Вплив алкоголю на організм людини



Згубний вплив алкоголю на організм людини відомий усім. Цій темі присвячено безліч статей в періодичних виданнях, телепередачах і тому подібне. Коли ми випадково стикаємося з такою трансляцією, то зазвичай перемикаємо на інший канал, вважаючи, що мене це не стосується. Не можна назвати алкоголізмом декілька літрів пива, випитого у вихідний з друзями, або розпиту на двох з кумом пляшку горілки в гаражі під дуже скромну закуску. Так, це не алкоголізм, якщо такі випадки не стають постійними і щоденними. Але, у будь-якому випадку, вплив алкоголю на організм відчуває будь-яка людина, яка вживає спиртні напої. І найжахливіше, що ні один організм не залишається байдужим в процесі переробки наслідків щедрого застілля. Та і не тільки щедрого. І участь ця має свої, далеко не хороші наслідки.

Вплив алкоголю на шлунок і підшлункову залозу.

Першими страждають від вживання алкоголю саме органи травлення – стравохід, шлунок і підшлункова залоза. Ця дія полягає в опіках і загибелі тканин, атрофії залоз, що виділяють шлунковий сік, омертвінні клітин, що виробляють природний інсулін. В наслідок цього – порушується процес всмоктування поживних речовин, слабке виділення травних ферментів, застій їжі в шлунку. Виходить, що вплив алкоголю на шлунок виражається різкими болями в животі, гастритом, панкреатитом, цукровим діабетом, виразкою, а то і раком шлунку.

Вплив алкоголю на серце

Наступним органом, що страждає від вживання спиртних напоїв, є серце і серцево-судинна система. Саме сюди потрапляє алкоголь з кишечника і шлунку. Це виражається в руйнуванні еритроцитів – червоних кров’яних тілець, що переносять кисень по усьому організму. Наслідки стануть особливо відчутними вже в 35-40 років навіть у несильно питущої людини. Велика вірогідність виникнення ішемічної хвороби, аритмії або атеросклерозу. Вплив алкоголю на серце може виразитися в порушенні регуляції рівня цукру в крові. Він може, як підвищиться, так і знизитися. І те і інше згубно позначається на здоров’ї. Можливий розвиток цукрового діабету, порушення роботи мозку і нервової системи, виникнення проблем з кровоносними судинами. Навіть надмірне споживання такого, здавалося б, нешкідливого напою, як пиво, може привести до утворення бичачого серця(ще його називають пивним). При цьому орган значно збільшується в розмірі, збільшується частота скорочень. Внаслідок цього – підвищений тиск і аритмія. Ця проблема дуже серйозна, якщо врахувати якою популярністю користується пиво у сучасної молоді.

Вплив алкоголю на печінку

Вплив алкоголю на печінку, мабуть, найсерйозніший. Саме там відбувається окислення етилового спирту до стану небезпечного і високотоксичного ацетальдегіду. Та і розщеплення самого ацетальдегіду теж украй згубно позначається на стані печінки. Під впливом алкоголю руйнуються клітини печінки, виникають рубці з мертвої тканини. Ці ділянки не можуть в повному об’ємі виконувати свої функції. Це призводить до порушення обміну речовин. Але найвідоміше захворювання, спричинене споживанням алкоголю, – це цироз печінки. Під впливом спирту і продуктів його розпаду печінка зменшується в розмірах і ніби зморщується. Це призводить до стиснення кровоносних судин. Тиск підвищується, і кров застоюється в клітинах печінки. Внаслідок цього, судини не витримують і тріскаються. Виникає кровотеча. Найчастіше в таких випадках медики фіксують факт смерті пацієнта.

Вплив алкоголю на мозок і нервову систему

Вважається, що саме мозок отримує найтяжчі ушкодження від надмірного вживання спиртних напоїв. Якщо вплив алкоголю на організм не так очевидний на усіх інших органах на початкових стадіях, то мозок і нервова система страждають з найпершого ковтка. Чому так відбувається? Уся справа в концентрації алкоголю. У мозку вона значно вища, ніж де-інде. Вплив алкоголю на мозок є особливо токсичним. Саме цим впливом викликаний стан сп’яніння, якому знаходять нешкідливі, а часом і романтичні назви – розслабитися, захмеліти, забутися, відтягнутися і тому подібне Насправді все набагато сумніше і прозаїчніше. Вплив алкоголю на мозок полягає у відмиранні окремих ділянок сірої речовини, онімінні або руйнуванні його кори. Мозок питущої людини виглядає зморщеним, зменшеним в об’ємі, покритий виразками і рубцями, з розширеними або розірваними судинами. Не набагато легше переносить дію алкоголю і нервова система. Виникає параліч центрів психічних отруєнь. І як наслідок – проблеми з увагою, пам’яттю, психікою, мисленням, неадекватне сприйняття навколишньої дійсності. І зрештою повна деградація особистості і виникнення алкогольної залежності. Не кажучи вже про можливий летальний наслідок. 1-1,25 літра може привести до коматозного стану, з якого рідко люди виходять.

Позитивний вплив алкоголю

Але не все так сумно. В результаті багатьох досліджень було встановлено і позитивний вплив алкоголю на організм людини. Але він відзначається тільки за умови обмеженого споживання якісних напоїв. Ученими встановлений факт сприятливої дії червоного вина на імунітет. Це напій нормалізує обмін речовин в організмі, перешкоджає виникненню атеросклерозу, сприяє виведенню токсинів і шлаків. Глінтвейн підтримує організм при застуді, бронхіті і пневмонії. Шампанське і біле вино ” підживлюють” ослаблену нервову систему.

Горілка зменшує кількість холестерину в крові. Пиво уповільнює процес старіння, знижує вірогідність виникнення хвороб Альцгеймера і Паркінсона, раку, нормалізує роботу серцево-судинної системи. Ученими навіть встановлені граничні норми безпечного споживання спиртних напоїв без несприятливого впливу алкоголю на організм людини. Це 20 грам чистого алкоголю в день для чоловіків і 10 грам – для жінок. Це відповідає 30 грамам горілки, 100 грамам вина або 300 грамам пива. Так, що думайте, перш ніж відкривати чергову пляшку міцного напою. Наскільки це Вам потрібно? Чи не перевищені допустимі межі безпечного споживання спиртних напоїв? Не забувайте наскільки несприятливий вплив алкоголю на організм людини.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: вплив алкоголю на організм людини, згубний вплив алкоголю на організм людини

Коментарі 2 коментарі

  • Про згубний вплив алкоголю на організм знають всі, але нажаль не всі ставляться до цього серйозно. Як жартують мої друзі: “Алкоголь в малій кількості – не шкідлівий в будь-якій кількості”. І як правильно хтось сказав – “Як можна не пити в країні, де молоко коштує дорожче за пляшку пива.” Та все ж вибір за нами.

  • У моего знакомого были проблемы с алкоголем. Часто уходил в запой, дебоширил, тихий ужас. Его родные обратились в клинику go-tn.com.ua
    Не дешевая клиника, но главное в данной ситуации результат. Знакомый уже не пьет 2 года.
    Проблему решили очень быстро, теперь не стыдно с ним встретится.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *