Землетруси: причини, наслідки



Одним із страшних і непередбачуваних природних явищ, що відбуваються на планеті Земля, є землетрус. Руйнівна сила цієї земної катастрофи може досягати колосальних розмірів і боротися з нею не під силу людству. Унаслідок того, що землетруси або підземні поштовхи відбуваються в результаті раптових і швидкоплинних змін в надрах планети, попередити їх виникнення нині практично нереально. Іноді буває також досить важко передбачити де, коли і з якою силою відбуватимуться підземні поштовхи. Тому для того, щоб спробувати врятувати себе і життя своїх близьких під час цієї природної катастрофи, дуже важливо знати, що треба робити при землетрусі і уміти надавати першу допомогу. На нашій планеті щороку відбувається величезна кількість землетрусів. Але унаслідок того, що велика частина з них має дуже маленьку силу дії або відбувається на дні океанів, багато з підземних поштовхів нас зовсім не зачіпають і ми абсолютно не знаємо про їх виникнення, а часом навіть і не підозрюємо про їх існування. Помітні руйнування можуть викликати лише сильні землетруси, або ті, що виникли в океані з причини цунамі.

Сила землетрусів. Унаслідок того, що під час землетрусів їх енергія виробляється у безлічі різних форм (магнітною, електричною, механічною), виміряти силу їх дії з абсолютною точністю неможливо. Найбільша частина руйнівної сили цього природного явища припадає на епіцентр його виникнення, а інша енергія переходить в хвилі, сила дії яких зменшується зі збільшенням відстані. Силу землетрусу визначають за допомогою таких понять, як інтенсивність, магнітуда і енергетичний клас. Найбільш точним вважається вимір амплітуди землетрусу, тобто величини коливань безпосередньо в самому епіцентрі катастрофи, а частішим у вживанні в звичайному житті є поняття інтенсивності або бальності. Вимір у балах характеризує силу прояву землетрусу на поверхні земної кори. Чим сильніший землетрус і ближчий його епіцентр, тим більше інтенсивності.

Розглянемо, яку дію чинить ця природна катастрофа залежно від кількості балів її інтенсивності . Від 1 до 2 балів – незначної сили поштовхи, які можна визначити лише за допомогою спеціальних приладів. Землетруси в 2 бали також іноді можна визначити і людині, якщо у цей момент він знаходиться в нерухомому стані. Від 3 до 4 балів – поштовхи відчуваються сильніше у висотних будівлях, можливі розгойдування люстри, невеликі зміщення предметів і відчуття легкого запаморочення. Від 5 до 7 балів – поштовхи починають досить сильно відчуватися на землі, можливі незначні руйнування будівель, починають, наприклад, з’являтися тріщини на стінах, ламатися вікна, кришиться штукатурка. 8 балів – землетрус викликає виникнення глибоких тріщин на будинках, землі і навіть схилах. 9 балів – поштовхи стають такої сили, що здатні зруйнувати стіни будинків і навіть деякі підземні комунікаційні споруди. Від 10 до 11 балів – землетрус такої сили викликає сильне руйнування багатьох будівель, мостів, обвали, зсуви. 12 балів – сила руйнування подібної сили поштовхів здатна значно змінити поверхню земної кори, розкришити будівлі і навіть поміняти рух води в річках. Сила землетрусу значно залежить від того, наскільки близько до поверхні Землі сталися внутрішні зміни і переміщення земної кори. Чим ближче вогнище, тим більшу руйнівну силу має природна катастрофа.

Причини землетрусів.  Досить часто у багатьох виникає питання: “Чому відбуваються землетруси”? В давнину люди вважали, що подібні катастрофи сходять на них згори як покарання за погані діяння. Нині, попри те, що це питання до кінця ще не вивчене, в учених є деякі відповіді. Насправді причин появи подібних катастроф досить багато і усі вони розділяються на наступні.

Природні. До природних чинників належать внутрішні зміни планети, вплив космічних бур, сонця, а також деяких інших явищ Космосу.

Штучні. Штучну дію провокує Людина і її вплив на довкілля. Такими діями можуть бути вибухи, розкопування земних порід для видобутку корисних копалин, і подібне.

Залежно від причини виникнення розрізняються наступні види землетрусів:

Тектонічні землетруси. Цей вид є найбільш поширеним явищем, яке виникає унаслідок переміщень, розломів і зіткнень тектонічних плит. Проявляються такі землетруси по-різному. Це можуть бути виникнення величезних тріщин на поверхні землі, різних обвалів і зсувів, або ж при малій силі землетрусу можуть зовсім ніяк не виявитися.

Обвальні землетруси. Ці землетруси виникають унаслідок дії на земну кору зсувів і обвалів. Подібні явища найчастіше виникають унаслідок виникнення порожнеч під землею і усередині гір. Найчастіше обвальні землетруси не мають великої сили.

Вулканічні землетруси виникають внаслідок виверження вулкану. Їх особливістю є те, що вони не викликають ніяких істотних руйнувань і можуть повторюватися певну кількість разів.

Штучні землетруси. Цей вид виникає в результаті великої кількості одночасних вибухів, ядерних вибухів, а також підземних випробуваннь різного виду зброї.

Техногенні землетруси виникають при безпосередній дії людини на довкілля. Трапляються в результаті штучної зміни ландшафту при будові гребель або нових споруд, пошуках нафтових покладів, пошуку різних видів копалин, при руйнуванні людиною гір і рівнин.

За результатами численним спостережень, перед виникненням багатьох землетрусів відбуваються наступні природні явища: рясні і тривалі зливові дощі; поява в повітрі надлишку таких газів, як уранові з’єднання, радону, гелію, аргону; сильне занепокоєння і незвичайна поведінка домашніх і диких тварин. Вважають, наприклад, що собаки можуть передбачати землетруси. Несподівано виникає світіння в повітрі.

Екологічні наслідки землетрусів. Залежно від сили землетрусу, близькості епіцентру, а також місця його виникнення виникають різноманітні наслідки цього явища. Катастрофи з більш високою інтенсивність значно впливають на екологію довкілля. Найчастішими екологічними наслідками в результаті землетрусів є виникнення таких природних процесів, як осипи, обвали, руйнування земної кори і навіть повені. При будь-якій, навіть незначній зміні звичного ландшафту, у будь-якому випадку виникає великий стрес для живих організмів, що мешкають в цій місцевості. Так, наприклад, великі зсувні завали псують склад ґрунту, затоплення після цунамі здатне надовго убити життя організмів у місцевості.

У разі глибоких розломів з надр землі в атмосферу починають надходити різні важкі метали, що негативно впливають на живі організми. Одними з найнебезпечніших впливів землетрусу є провокація техногенних катастроф у тому разі, якщо він виник на місцевості, де знаходилися різні споруди, створені для виробничих технологій, таких, наприклад, як нафтопереробне або фармацевтичне підприємства. Внаслідок порушень таких будівель майже завжди виникає сильне забруднення довкілля.

У випадку, якщо землетрус виник в місцевості, де зберігалися відходи, усі отруйні і небезпечні речовини можуть рознестися на велику відстань навколо місцевості, що також згубно для екологічного стану. Дуже небезпечні також руйнування нафтових і газових труб, що провокують велике скупчення шкідливих речовин в повітря. Руйнування в результаті землетрусу таких об’єктів енергетики як, наприклад, ТЕС і ГРЕС, здатні викликати пожежі величезних руйнівних масштабів на багато кілометрів навкруги. Найбільш страшні наслідки землетрусів виникають при руйнуванні атомної електростанції.

Де часто відбуваються землетруси. Територія виникнення землетрусів не має рівномірного розподілу. Основна точка, або сейсмічний пояс, де часто відбуваються землетруси, знаходиться в Тихому океані. Цей пояс захоплює Індонезію, західну частину узбережжя Центральної і Південної Америки, Японію, Ісландію, Камчатку, Гаваї, Філіппіни,Курили і Аляску. На другому місці за сейсмічною активністю знаходяться райони Євроазіатського пояса. У нього включені такі гірські масиви, як Піренеї, Кавказ, Тибет, Апенніни, Гімалаї, Алтай, Памір і Балкани. Велика кількість землетрусів відбувається в місцях розломів і там, де існує найбільша вірогідність зіткнення плит, а також в місцях, де вулкани знаходяться в активному стані. За останні десять років найруйнівнішими і найпотужнішими за силою дії стали катастрофи, що сталися в наступних країнах: Індія – більше 20 тисяч жертв. Іран – зтерто з лиця землі ціле місто і загинуло близько 30 тисяч людей. О. Суматра – жертвами стали більше 200 тисяч чоловік. Пакистан – більше 70 тисяч загиблих. Китай – загинули більше 80 тисяч. Гаїті – жертвами стали більше 200 тисяч людей. Японія – землетруси викликали загибель близько 30 тисяч осіб і спровокували руйнування АЕС, яке призвело до шкідливих викидів в атмосферу.

Де відбуваються землетруси в Росії. В Росії також є досить велика кількість місць, де періодично виникають землетруси. Основними сейсмічно активними точками тут є такі гірські місцевості, як Камчатка, Східний Сибір, Кавказ, Алтай. Також досить часто подібні катастрофи були на Сахаліні і Курильських островах, де унаслідок землетрусів також часто утворюються цунамі. Найбільш руйнівним і страшним за кількістю жертв і руйнувань за останні роки в Росії став землетрус, що стався на острові Сахалін в 1995 році. Інтенсивність цієї катастрофи склала майже 8 балів, що сприяло руйнуванню більшої частини міста Нефтегорск, і загибелі більше двох тисяч осіб.

Правила поведінки у разі землетрусу. Кожній людині дуже важливо знати правила поведінки при землетрусі для того, щоб не розгубитися в найвідповідальніший момент і постаратися надати собі і оточуючим потрібну допомогу. Насамперед це стосується тих людей, які постійно мешкають або тимчасово знаходяться в сейсмічно небезпечних зонах, вони мають завжди бути напоготові. Для того, щоб землетрус не захопив вас зненацька, усі важливі документи і заощадження, аптечку, а також ліхтарик необхідно зберігати в одному місці, завжди мати в голові зразковий план дій. Також не варто зберігати на верхніх полицях і шафах важкі, гострі і отруйні речовини. Якщо надійшло повідомлення про сильний землетрус і необхідність евакуації, треба негайно попрямувати у свій дім, зібрати усі необхідні документи і речі, вимкнути воду, світло і газ і зачинити двері.

Тоді необхідно якнайшвидше залишити населений пункт і попрямувати у безпечніше місце. Під час землетрусу дуже важливо узяти себе в руки, подолати в собі паніку і розгубленість, спробувати діяти раціонально, максимально швидко і продуктивно, для того, щоб мати більший шанс на порятунку. Якщо ви знаходитеся в приміщенні, необхідно якнайшвидше вибратися з приміщення, захопивши при цьому документи, вийти на більш відкриту місцевість, де немає поблизу електрики, будівель і дерев. Якщо ви сходите з більш високих поверхів, то краще це робити по сходах, а не за допомогою ліфта. У тому випадку, якщо приміщення не вдається залишити, необхідно знайти в нім найбільш безпечне місце.

Це може бути місце біля несучої стіни, місце, яке не переобтяжене предметами, дверний отвір або ж під міцним столом або ліжком, які будуть здатні укрити васвід предметів, що падають. Не можна стояти біля вікон, полиць і важких предметів, також не варто користуватися газом і електрикою. Якщо з вами поруч знаходяться діти, насамперед слід заспокоїти, знайти їм затишне місце або ж, якщо ви знаходитеся на відкритій місцевості, ні на мить не випускати їх з поля зору, тримати порядіз собою. Якщо землетрус застав вас у машині, також необхідно постаратися знайти відкритішу місцевість, не захаращену стовпами, різними насадженнями і щитами, призначеними для розміщення реклами, зупинити машину, відчинити двері і залишатися в ній, доки не закінчаться поштовхи.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: землетрус причины, визначення інтенсивності землетрусу в епіцентрі

Коментарі 1 коментар

  • Припливи і відпливи в океанах,атмосфері і в тілі землі викликаються Сонцем і Місяцем. Ці припливи і відпливи являються причиною всіх землетрусів . Читай “Погода,землетруси,виверження вулканів і їх прогнозування.” Не потрібно фантазувати про те,що один материк залазить на другий і т.д.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *