити кріплення з нержавіючої сталі, то це буде дещо недоречно. Варто підбирати і годинник і браслет з одного матеріалу, щоб був ефект доповнення одного іншим.

Як вибрати жіночий годинник. На наш погляд найбільш стильними будуть хронометри з мінімальною кількістю знаків на циферблаті. Практичний буде годинник з шкіряним ремінцем. Якщо Вам хочеться показати свій статус і достаток, то слід зупинитися на варіанті з красивим браслетом. Не варто гнатися за якимись додатковими можливостями. Вони особливо не потрібні. Затребуваними можуть бути тільки протиударні властивості і наявність календаря з датою і днем тижня.

Як вибрати чоловічий годинник. Основним аспектом у виборі чоловічого годинника є його призначення. Якщо Вас цікавить тільки контроль над часом, то слід зупинити вибір на хронометрах із сталі або титану. Для показу власного статусу і достатку, то дивитися потрібно на годинник в золотому, паладієвому або платиновому корпусі. У питанні кріплення хронометра на зап’ястку, то тут немає однозначної ради. Хороші і ремінці і браслети. Це діло смаку і дизайну. Але золотий або платиновий браслет виглядатимуть солідніше, ніж шкіряний ремінець. Якщо йдеться про циферблат, то краще, якщо він буде з римськими значками, 12-годинний, стрілочний. Можна звернути увагу на наявність додаткових можливостей. Йдеться про календар, секундомір, підсвічування, перемикання часових поясів і будильник. Здатність тримати удар – гідна властивість гідного годинника. Але пам’ятайте – протиударним є механізм, а не корпус і скло. А якщо годинник ще і водонепроникний, то в них можна сміливо приймати душ або купатися в морі. Навіть на певній глибині вони можуть повноцінно виконувати свої обов’язки. Тепер зрозуміло, як вибрати чоловічий годинник.

Який наручний годинник вибрати залежить тільки від фантазії і фінансових можливостей кожної людини. Але можна назвати найпопулярніші за продажем марки. Це Appella, Citizen, Fossil, Jacques Lemans, ORIENT, Skagen, Casio, Essence, Haas, Jowissa, Romanson, Timex.

Вибрати золотий годинник. Якщо Ви хочете вибрати золотий годинник, то слід звернути увагу на продукцію наступний фірм – Romanson, Appella, Jaguar, Dolce&Gabbana, Breguet, OMAX. Саме ці моделі вважаються найнадійнішими і найбільш стильними.

Який швейцарський годинник вибрати. Вважається, що найкращий годинник роблять в Швейцарії. З цим твердженням складно не погодитися. Тільки японські хронометри можуть трохи конкурувати. Але тільки трішки. Якщо на порядку денному стоїть питання, який швейцарський годинник вибрати, то зверніть увагу на Appella, Jaguar, Philip Laurence, Patek Philippe або Nina Ricci. Але і інші виробники нічим особливо не відрізняються. Ці назви просто більш розкручені, брендові.

Впевнені, що усі точки над “і” вже розставлені. Залишилося тільки придбати вподобану модель.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: термін служби механічного годинника, чинники годинники говорити

Коментарі 1 коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *