Як дитина лежить у животі?



Коли вагітність жінки добігає кінця, важлива інформація про положення дитини в матці. Від розміщення плоду багато в чому залежить хід пологів. Сучасна техніка дозволяє дізнатися про те, як дитина лежить в животі, завчасно.

Дев’ятий місяць вагітності – один найбільш хвилюючих і животрепетних, в житті жінки. У цей місяць дитина вже майже повністю сформувалася, але вагітна починає турбується про інше – як пройдуть пологи. Безумовно, багато що залежить від того, який спосіб життя вела майбутня мати, чи дотримувалася вона правильного харчування під час вагітності. Проте є чинники, не залежні від способу життя, але що визначають увесь родовий процес в цілому. До них, в першу чергу, відноситься розташування плоду в матці. Його звичайно можна контролювати і роблячи періодично УЗД у своєму місті.

Дитина впродовж усієї вагітності, знаходячись в утробі матері, іноді здійснює поштовхувальні рухи. Ближче до початку пологів, зазвичай в першій половині дев’ятого місяця, матка починає скорочуватися, а шийка її поступово розкривається. Цим і обумовлені перейми, які відбуваються через кожні півгодини. Потім їх інтенсивність збільшується і до моменту початку пологів перейми повторюються кожну хвилину. Плід опускається в область тазу. При цьому його розташування в животі може приймати один з наступних видів:

  • потиличне розташування;
  • поперечне(плечове) розташування;
  • сідничне розташування;
  • ножне розташування;
  • лицьове розташування;
  • лобове розташування.

Потиличне, лицьове і лобове розташування також називають головним, а сідничне і ножне – тазовим розташуванням плоду.

Головне розташування плоду

Найпоширенішим є головне розташування плоду. Так дитина лежить в животі в 96 відсотках випадків вагітності. Найчастіше дитинча виходить потилицею, тому і прийнято головне розташування ділити на три види, вказані вище. Лобове і лицьове розташування плоду зустрічаються помітно рідше. У цих випадках голова закинута назад, на початку пологів показується, відповідно, не потилиця, а лоб або обличчя.

Потиличне розташування.

У разі потиличного розташування плоду турбуватися не варто – такі пологи зазвичай проходять нормально без всяких наслідків. Проте, якщо розташування плоду лобове, то він часто не може самостійно пройти через пологові шляхи. Якщо має місце саме такий випадок, необхідно удатися до кесаревого розтину. При лицьовому розташуванні пологи можливі, але вони можуть бути важкими і тривати декілька годин. Тому по свідченню лікаря кесаревий розтин можливий і в цьому випадку.

Тазове розташування дитини

При тазовому розташуванні дитина знаходиться в сидячому положенні. Якщо тазове розташування є сідничним, дитина йде по пологовим шляхам вперед сідницями, а якщо ножним, то ніжками. Сідничне розташування вважається сприятливішим, ніж ножне. Проте, і в тому, і в іншому випадку, незважаючи на складність пологів, зазвичай не потрібно операції. Свідченнями до кесаревого розтину можуть являтися лише великий розмір плоду, значний вік матері, серцеві захворювання, чоловіча стать плоду (у хлопчиків можуть бути механічні ушкодження статевих органів), попередні викидні. Поперечне (плечове) розташування малюка.

Одне з найрідкісніших розташування плоду – плечове. У такому разі дитина розташована горизонтально. Це, як правило, пов’язано з тими або іншими жіночими патологіями або численними пологами жінки. Такі пологи вимагають хірургічного втручання. Тому дізнайтеся заздалегідь як дитина лежить в животі, щоб потім не мучитися при пологах. Бажаємо здорових і міцненьких малюків!


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як розміщена дитина в животі, як лежить дитина в утробі матері

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *