Як вирощувати гіацинти вдома



Гіацинт – дуже красива квітка, назву якої можна перевести, як “квітка дощів”. Квітка з’явилася дуже давно, ще в Древній Греції. Проте міф розповідає про досить сумну причину появи рослини. Історія торкається царя Амікла, у якого був просто прекрасний син. Він був настільки чудовий, що боги Зефір і Аполлон стали відчувати ревнощі по відношенню до нього. Ці ревнощі привели до вбивства юнака одним з божеств. А на тому місці, куди впали краплі крові юнака, виросла прекрасна квітка, яка згодом і був названий гіацинтом.

Невелика довідка

Щоб дізнатися, як вирощувати гіацинти вдома, треба мати невелику базову інформацію. Рослину можна віднести до сімейства лілейних. Росте квітка не лише в домашніх умовах, але і в дикій природі: Середня Азія, Північна Америка, Східне Середземномор’я. Зростає гіацинт з цибулини. З центру цибулини виростає стебло, оточене досить великим м’ясистим листям. На стеблі розташовується суцвіття різного кольору. У окремих випадках одна рослина може давати декілька стебел з квітками.

Квіти за формою схожі на маленькі дзвіночки, які сильно розкриваються. У одному суцвітті може знаходитися до 30 квіточок. Після того, як період цвітіння рослини проходить, стебла починають висихати. При цьому усередині старої цибулини зароджується молода. Також на молодій цибулині можуть вирости дочірні, який починають цвісти тільки через 3 роки.

Домашній гіацинт

Якщо рослина не росте в дикій природі, то її можна вирощувати в домашніх умовах. Причому рослина досить поширена у любителів вирощування квітів. Цвіте гіацинт з січня по травень. Для вирощення квітки необхідно підготувати спеціальний ґрунт: глинисто-дернову, причому слід ще додати крупний пісок (3:2). Вирощувати рослину рекомендується при температурі 10-16 градусів. Що стосується освітлення, то в період цвітіння треба забезпечити рослині яскраве світло. Поливати квітку треба регулярно, проте стежити за тим, щоб вода не застоювалася.

Раз на місяць в ґрунт слід додавати мінеральне добриво. Рослина до періоду цвітіння міститься в місці, де прохолодно, а також є присутньою тінь. Після початку цвітіння температура для квітки не дуже важлива. Проте слід запам’ятати, що в прохолодному приміщенні рослина довше цвістиме. Після того, як гіацинт відквітне, цибулину треба помістити в прохолодне темне місце. На початку осені цибулини знову висаджуються. Розмножується квітка цибулинами.

Зимова вигонка

У кінці серпня вибираються здорові великі цибулини, обертаються в марлю і залишаються в холодильнику. Температура при цьому повинна бути +5 градусів. У перші місяці осені необхідно стежити за станом цибулин, щоб не допустити розвиток захворювань.

Початок листопада

Тепер можна приступати до висадки цибулин. Для цього треба приготувати горщики, заввишки до 30 см Що стосується діаметру, то все залежить від кількості висаджуваних цибулин. Далі посудина наповнюється ґрунтом (шар в 10 см), який трамбується. Після чого ґрунт треба полити, викласти на його поверхню підготовлені рослини і присипати їх ще одним шаром ґрунту (цибулини трохи повинні виглядати з нього). Тепер горщик з цибулинами можна помістити в холодильник або інше прохолодне місце. У такому стані рослина залишається на місяць.

Початок грудня.

Тепер можна перенести висаджені квіти до теплої кімнати (температура 16 градусів). Також необхідно забезпечити їм неяскраве світло. Домашній гіацинт дуже вередливий до світла, тому треба стежити за квіткою близько 10-ти днів. Після того, як паростки досягнуть 3-х см, можна починати їх помірно поливати. Тепер можна забезпечити яскраве освітлення.

Січень.

Цього місяця паростки вже зміцнілі, а суцвіття вже трохи виглядає з-під них. При цьому бутон має той відтінок, який матиме майбутню квітку. Незабаром рослина почне розпускатися. Після того, як квіти повністю розпустяться, необхідно перенести їх до теплої кімнати. Температура для гіацинта в цьому випадку повинна складати близько 16 градусів.

Закінчення цвітіння.

Після того, як домашній гіацинт відквітне, стебло можна зрізати. Проте не слід чіпати листя, оскільки без них неможливе формування нової цибулини. Щоб вони залишилося в належному вигляді, їх краще підв’язати. При цьому слід обов’язково поливати рослину (помірно), а також кожні декілька місяців в ґрунт додавати добрива. Робити так треба до тих пір, поки листя не почне висихати. Зрізувати листя можна тільки після того, як вони повністю висохнуть. Це означатиме, що цибулина сформувалася. Її треба дістати із землі і покласти в холодне місце (не у холодильник). Саджати нову цибулину можна через декілька років, оскільки вона повинна набратися сил перед вигонкою. Після того, як період зберігання вийде, треба висадити гіацинт на початку осені.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: гіацинти вирощування в кімнаті, гіацинти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *