Як треба правильно обрізувати виноград на зиму?



Кожен власник присадибної ділянки рано чи пізно почне замислюватися, як обрізувати виноград, щоб урожай був смачним і щедрим. Можливо здається, що виноград росте сам по собі і немає потреби втручатися в процес його зростання. Але це далеко не так, обрізувати виноград треба регулярно і обов’язково. А інакше, навіть не варто його вирощувати.

Ми розповімо основні моменти, які повинен знати кожен, хто хоче виростити хороший урожай винограду, а потім виготовити з нього вино або просто декорувати ділянку. Завдяки багатьом сортам винограду можна створити досить тіні і затишку в жаркий літній день. Але головне – збільшення урожаю, так само, як акцентувалося на цю увагу в інструкції, як обрізувати яблуню.

Щоб провести маніпуляцію грамотно, треба знати, як правильно обрізувати виноград, в якому місці це робити. Ось причини, по яких треба проводити обрізання винограду:

  1. Після проведення маніпуляції, окремі ягоди стануть більші і якісніші.
  2. Гроно винограду стане більше.
  3. Урожай винограду дозріватиме швидше.
  4. Виноградний кущ стане стійкіший до морозу і інших несприятливих зовнішніх умов.
  5. Кущ буде рости під контролем і не сильно розростатися, його легше буде укрити взимку.
  6. Можна контролювати форму виноградного куща для полегшення збору урожаю і відходу за рослиною.
  7. Кущ буде здоровіший, а соки і сили йтиме на перспективні лози.

Така маніпуляція тільки на користь самій рослині і урожаю, щоб потім не довелося відмовлятися від улюблених фруктів і не доводилося дізнаватися, як перестати їсти в розпал урожайного сезону. Потім перейдемо до наступного кроку.

Тепер треба розібратися з тим, коли обрізують виноград і в яку пору року. Проводити цю маніпуляцію треба восени, в той час, коли готуватиметеся до приховування винограду перед зимовими холодами. В цей час усі процеси в лозі завмирають, сили зосереджуються в китицях, а виноградний кущ легше перенесе таку травму при якій віддалятиметься велика частина форми.

Якщо міркувати про те, коли краще обрізувати виноград, необхідно розглядати вік рослини. Якщо ви ще не маєте достатнього досвіду виноградарства, то швидше не знаєте головного правила – виноградні грона приносить лише та лоза, яка стала дозрілою в минулому році. Треба пам’ятати це правило, як двічі два. Отже, немає сенсу займатися обрізанням куща, якщо він тільки посаджений. Нехай рослина перезимує, а вже наступного року перед зимою можете приступити до відточування майстерності обрізання. Поки чекаєте, що рослина підросте, можете, приміром, ознайомитися з тим, як зберігати капусту будинку в льосі.

А тепер розглянемо, як обрізувати виноград на зиму і що при цьому треба знати. Спершу розберемо декілька понять і види формування винограду. Основний ствол винограду, який сполучений з кореневою системою, називається штамбом. Стволи, які відходять від нього – рукавами, а від рукавів відходять вже плодоносні лози.

Зазвичай штабм залишають заввишки близько 0,6 – 1 метра, коли не планують укривати рослину на зиму. У осоружному ж випадку, штамб залишається мінімальним або взагалі відсутній. Так йде менше матеріалу, та і укривати буде легший. Рукави теж роблять короткими, оскільки багаторічні лози не приносять плоди.

З цього можна зробити висновок, що нема сенсу залишати ті лози, які пережили більше, ніж одну дві зими. Толку від них немає ніякого, тільки забиратимуть сили у рослини. Залишаємо плодоносну лозу, а решту, не шкодуючи, зрізуємо.

Коли треба розібратися, як обрізувати виноград, встає питання з чого розпочати. Розпочинаємо з якісного інструменту. Візьміть гострий секатор з чистими і ідеально підігнаними лезами. Так, нам знадобитися менше матеріалу для обробки зрізу. Тепер можемо спрямовуватися до куща і проводити його огляд.

Щоб знати, як правильно обрізувати виноград, складіть чіткий плану того, якої форми кущ хочете отримати і яку мету переслідуєте. Сподіваємося, що ви точно знаєте, якого сорту виноград ви вирощуєте і особливості зростання його лози. Зараз розглянемо і розберемо ці моменти.

Перш, ніж переходити до обрізання винограду, дивимося, в першу чергу, які лози залишаємо, а які видаляємо. Визначаємося, на якому рівні обрізуватимемо основний рукав.

Обрізуємо основний рукав практично повністю і без жалю. Залишаємо лозу заміщення на нім і декілька ліз, які плодоноситимуть наступного року. Кожна брунька в майбутньому стане новою лозою, все відросте і відновиться наступного року. Пам’ятайте, залишаємо на плодоносіння саме ту лозу, що виросла цього року. Головне, щоб вона була товстою, здоровою і знаходилася ближче до штамбу. Так можна буде обрізувати велику частину основного рукава так, щоб не довелося ганяти природні соки по великій траєкторії.

Майже уся інформація, щоб знати, як обрізувати виноград на зиму, вам відома, залишається визначитися з тим, де здійснювати розріз і по скільки бруньок залишати на кожній лозі. Лінія розрізу може бути в різних місцях, а думки із цього приводу розрізняються. Хтось радить – різати через бруньку, а хтось відступати від бруньки на декілька сантиметрів. Ви робіть, як буде зручніший вам.

Що, на рахунок кількості очок (бруньок)? Тут треба враховувати сорт винограду, якому проводимо обрізання. У деяких сортів винограду перші два очки від основи не приносять плоди. Саме по цьому треба залишати щонайменше 6-8 очок. Тільки так ви будете упевнені, що ваше деревце приноситиме урожай.

Це і усе, що треба було знати. Ми описали найважливіші моменти, щоб знати, як обрізувати виноград. Природні ще багато особливостей, але щоб їх осягнути, треба займатися вирощуванням виноградного урожаю декілька років. Запитайте сусідів по дачній ділянці, вивчіть інформацію в тематичних книгах. Навчіться загинати лозу, так ви зможете надати винограду не лише форми, але і контролювати врожайність і збір урожаю.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: обрізання винограду, як обрізувати виноград

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *