Як врятувати урожай черешні?



Багатьом власникам садових і дачних ділянок не з чуток знайома проблема низької врожайності черешні та вишні. Справа тут не лише в кліматичних умовах або особливостях того або іншого сорту. Найпоширеніші причини зниження врожайності – недотримання правил агротехніки і недостатні заходи боротьби зі шкідниками і хворобами.

Навесні часто трапляються поворотні заморозки, які теж в якійсь мірі знижують врожайність, тобто при негативних температурах гинуть квіткові бруньки. При цьому стійкість кісточкових до заморозків можна підвищити, якщо не застосовувати азотний добрива пізніше середини червня. Крім того, влітку бажано обприскувати дерева регуляторами зростання або фунгіцидами, що підвищують стійкість до захворювань і, як наслідок, морозостійкість.

Що стосується боротьби з птахами, існує ряд досить ефективних способів, що дозволяють уберегти не лише черешню, але і вишню, обліпиху, а также іргу від нашестя дроздів, шпаків, сойок і горобців Кардинально змінити ситуацію допоможе ультразвуковий отпугиватель птахів. Пристрій генерує сигнал тривоги, що видається птахами у разі небезпеки, тим самим відлякуючи особини від посадок. Деякі пристрої видають ультразвукові сигнали, які також здатні легко прогнати усіх представників пташиного сімейства, включаючи не лише горобців але і більші особини.

Народні методи боротьби з птахами

В якості відпугувача птахів часто застосовуються різні предмети, що шелестять і блискучі, наприклад, ялинкова мішура або фольга, блискучі компакт-диски, світловідбиваючі стрічки. Деякі садівники обмотують крону дерева звичайними котушковими нитками, обмотують дерева віскозною сіткою, накидають на дерева згори покривний матеріал або плівку, прикріплюючи його прищіпками до гілок.

Ще один оригінальний і ефективний відпугувач птахів – риболовна сіть. Якщо дерево окремо стоїть і високе, сітку накидають на нього згори. Якщо ж дерев багато і вони не дуже високі, доцільно укопати між ними стовпи заввишки, що не перевищує висоту дерев, потім зробити обмотку з дроту, на який накидають сітки, укриваючи ними посадки.

Красиве городнє опудало, одягнене в різноколірний одяг, теж може забезпечувати захист від птахів, але лише деякий час. Як показує практика, сучасні птахи швидко звикають і до опудала, і до предметів, що шелестять, а ворони і галки  взагалі не бояться городнього опудала. Деякі садівники практикують і такий спосіб, як відлякування за допомогою тіла птаха, підвішеного в саду. Цей метод хоч і ефективний, але абсолютно негуманний. Особливо не рекомендується застосовувати його, якщо в сім’ї є маленькі діти.

Більшість народних методів вимагають облаштування різних пристосувань і конструкцій, які не завжди доречно виглядають в саду. Найбільш зручним в застосуванні все-таки являється ультразвуковий відпугувач птахів, який неперевершено справляється зі своїм завданням, при цьому абсолютно безпечний для здоров’я людини.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як захистити черешню від шпаків, як боротися з шпаками

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *