Пігментні плями на губах



До пігментації на губах треба відноситися дуже уважно, оскільки у більшості своїй плями на губах свідчать про серйозні захворювання. Приміром, часто причиною виникнення пігментації на губах є хлоазма. Частіше увесь цей косметичний дефект з’являється у жінок під час вагітності. Після пологів ці плями, без якого або лікування зникають. Якщо жінка не вагітна, то прояв хлоазми може свідчити об порушення роботи печінки, надниркових залоз, діяльності яєчників. Іноді хлоазма з’являється як сигнал про глистову інвазію. Якщо у вас з’явилися плями на губах – причини і лікування треба визначити якнайскоріше, оскільки нерідко появу темних плям навколо губ, приміром, говорить про початок поліпозу шлунково-кишкового тракту.

Таке серйозне захворювання, як Синдром Пейтца-Егерса проявляється саме в меланиновой пігментації шкіри обличчя навколо рота і слизової оболонки губ. Плями напоминают веснянки, але веснянки не зустрічаються на слизовій оболонці, тому плями на губах, особливо темні повинні вас насторожити. Поліпи при синдромі Пейтца-Егерса бувають від 0,5 до 5 см і більше. Локалізація поліпів нерідко – товста кишка і шлунок. Синдром Пейтца-Егерса спадкове захворювання, тому зустрічається воно не часто, і якщо ви знаєте, що у вашій сім’ї ніхто на такий синдром не хворів можна не хвилюватися. Тоді пігментація на губах пов’язана, швидше за все, з тривалим перебуванням на сонці.

Як бачите, якщо з’являються плями на губах – причини і лікування грамотно встановити може тільки фахівець. Лікування пігментації навколо губ залежить від форми плям і від причин, по яких ці плями з’явилися. Зазвичай терапію проводять декілька лікарів – це терапевт, гінеколог, ендокринолог. Пігментацію на губах, яка з’явилася в результаті дії УФЛ, видаляють за допомогою відбілювальних мазей і комплексу вітамінів. Дуже добре бореться з пігментацією аскорбиновая кислота, найбільш ефективне застосування у вигляді ін’єкцій. При гіперпігментації губ рекомендується застосування всередину фолієвої кислоти, а також рибофлавін у поєднанні з аевитом. До цих вітамінів підключають ще комплекс вітамінів В2 і B1.

Нерідко на губах з’являються білі дрібні плямочки – це себорейні кісти або гранули Фордайса. Ці гранули виглядають як дрібні (1- 2 мм в діаметрі) плями жовто-білого кольору або такі ж дрібні щільні вузлики в області облямівки губ, слизової порожнини рота. Такі плями не викликають ускладнень, не несуть ніякій небезпеці людині і є косметичним дефектом. У будь-якому випадку якщо ви помітили такі плями на губах – причини і лікування обговорите або з дерматологом, або зі своїм лікарем. Зазвичай гранули Фордайса на губах не лікують, але якщо їх багато і вони безперечно доставляють пацієнтові дискомфорт їх можна видалити за допомогою лазерної коагуляції.

Особливу увагу слід приділити темним плямам на губах, особливо якщо їх забарвлення дуже інтенсивне і ціплями з’явилися у вас після відпочинку на море або відвідування солярію. На думку онкодерматологов, чимала доля розвитку меланом на губах виникає через застосування під час загару блиску для губ. Мерехтливий блиск для губ фокусує ультрафіолетові промені на губах, а це може викликати злоякісне переродження клітин.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: Біла пляма на губі, білі плями на губах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *