Як сервірувати стіл правильно. Правила сервіровки столу



У різних країнах світу існують свої особливості і правила сервіровки столу, ці ж правила зберігаються в ресторанах. У вишуканих ресторанах також прийня­то, по-різному сервірувати стіл вдень, ввечері або вночі. Ми пропонуємо найбільш класичний варіанта домашньої сервіровки столу.

Передусім, необхідно потурбуватися про скатертину. Краще, якщо колір її буде однотонний і світлий. Якщо стіл полірований, між ним і скатертиною постеліть церату або товсту фланель. Полотно має спускатися з усіх боків столу не менше ніж на 25 см, але не нижче сидіння стільця. Сьогодні ми дізнаємося як сервірувати стіл правильно.

Сервіровка тарілок на столі. Пирогові тарілки (діаметром 175 мм) – для хліба, тостів і випечених виробів; – закусочні тарілки (діаметром 200 мм) – для холодних закусок; – салатниці всіляких форм місткістю від 1 до 6 порцій – для салатів, солінь, маринадів, гри­бів; – овальні блюда – для закусок з рибних і м’яс­них страв, для риби заливної; – круглі тарілки – для м’ясних і овочевих закусок, канапе і інших страв; – соусниці (від 1 до 6 порцій) – для холодних з­акусок і сметани; – бульйонні чашки (0,3-0,4 літра з блюдцями) – для бульйонів, а також супів з дрібно нарізаними м’я­сом або птахом; – супові миски з кришками; – столові тарілки дрібні (діаметром 240 мм) – для других страв, а також підставки для глибоких тарілок; – десертні тарілки дрібні (діаметром 200 мм) – для солодких супів з фруктів і полуниці з вершками; – чайні чашки з блюдцями для чаю; – чайники для заварки; – чайники для окропу; – кавники для чорної кави; кавові чашки з блюдцями для чорної кави і гарячого шоколаду; – молочники ( до кави і чаю) в які набираємо молочко; – розетки (діаметром 90 мм) – для варення, меду, лимона, цукру, цукорниці; – вази з плоскою поверхнею на ніжці (діамет­ром 300 мм) – для круглих тортів і тістечок; – судки для спецій; – серветниці для паперових серветок.

Столові прилади для сервіровки столу. Всі столові прилади діляться на індивідуальні (основні) і загальні (допоміжні).

Індивідуальні прилади: Закусочний прилад – вилка і ніж. Вони трохи менші за розмірами, ніж звичайні їдальні. Такий при­бор подається до холодних став і закусок усіх видів і до деяких гарячих закусок (смаженої шинки, млинцям і ін.). Рибний прилад – вилка з чотирма короткими зуб­цями і поглибленням для відділення кісток, а також ніж з коротким і широким лезом у вигляді лопатки (він по­дається до гарячих рибних страв). Якщо рибних ножів у Вас не виявилось, не біда, можна подати дві рибні або дві звичайні столові вилки. Столовий прилад – вилка, ніж і ложка – використовуються при сервіровці столу для подання перших і других страв.

Десертний прилад – складається з ложки, вилки і ножа. За своїми розмірами ніж і вилка дещо менші закусочних (у вилки всього 3 зубці). Прилади для десерту виглядають вишуканіше і нарядно, ніж їх трудяги-побратими. Десертний ніж і вилку прийнято використовувати, коли на стіл подають солодкий пиріг. Десертна ложка допомагає розправитися з солодкими стравами – пудингом, мусом, ягодами з мо­локом, вершками, фруктами в сиропі і іншою смакотою. Фруктовий прилад – складається з вилки і ножа. Ніж менший за десертний із за­гостреним кінцем. Вилка має усього лише два зубці. Фруктові прилади викладають на стіл перед по­дачею фруктів (груш, яблук, ананасів, апельсинів, кавунів). До консервованих ананасів і фруктових салатів ніж не пропонується – досить однієї вилки. Для морозива використовується спеціальна плос­ка ложка у вигляді лопатки з ледве загнутими краями.

Загальні прилади: – ніж з розширеною основою – для вершкового масла; – ніж серповидної форми із зубцями на кінці – для нарізки і розкладки сиру; – ложки розміром більше столових-для розклад­ки салатів; – ложки з носиком-сливою – для соусів; – ложка з верхнім утримувачем – для розкладки гарячих страв; – двохріжкова вилка – для розкладки оселедця: – кондитерські щипці для розкладки випічки; – щипці для цукру; – щипці для горіхів; – щипці для харчового льоду; – ікриста лопатка; – рибна лопатка довгастої форми – для розкладання холодних і гарячих рибних страв; – кондитерська лопатка – для розкладки тортів і тістечок; – ножі для розрізання тортів; – ложечки для спецій.

Сервіруючи стіл необхідно також знати призначення посуду для напоїв. Романтична сервіровка для закоханих – фужери і келихи – для мінеральної і фрукто­вої води, вина; – пивні кухлі (розширені донизу і звужені догори); – конічні і циліндричні склянки – для кок­тейлів; – конусні стопки – для натуральних соків; – склянки з потовщеним дном – для кави – гляссе; – глеки з кришками – для води, квасу і соків; – креманки (на ніжках і у вигляді блюдець) – для ком­потів, груш в сиропі, інших солодких страв; – розетки (діаметром 90мм) – для варення, цукру, лимона.

При сервіровці столу в домашніх умовах, звісно, не усі ці прилади можуть бути використані. Все залежить від меню. Найбільш прийнятна наступна схема. В першу чергу розставляється фарфоровий посуд.

Закусочна тарілка – на відстані 2 см від краю столу, зліва від неї (у 8 см) – пирогова. Між цими тарілками покладіть закусочну і столову вилку зубцями вгору. Праворуч від закусочної тарілки – два ножі (столовий і закусочний), леза яких повернені до тарілки.

Якщо у святковому меню є пункт “Риба”, між згаданими вилками кладуть рибну, а між лезами – рибний ніж. Прилади не повинні знаходитися під краями тарілок. Проти леза ножа поставте фужер. Правіше фужера – склянки. На закусочну тарілку – складену серветку. Прилади із спеціями помістіть в центрі столу на невеликій відстані один від одного.

Десертні і фруктові прилади можна розкласти за закусочною тарілкою – паралельно кромці столу. Детальніше Ви можете ознайомитися з прави­лами в спеціальній літератур


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: сервіровка столу у фотографіях, ёхЁт│Ёютър ёЄюыє є ЇюЄюуЁрЇ│ ї

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *