Як правильно скласти діловий лист?



У нашому житті все може знадобитися, і ніби така проста потреба як діловий лист може доставити труднощів при написанні. Правильно написаний лист простіший до сприйняття і прочитання. У зв’язку з цим діловий лист необхідно писати за певним стандартом (зразком). При написанні ділового листа необхідно дотримуватися ряду простих правил. Якщо є можливість, то діловий лист варто писати на спеціальних бланках організації. Якщо ж такі відсутні, то підійде білий аркуш паперу формату А4. При написанні листа на папері формату А4, не варто забувати вказувати такі дані як: назва організації, повна адреса, і контактні дані для зворотнього зв’язку. Чим більше контактної інформації буде вказано, тим простіше одержувачеві листа вибрати варіант відповіді. Лист не має бути великим за розміром, оптимальний розмір 1-2 сторінки. У тексті листа інтервал має бути одинарним. Абзаци ж в тексті необхідно розділяти подвійним інтервалом.

Стандартний зразок ділового листа

1. Ліворуч зверху бланку слід вказувати: Ім’я одержувача, Посада, Юридична адреса, Дата складання листа

2. У центрі листа, варто вказати тему листа.

3. Писати лист слід шанобливо (“Шановний Ігор Денисович”), до того ж в такому листі категорично мають бути відсутніми різного роду скорочення.

4. Надалі варто розкрити сенс листа. У перших пропозиціях варто розкрити мету написання листа. Писати варто як можна простіше, але без фамільярності. Не обов’язковим є навантаження ділового листа професійним жаргоном.

5. Писати варто так щоб що будь-хто, хто прочитав його, міг відразу зрозуміти сенс листа.

6. У кінці варто зробити підсумковий висновок по меті листа.

7. Після тексту листа слід вказати своє ім’я і поставити підпис. Так виглядає стандартний зразок листа. Після написання листа слід його повністю прочитати і перевірити на наявність помилок. Сподіваємося, ця стаття допоможе Вам правильно скласти діловий лист, і листи, складені Вами, не залишаться без відповіді.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: діловий лист зразок написання, діловий лист приклад

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *