Харчове отруєння

2995.jpg

Кожному доводилося стикатися з таким явищем, як харчове отруєння. Що робити у такому разі? Саме про це і піде мова в цій статті. Знизити ризик виникнення харчового отруєння може покупка продуктів харчування в перевірених місцях, але повністю виключити вірогідність отруєння неможливо. Окрім домашньої їжі, приготованої охайно хазяйкою, існують їдальні, кафе, фаст-фуди і інші заклади, де іноді доводиться перехопити нашвидкуруч. У таких місцях проконтролювати якість їжі, що готується, немає можливості.

Причини харчових отруєнь. Причини харчових отруєнь досить прості, але, водночас, писати про них складно. Простота полягає в описі механізму виникнення отруєння. Складно виокремити саме ті продукти, що викликали цей стан. Головною причиною виникнення харчових отруєнь є мікроби і бактерії, що потрапляють в організм людини з їжею. Також отруєння можуть викликати отруйні хімічні сполуки, що знаходяться в продуктах.

Виникає питання, якими продуктами найчастіше труяться?

Овочі і фрукти. Отруєння цими продуктами найпоширеніші, особливо в літній час. Часто вони містять залишки хімікатів, що залишилися після вирощування (добрива, пестициди, отрутохімікати). Іноді отруєння викликає неправильне зберігання. Овочі і фрукти швидко псуються від спеки, в них розвиваються бактерії, що викликають отруєння.

М’ясні продукти. Ризик тут виникає у разі неправильних умов зберігання і приготування. У м’ясі, яке довгий час знаходиться поза холодильником, посилено розмножуються хвороботворні мікроорганізми. Особливо це стосується курятини.

Гриби. Харчове отруєння грибами є одним з найскладніших. Іноді відлік йде на хвилини. На жаль, є випадки летального результату отруєння грибами. Це відбувається через те, що деякі отруйні гриби дуже схожі на їстівні. Помилитися легко. Але навіть і знайомі їстівні делікатеси можуть бути джерелом небезпеки, якщо зібрані в екологічно несприятливому районі. Наприклад, біля проїжджої частини, залізниці, великих виробничих підприємств. Навіть зіпсований або червивий їстівний гриб може бути причиною харчового отруєння.

Риба. Споживання неякісної або такої, що протухнула, риби дуже часто стає причиною виникнення отруєння. Слід звертати увагу не лише на технологію приготування, але і на умови зберігання цього продукту. В процесі розкладання риби виділяються дуже токсичні речовини.

Консервація. Навіть домашня консервація може бути причиною харчового отруєння. Відомо, що існують бактерії, що розмножуються у безповітряному просторі під кришкою банки. На цей факт слід звернути увагу. Не споживайте в їжу ту консервацію, кришки якої роздулися, або мають сліди іржі на внутрішній поверхні.

Молоко і кисломолочні продукти. При тривалому зберіганні молочних, а особливо кисломолочних продуктів, в умовах високих температур може викликати розвиток стафілокока.

Продукти не рослинного походження. Вірогідність виникнення харчового отруєння такими продуктами пов’язана з порушеннями технології виготовлення і зберігання. Сюди ж можна віднести і порушення заводської упаковки, перевищення термінів придатності, використання неякісної сировини і компонентів, не дотримання санітарних правил і норм при виробництві. Окремо хочеться зупинитися на моменті правильного зберігання продуктів харчування. І дуже часто саме ми порушуємо ці правила. Залишений на плиті в літній час щойно приготований суп або борщ, не вчасно прибраний в холодильник салат – сприятливе середовище для стрімкого розмноження мікробів, і, як наслідок, харчове отруєння. Також причиною погіршення здоров’я може бути недотримання правил гігієни при приготуванні і споживанні продуктів. Ще з школи усі пам’ятають гасло “Мийте руки перед їжею”, але не усі строго наслідують його. І якість продуктів, і терміни придатності, і технологія виготовлення страв померкнуть на тлі такого, вибачте на слові, нехлюйствах. Бактерії з рук дуже швидко потраплять у ваш організм, і розлад забезпечений.

Ознаки харчового отруєння. Найчастіше перші ознаки харчового отруєння можна виявити через кілька годин після попадання в організм збудника. Цей час залежить від того, які мікроби проникли і в якій кількості. Серед безлічі симптомів харчового отруєння можна виділити найпоширеніші. До них належать: біль в животі, блювота і нудота, озноб і ломота в тілі, діарея, головний біль, підвищення температури тіла, спрага, блідість обличчя.

Профілактика харчових отруєнь. Профілактика харчових отруєнь є невід’ємною складовою боротьби з отруєннями. Слід звернути увагу на ті місця, де Ви зазвичай купуєте продукти. Дотримуйтеся правил зберігання і приготування продуктів. Мийте їх перед приготуванням. При поданні на стіл або сервіруванні, продукти мають бути повністю готові до вживання, тобто досить проварені, просмажені, пропечені. Ну і останнім пунктом в цьому розділі є нагадування про особисту гігієну. Перед їжею мийте руки з милом. Дуже ретельно. Намилюйте не лише кисті, але і зап’ястки.

Лікування харчового отруєння. Якщо перелічені симптоми наявні, то слід почати лікування харчового отруєння. Перш ніж почати лікування харчового отруєння, слід з’ясувати причину його виникнення. Згадайте, що Ви їли, що може бути джерелом і збудником захворювання. Якщо ознаки отруєння є у декількох членів сім’ї, то аналіз проводити слід спільно. Зафіксовані випадки виникнення харчового отруєння не у усіх, а тільки у представників однієї статі – тільки у чоловіків, або тільки у жінок, навіть якщо усі їли одно і те ж. Після того, як з джерелом неприємностей розібралися, слід позбавитися від нього. Сміливо викидайте в сміття усі ті продукти, які, на вашу думку, зіпсовані. Не важливо, одна страва стала джерелом отруєння, або декілька.

Перша допомога при харчовому отруєнні. Якщо отруєння серйозне, то слід негайно викликати швидку допомогу. Зволікання в цьому питанні недоречно. Перша допомога при харчовому отруєнні має бути кваліфікованою і своєчасною. Зазвичай медики радять робити промивання шлунку. Багато хто від такої процедури відмовляється. Сучасні препарати здатні надати допомогу і без промивання. Але, у будь-якому випадку, шлунок слід звільнити від зіпсованої їжі. Якщо немає проносу, то слід вжити проносне. Якщо є, то допоможе доза активованого вугілля.

Препарати при харчовому отруєнні. Вважається, що найефективнішим на сьогодні є Смекта. Це порошковий пакетований препарат. Дорослим лікар може призначити до 3 пакетиків в день.

Вживання їжі після харчового отруєння. Дієта після харчового отруєння є складовою частиною лікування. Попадання в організм мікробів призводить до зневоднення. Так що починати харчування після харчового отруєння слід з негазованої води. Споживати її слід не менше 3 літрів в день. Тепер поговоримо про продукти. Немає сенсу перелічувати, що не можна їсти. Цей список вийде дуже переконливим. Набагато простіше повідомити, що можна. А це варена або приготована на парі їжа. Упродовж першої години після появи симптомів слід обмежитися водою, щоб заспокоїти той ” ураган” в шлунку. Перше відчуття голоду можна тамувати не раніше, ніж через 5-6 годин. Після води настає черга теплого, неміцного і несолодкого зеленого чаю з сухарями. Їх краще приготувати самостійно. У цьому немає нічого складного. Білий хліб (краще вчорашній) порізати невеликими кубиками і підсушити в духовці впродовж декількох хвилин. Рекомендована дієта після харчового отруєння полягає в наступному. Чай або теплий, несолодкий і неміцний настій шипшини. Наступний етап – вівсяна каша без якихось домішок – 100 грамів. Третій прийом їжі – прісний курячий бульйон з картоплею. Завершальний, четвертий прийом – нежирне рибне філе, приготоване на парі, з картопляним пюре. Тільки на наступну добу можна повертатися до звичайного раціону харчування. Якщо в проміжках між описаними прийомами з’являється відчуття голоду, то їжте несолоне сухе печиво, крекер. І не звертайте уваги на продукти, що допомагають спалювати жир.

Харчове отруєння – явище досить поширене в сучасному житті. Як би усім не хотілося, але уникнути його не вдається. При дотриманні правил гігієни, правильному виборі і технології приготування продуктів можна тільки знизити вірогідність виникнення харчового отруєння.

Найпоширеніші харчові отруєння, харчові отруення грибами, gjibhbyyzx jnhetyyz uhb fvb, дієта після отруєння, діета після харчового отруення

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *