Як розташувати столові прибори?



Зліва від тарілки повинні лежати виделки, справа – ножі і ложки (за винятком маленької коктейльної вилочки, яка зазвичай лежить на столовій ложці або праворуч від неї). Десертна виделка і ложка, зазвичай, лежать на основній тарілці. Часто до салату подається салатна виделка. Вона менша, ніж основна і лежить далі від усіх відносно тарілки. Якщо перша страва – риба, то ви берете рибну виделку, а потім основну. Тарілка для хліба і ніж для олії знаходяться ліворуч і трохи вище за виделки. Праворуч від тарілки лежать наступні прибори, починаючи з крайнього: коктейльна виделка, столова ложка, ніж для салату, рибний ніж і, щонайближче до тарілки, столовий ніж. Гостра сторона ножів має бути повернена до тарілки. Десертна виделка і ложка лежать горизонтально за основною тарілкою, але виделка – зубчиками вправо, а ложка – опуклою частиною вліво.

На офіційному прийомі праворуч від тарілки ви виявите цілий ряд різноманітних келихів. Давайте познайомимося з ними ближче. Крайній келих справа – це келих для шерри або аперитиву. Ним користуються найпершим. Після кожної страви дозвольте офіціантові прибрати непотрібні келихи і тарілки. З рибними стравами або під час аперитиву користуються келихом для білого вина, який розташований трохи лівіше. Позаду келиха для білого вина стоїть келих для червоного, він дещо більший і кругліший, що дозволяє вину “дихати”. Найбільший келих призначений для води. Він стоїть відразу над столовим ножем. І, нарешті, найдальший від вас келих, призначений для шампанського, якщо, звичайно, воно подається. Можна також побачити келих для шампанського попереду, залежно від того, чи подаються на перше устриці чи ні.

Коли і яким келихом слід користуватися?

Нічого складного, в потрібний момент офіціант наллє напій в потрібний келих. При звичайному сервіруванні на стіл ставлять декілька загальних сільниць і перечниць, залежно від числа гостей. При офіційному сервіруванні перед кожним гостем на окрему тарілочку ставиться персональна сільниця і перечниця. Будьте уважні, додаючи спеції, адже якщо Ви пересолите або переперчите страву, то не зможете його скуштувати, а господарі можуть подумати, що Вам не сподобалося пригощання. Як правило, спеції стоять на одній тарілці або на спеціальній підставці; якщо Вас попросили передати сіль або перець, передавати слід їх разом.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: столові прибори як лежать, як правильно користуватись ножем і вилкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *