Проект дачного будинку



Будівництво заміського будинку вважається в нашій країні свого роду розкішшю. Дійсно, спорудження своєї власної частки будинку вимагає маси витрат як фінансових, так і своїх власних сил. Набагато легше просто винайняти квартиру.

Етапів будівництва досить багато – і навряд чи Ви зможете зробити все, що захочете зі своїм новим заміським котеджем відразу. Готуйтеся до затяжного будівництва – швидше за все, воно займе у Вас ціле літо.

Що є найголовнішим і найбільш важливим у будівництві будинку поетапно? Звичайно ж, будівельне креслення, або, як його називають обивателі – проект дачного будинку. Усі проекти для будівництва дачних будинків можна розбити на дві категорії: індивідуальні (пишуться дизайнерами і архітекторами під замовлення і коштують воістину величезних грошей) і типові (найчастіше використовувана архітектура, що зарекомендувала себе на ринку, креслення будов).

У чому плюс індивідуального проекту для Вашого дачного будинку? Звичайно ж, головна перевага такого креслення в тому, що Ви зможете висловити будь-які свої побажання з приводу розмірів кімнат, їх кількості, поверховості, типу будови, розмірів і призначенню цоколя і інших моментів, пов’язаних з подібними питаннями. Отже, індивідуальний проект дачного будинку дозволить зробити Ваш заміський будинок воістину унікальним і ні на що інше не схожим! Крім того, він дозволить врахувати такі важливі нюанси, як розмір Вашої сім’ї, переваги і вік кожного з її членів, Вашу гостинність і інші другорядні для будівництва, проте дуже важливі для Вас і Вашої сім’ї моменти. Правда, влетить подібний проект, як мовиться в народі, в копієчку. Проте, якщо Ви дійсно хочете створити щось досконале, незрівнянне і таке, щоб сподобалося кожному членові сім’ї і запрошеному гостю – індивідуальний проект дачного будинку є єдино вірним вирішенням цього питання.

Типовий проект не відрізняється оригінальністю. Сама його назва вже говорить про те, що деяка кількість будівель по цих кресленнях вже була спланована і побудована ще до Вас. Проте, навіть такий момент можна рахувати за безперечний плюс: якщо типовий проект досі живе і має попит, означає подібний метод забудови дійсно має право на життя, зручний і практичний. Крім того, для повнішого усвідомлення розмірів того або іншого приміщення за типовим проектом і кращого ознайомлення з наявним кресленням можна відвідати одно з будівель, зведених раніше за цим же самим проектом. Тоді Ви відразу зможете прикинути усі наявні в проекті плюси і мінуси, і знайти вихід як позбутися від недоліків і дефектів, навіть не приступивши до будівництва. Якщо Ви не женетеся за екстравагантністю Ваших рідних стін, цінуєте функціональність, практичність і хочете заощадити – скористатися типовим проектом для будівництва своєї частки будинку буде для Вас найкращим рішенням проблеми. Проте, існує безліч нюансів, які вимагають близького розгляду, щоб вберегти Вас від помилок в проектуванні дачного будиночка. Краще відразу побудувати його правильно, ніж витрачати солідні суми на перепланування і добудову житла. Одним з найважливіших питань є поверховість будови. Якщо у Вас не настільки велика сім’я, що кількість кімнат виходить за розумні рамки – то краще будувати одноповерховий будиночок. Планування другого поверху коштуватиме дуже дорого – необхідно буде прорахувати безліч нюансів, щоб підлога другого поверху витримувала людську вага і з часом не втратила своєї міцності і надійності. Проте якщо Ви – зразковий сім’янин або в майбутньому сподіваєтеся на величезну сім’ю, мріючи зібратися за містом усією сім’єю, що включає декілька поколінь, – то другий поверх Вам буде потрібний.

Далі – варто заздалегідь прикинути, де і чия кімната розташовуватиметься. Ґрунтуючись на особистих смаках кожного майбутнього мешканця, кімнату можна створити виключно під нього – тоді кожен член Вашої сім’ї буде невимовно щасливий жити в подібному будинку. Крім того, варто заздалегідь замислитися про те, на яку кількість гостей буде розрахований Ваш будинок. Можливо, варто завести декілька кімнат для гостей і розширити плановану вітальню. Проте не старайтеся: якщо Ви не мільйонер, то вартість зайвих будівельних матеріалів і щорічні зимові рахунки за опалювання велетенського будинку сильно остудять Ваш запал. Пам’ятайте: чим більшого об’єму будинок, тим масивніше разові витрати за будівництво і збитки в майбутньому за оплату комунальних послуг. Краще знайти золоту середину – щоб і сім’ї тісно не було, і по кишені подібна забудова сильно не била.

Окрім цього, необхідно заздалегідь вибрати оптимальні будівельні матеріали. Вони не мають бути токсичні вогненебезпечні! Якщо Ви хочете, щоб Ваш будинок простояв величезну кількість часу, необхідно брати екологічно чисті матеріали, що відрізняються підвищеною міцністю і великою довговічністю. Особливо, це стосується даху, покриття між поверхами, стіни, що несуть, цоколя і фундамент – якщо хоч один з перерахованих елементів почне руйнуватися під впливом ерозії, незабаром почне розвалюватися увесь будинок. Не економте на матеріалах! Краще витратити на пару тисяч доларів більше при будівництві, ніж потім віддавати у багато разів більші суми за ремонт.

Звичайно ж, хороший заміський будинок не обійдеться без гідного оточення. Для роботи над Вашою ділянкою можна найняти спеціально навченого дипломованого ландшафтного дизайнера, який перетворить простий город на витвір мистецтва. Якщо у Вас немає бажання витрачатися на послуги фахівця, облагороджуванням місцевості можна зайнятися і самостійно, усією сім’єю. Найбільш простий і найменш витратний метод – це посадка благородних сортів рослин і облаштування квіткових клумб або палісадника. Більше просунуті майстри-самоучки можуть навіть створити так званий “сад каменів” або додати виритий за будинком ставок. Загалом і в цілому – можливостей видозмінити безликий типовий проект існує маса. Не бійтеся експериментів, але і не забувайте прислухатися до думки і порад досвідчених фахівців! Тоді у Вас все вийде на вищому рівні!

Як говорили багато досвідчених в цій справі людей, усе геніальне – просто. У наш час прогрес охоплює усе нові й нові області людської життєдіяльності. Їжа, землеробство, технології, психологія, законодавство, стосунки і, звичайно ж, будівництво – все схильне до повільної, але невідворотної ходи інтенсивного еволюційного розвитку. Проте, хто ж сказав, що в століття високих технологій старе повинне всюди поступатися місцем новому? Тим більше частенько виявляється, що перевірений ще нашими предками метод куди більш практичний ніж сучасний. Сучасна їжа, що продається у вигляді фастфуду, ніколи не зрівняється із смачною гречаною кашею по бабусиному рецепту. Бабуся, яка виростила овочі на огороді по-старому, що удобрює їх гноєм і перегноєм, отримує куди смачніші продукти, ніж передові господарства, які використовують на своїх полях отрутохімікати від паразитів і нітрати для швидкого зростання. Так і будівництво. Не обов’язково, будинок у вигляді футуристичної алюмінієвої призми із складним вітражем скляних і дзеркальних панелей буде кращим і більш практичним за старий добрий староруський зруб.

Будівництво зрубів. Будівництво зрубів практикувалося в Древній Русі, ще до Хрещення народу в першому тисячолітті нашої ери. Наші прабатьки вірно помітили, що дерево є найкращим матеріалом для виготовлення житла – на відміну від каменю, воно здатне довго зберігати тепло і абсолютно не піддаватися ерозії при правильному догляді. Саме тому сучасні лазні і сауни будуються з дерева, а зовсім не з каменю.

Що ж таке рубаний будинок? Зруб складається з цілісних обструганих колод, що дає стінам вражаючу товщину, фактично фортецю і приголомшливу стійкість перед буйством стихій, сильною жарою і суворим північним морозом. Простий у будівництві, не найбільш витратний варіант заміського будинку, він знову набуває величезної популярності серед численних власників заміських будинків. Звичайно ж, грубуватий на вигляд будинок з цілісних колод є різким контрастом котеджам в західному стилі – проте зруби відмінно гармоніюють з природою середньої смуги Росії, що оточує їх. Крім того, що рубані будинки знову входять в моду, слід враховувати і вражаючу їх функціональність.

Які матеріали варто використати для будівництва зрубу? Зрозуміло, що це – деревина. Проте у виборі породи погляди різних будівельників розходяться. Європейці, що перейняли технологію будівництва зрубів, використовують виключно хвойні породи дерева, за винятком сосни (що ясно, оскільки сосна має найменшу питому щільність і є найбільш м’якою деревиною північних широт). Деревина хвойних дерев хороша тим, що при повному висиханні стає в рази міцнішою і служить дійсно довго. Жителі Сибіру з ними частково згодні – проте з хвойних порід використовують тільки кедр. Набагато більшою популярністю користуються цілісні букові стволи – вони мають воістину страхітливу міцність і здатні при обробці і будівництві сильно потріпати нерви виконробові і його архітекторам.

А яка технологія спорудження зрубу? Вона, на жаль, досить складна для вивчення простим обивателем, проте фахівці можуть розповісти про неї детальніше. Суть в тому, що в зрубі не використовуються ніякі додаткові кріпильні елементи – зруб тримає себе сам, завдяки зробленим в колодах пропилам. Довіряти зведення зрубу дилетантові – неприпустимо, лише покликаний майстер будівництва рубаних будинків здатний точно, швидко і без помилок робити з колодами необхідні маніпуляції, не псуючи при цьому матеріал (до речі – досить недешевий). В результаті його роботи зруб стоятиме як влитою, а між колод не пролізе і голка. Класичні слов’янські зруби ставилися за певними правилами. Вихід розташовувався виключно в південній стіні зрубу, оскільки вважалося, що все хороше приходить зазвичай з півдня. На півночі ж рубаної хати, навпаки, заборонялося встановлювати вікна і двері – зазвичай біля північної стіни ставили піч, яка служила захистом будинку і перешкодою для злих сил, тих, що прилітають з холодними арктичними вітрами. Проте, навряд чи Ви захочете мати в якості заміського будинку однокімнатну хатинку в старослов’янському язичницькому стилі – тому від подібного релігійного атавізму часів язичництва в Древній Русі можна сміливо відмовитися.

Що стосується інших характеристик зрубу і компонентів для його остаточного облагороджування, вони цілком і повністю залежать від місцевості, в якій Ви збираєтеся його розташувати. Чим жорсткіший клімат, тим товщими мають бути колоди і тим краще зобов’язана бути пропрацювала теплоізоляція. У місцях з дуже вологим кліматом (близькість великих водойм, болотиста місцевість, рясні дощі і тумани) рекомендується обробляти зруб речовинами, що перешкоджають водній ерозії використовуваного матеріалу. У занадто ж сухих і жарких місцях зруби ставити не рекомендується – велика вірогідність, що колоди розсохнуться, розшаруються, а зруб просто перестане годитися для Вашого проживання.

Що ж ще відомо про дерев’яні рубані будинки? Звичайно ж, багатьом відоме вираження, що вдома і стіни лікують. Цікаво, кого можуть вилікувати мертві залізобетонні стіни, сірі і похмурі? Інша справа – живе, дихаюче цілісне дерево. Напевно, знаходячись в жарко натопленій дерев’яній лазні, Ви помічали чудотворний легкий аромат свіжої деревини? У Вашому рубаному будинку ефект буде приблизно таким же. Якщо правильно доглядати за будинком, не дозволяючи заводитися паразитам на зразок мурашок і тарганів, не розводячи сприятливу для плісняви, грибків – вогкість, то самі стіни воістину набудуть цілющого ефекту. Хвороби стануть виникати в рази рідше, проходити будуть куди легше і швидше, ніж якщо Ви продовжуватимете жити в кам’яних джунглях. Це є ще однією вагомою причиною побудувати заміський будинок саме у вигляді зрубу. Мудрість предків важко переоцінити і іноді стає навіть шкода, що багато їх знань канули в небуття. Проте, краще задовольнятися тим малим, що дійшло до наших часів, ніж шкодувати про безповоротно загублене!

Рубаний будинок – це усього лише одна із сторінок великої мудрості наших попередників і основоположників нашої державності.

Швидко споруджувані будинки. У наш час величезною популярністю стали користуватися різні технології будівництва, що дозволяють економити час, сили і в рази скорочувати перевитрату матеріалу. Технологія швидкого спорудження будинків зародилася в Європі, в країнах Прибалтики, і успішно захопила свою нішу на будівельних ринках усієї Західної Європи і Сполучених Штатів Америки. Наші співвітчизники доки з побоюванням відносяться до будинків, зведених за цією технологією, віддаючи перевагу старим добрим будівельним методикам і матеріалам – проте каркасні швидко споруджувані будинки практично не мають негативних оцінок ні за ціною, ні за якістю. Навпаки – економічна технологія виробництва, використання найкращих матеріалів для виготовлення деталей каркасів, зовнішніх і внутрішніх панелей і застосування величезного досвіду будівельних геніїв на практиці.

У чому ж секрет цієї передової технології будівництва? Головний і найбільш важливий нюанс зведення подібної будівлі – його каркас збирається окремо із сталевого профілю підвищеної міцності. Які плюси цього рішення? Перший і дуже важливий плюс – подібна будівля виходить дуже легкою і не вимагає ґрунтовного фундаменту – досить розміщення наріжних залізобетонних блоків і установки цоколя. Уявіть собі економію сил і часу, в порівнянні з монументальним будинком з цеглини? Важкому будинку потрібний глибокий фундамент, а він, як Ви повинні розуміти, споживає дуже значиму кількість будівельних матеріалів. Економія на фундаменті – ця тільки перша з переліку перевага швидко споруджуваних будинків.

Варто відмітити, що подібне будівництво дозволяє зводити будинки заввишки до трьох поверхів включно без яких-небудь додаткових витрат. Уявіть собі, чого б Вам коштувало будівництво триповерхового будинку за традиційними технологіями? Далеко не всякий олігарх-мультимільйонер готовий вкластися в подібне будівництво, що вже говорити про простих обивателів. Ця технологія дозволить Вам заощадити на споживаній площі забудовуваної земельної ділянки, ніскільки не втративши по житловому простору. Важливо також і те, що практично усі деталі обшивки каркаса робляться на заводі – тому розрахувати кількість необхідних матеріалів буде простіше простого, подумки зібравши будинок як конструктор. Фіксована кількість чітко обумовлених деталей не дозволить будівельникам цупити будматеріали (що нерідко відбувається при звичайних типах будівництва). Та і займе обшивка готового каркаса панелями з вибраного Вами матеріалу значно менше часу, ніж будівництво будинку з нуля. Крім того, усі матеріали і компоненти будівництва, так би мовити, вже готові до вживання, не потрібно витрачати час і засоби на підготовчі роботи і підгонку матеріалу під необхідні розміри і параметри. Тільки один цей факт дозволить Вам заощадити не менше третини будівельного кошторису в порівнянні із зведенням будинку за традиційною технологією. Уявіть, яку масу грошей Ви збережете у власному бюджеті?

Варто врахувати і комфортність проживання в подібному будинку. Здавалося б, легкий і повітряний тонкостінний будиночок не зможе підтримувати необхідну для життя людини температуру, проте підібрані основоположниками “швидкого зведення” матеріали для зовнішньої обробки подібної будови чудово утримують тепло. Крім того, технологія складання унеможливлює появу проміжків в кутах і між панелями – тому втрати тепла крізь стіни будуть мінімальні навіть в люті водохресні морози. Спеціальні термопанелі і термопрофілі не підведуть Вас і Вашу сім’ю.

Що ще можна виділити в якості безперечного плюса швидко споруджуваних будинків? Звичайно ж, те, що терміни їх будівництва в рази нижчі, ніж у будинків, що будуються звичайним способом. Будівництво повноцінного триповерхового будинку може зайняти у Вас декілька років, а такий же триповерховий будинок за новою технологією в усій красі розташовуватиметься на Вашій ділянці вже через три місяці після закладки фундаменту. Варто відмітити, що усі зовнішні і внутрішні обробні роботи на той час будуть повністю закінчені, і будинок буде придатний для проживання. При цьому, подібний будинок можна зводити де завгодно – він витримає будь-які погодні умови, які властиві північному сходу Євразії – Російській Федерації. Конструкція подібної будівлі досить міцна, щоб витримати найсильніші вітри і завали мокрого снігу. Теплоізоляція дозволяє зводити подібні будівлі навіть в Заполяр’ї – до протистояння найзлішим морозам будівля завжди готова. Крім того, матеріали, з яких складаються усі без виключення деталі швидко споруджуваних будівель, не піддаються повітряній і водній ерозії, що не заважає їхньому будівництві на територіях з підвищеною вологістю. Можливість використання цієї інноваційної технології у будь-яких кліматичних умовах робить її ще ціннішою для сучасної архітектури.

Окрім усього іншого, технологія створення подібних будівель дозволяє приступати одночасно до виготовлення деталей для спорудження каркасного будинку і підготовки фундаменту. Це теж є безперечною перевагою таких будинків: при звичайному будівництві не можна бути впевненим на сто відсотків в тому, що припасених матеріалів вистачить на будівництво, і вони не зажадають доопрацювання. Крім того, проект можна доповнювати і допрацьовувати, вже почавши будівництво: деталі із заводу – виробника прийдуть досить швидко, а фундамент під прибудови додатково готувати не доведеться. Загалом і в цілому, плюси використання техніки швидкого зведення каркасної будівлі дуже економічні і практичні. Вона, незважаючи на новизну, є одним з кращих варіантів забудови по співвідношенню ціни і якості. Будь-який заміський будинок, побудований за цією методикою, може стати не лише місцем для літнього відпочинку, але і повноцінним житлом на цілий рік.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: проекти будинків, проекти будинків з мансардним поверхом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *