Як користуватися столовими приборами?



Як правильно використати столові прибори

Існує два стилі користування столовими приладами: американський і європейський (континентальний). У будь-якому випадку їжу ріжуть таким чином. Спочатку в праву руку візьміть ніж. Якщо потрібно, виставите вказівний палець вперед, поклавши його на ручку ножа і трохи на лезо. Вилку тримаєте в лівій руці, зубчиками вниз. Після цього акуратно відрізуйте їжу маленькими шматочками “на один укус”.

Американський стиль

У американському стилі після того, як Ви нарізували їжу, ніж можна покласти на тарілку (гострою стороною до її центру) і взяти вилку в праву руку. Тримайте вилку між великим і вказівним пальцями, зубчиками вгору. Після закінчення трапези покладіть на тарілку ніж і вилку поруч один з одним, в положенні годинникової стрілки на чотири години. Вилка повинна лежати зубчиками вгору, ближче до Вас, а гостра сторона ножа спрямована до центру тарілки . Таке положення означає, що Ви вже закінчили їсти і можна прибрати посуд. Якщо хочете трохи передихнути або Вам треба ненадовго відлучитися, ніж і вилку треба покласти так, як описано в попередньому прикладі, але на невеликій відстані один від одного.

Європейський стиль

У європейському стилі вилку тримають в лівій руці, а ніж в правій. На відміну від американського стилю, вважається непристойним перекладати вилку з однієї руки в іншу. До рота вилку слід підносити зубчиками вниз. Ніж можна тримати в правій руці, щоб у будь-який момент знову ним скористатися, щоб відрізати новий шматочок або допомогти наколоти відрізаний шматок на вилку. Доки Ви пережовуєте їжу, праву руку з ножем можна опустити на краєчок столу. Якщо Ви хочете зробити перерву в їжі, ненадовго вийти або скористатися серветкою, в європейському стилі вилку і ніж кладуть на тарілку паралельно або навхрест, але при цьому живці ножа і вилки повинні спиратися на стіл; ніж повинен знаходитися в положенні годинникової стрілки на чотири години, а вилка лежать зубчиками вниз. Якщо Ви закінчили їсти, покладіть прилади на тарілку так, щоб вони не торкалися столу. Розташування приладів після закінчення трапези таке ж, як і в американському стилі, але вилку кладуть зубчиками вниз.

У США на неформальній зустрічі дозволяється їсти руками; європейський етикет навіть на неофіційних зустрічах більш строгий. Наприклад, в США картоплю фрі їдять руками, а у Франції pommefrite – ножем і вилкою. За кордоном використовують стиль, прийнятий в країні перебування. Якщо ж Ви сумніваєтеся, чи можна їсти руками або треба скористатися столовими приладами, їжте за допомогою ножа і вилки.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: Правила користування столовими приборами, як користуватися столовими приборами

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *