Правила поведінки за столом дітей і дорослих. Етикет



Найбільше складнощів зазвичай викликає трапеза. Щоб невимушено почувати себе за столом в гостях, необхідно навчитися правилам хорошого тону, як поводитися в гостях, а також уміти користуватися столовим приладдям. Правила поведінки за столом не такі вже й складні, як зазвичай думаємо. За столом, та і взагалі в гостях, не варто говорити про своє самопочуття, про те, що шкідливе для здоров’я, або про те, чого ви не їсте. За столом треба сидіти прямо, спираючись на нього тільки зап’ястками. Їсти і пити треба беззвучно, а їжу прожовувати обов’язково із закритими губами, не напихатися і, звичайно, не розмовляти з повним ротом. Крім того, скористайтеся цікавими порадами книги про правила поведінки “Юності чесне дзеркало”, де є ряд порад, чого не потрібно робити за столом: “Не хапай першим страву, не дми на рідке, щоб скрізь бризкало. Не сопи, коли їси. Коли тобі щось запропонують, то візьми частину з того, інше віддай іншому, не облизуй перстів, не гризи нігті, не утирай губ рукою. А виделками і ножиком по тарілках, по скатертині не креслити, не бити…”.

Ложку треба тримати, поклавши на неї великий палець згори. Суп набирайте з тарілки ложкою у напрямку до себе в такій кількості, яку можете донести до рота, не проливши ні краплі в тарілку або на скатертину. Не беріть в рот занадто велику частину ложки. Ложку підносіть до рота лівою частиною переднього краю. Фрикадельки і борошняні вироби з супу ділять ложкою (а не вилкою або ножем). Ніж тримають в правій руці, а вилку в лівій великим, середнім і вказівним пальцями так, щоб ручка виделки і ножа упиралася в долоню, при цьому їх потрібно тримати майже горизонтально над тарілкою. Якщо страва не вимагає застосування ножа, то виделку тримають в правій руці. Їсти з ножа – неприпустимо, і правила поведінки за столом дітей свідчать про це. Не можна брати своїм ножем сіль із сільниці, страви із загальної тарілки, різати загальний хліб.

Правила вживання їжі. М’ясо відрізають невеликими шматочками, починаючи з краю, який ближче, у напрямку до себе. Не нарізуйте усю порцію відразу. Птицю потрібно брати з тарілки виделкою, обрізувати ножем і їсти. Коли обрізувати стане складно, узяти під час їжі пальцями за кісточки, обполоснути потім руки в чашці з водою або ж, за відсутності посудини для миття рук, витерти їх об серветку. Рибу їдять або спеціальними виделкою і лопаткою, або двома виделками. Кісточки виймають виделкою або пальцями, які знову ж таки витирають. Хліб, що намазаний маслом, не ріжуть ножем. Булочки не засовують прямо в рот, а спочатку розламують на маленькі шматочки, як і бутерброди на швидкурукуч.

Ковбасу і шинку, нарізані, беруть із загальної тарілки, кладуть на свою, звільняють від шкірки і їдять. Сосиски також їдять за допомогою ножа і виделки. Омлети їдять без ножа, однією виделкою, яку тримають в правій руці. Яєчню їдять виделкою, допомагаючи, якщо потрібно, шматочком хліба в лівій руці. Яйця, зварені некруто, подають на підставках. Верхівку яйця розбивають ложкою і усувають шкаралупу. Білок і жовток виймають ложкою, переважно кістяною, оскільки від металевої буває слабкий, але неприємний присмак. Яйця, зварені в мішечок (їх звичайно випускають в миску), також їдять кістяною ложкою.

Солодкі страви їдять маленькою ложкою. Зазвичай до них подають сухе печиво, яке беруть рукою. Тістечка і інші м’які кондитерські вироби їдять десертною ложечкою або десертною виделкою і ножем. Шматок сиру відрізують ножем і перекладають у свою тарілку. Шматок хліба або булочку намазують маслом і покривають сиром. Кукурудзу тримають руками за обидва кінці, наклавши паперову серветочку. Ще краще – насадити качан на вилку, проштрикнувши його збоку через декілька рядів зерен.

Як вживати фрукти. Для фруктів подають десертні ножі, за розміром менші за столові. Рекомендується поруч покласти серветки, щоб витирати рот і руки. Сливи і абрикоси беруть ложечками, потім також виймають кісточки. Такий екзотичний фрукт, як авокадо, розрізають навпіл, під час їжі користуються виделкою для закусок і ложкою, щоб з’їсти фруктовий м’якуш. Ананаси за допомогою ножа ділять на чотири частини, відділяють м’якуш і їдять за допомогою ложечки. Свіжі плоди манго, мускусні дині, плоди динного дерева подають на стіл розрізаними навпіл, їх м’якуш їдять ложечкою. Шкірку залишають неторканою, а кісточки видаляють.

Апельсин, розрізаний на дві половинки, їдять за допомогою ножа і виделки. Другий спосіб: якщо апельсин повністю очищений і розділений на часточки, його їдять руками або за допомогою виделки. Лише у колі друзів можна їсти свіжі банани, тримаючи їх в руці, причому спочатку знімають шкірку по колу, приблизно до половини, використовуючи частину шкірки, що залишилася, як захист для пальців. У інших випадках банан їдять розрізаним за допомогою ножа і виделки. Гранат їдять ложечкою, виймаючи нею ж кісточки. У свіжого інжиру їдять тільки внутрішній м’якуш за допомогою ложечки. Яблука, груші, персики очищають від шкірки фруктовим ножем, розрізають на частини, видаляють кісточки і серцевину і їдять спеціальною фруктовою вилкою. Мандарини чистять руками і їдять, як апельсини. Такі ось прості правила поведінки дітей за столом під час вживання страв.

Як вживати напої. Якщо ви п’єте прохолодні напої, розлиті в скляні пляшки, то, відкупоривши пляшку, треба спочатку трохи відлити собі в склянку (щоб випадково шматочки корку не потрапили гостям), потім наповнити усі склянки, і тільки потім долити собі. Пляшку тримають за нижню частину, але не зовсім біля дна. Ніколи не наливайте, вивертаючи руку, – це негарно, і до того ж легко облити напоєм іншу людину. По вінця склянку ніколи не наповнюють. Якщо ви коштуєте, то наливайте напій завжди з правого боку від того, що сидить. Якщо, сидячи за столом в гостях, ви не знаєте, як впоратися певною стравою, подивитеся, як це роблять інші. Правила етикету за столом створені не для того, щоб вгамувати голод, а для того, щоб трапеза відбувалася красиво і апетитно. Тепер і ви знаєте правила поведінки за столом дітей і дорослих.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: правила поведінки за столом, правила поведінки в гостях для дітей

Коментарі 1 коментар

  • Дуже корисна стаття. Про це мають знати усі! Як кажуть – від малого, до старого! Стало соромно, що деяких правил етикету я не знала, хоча вважала себе просвітленою в ціому питанні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *