Ліки під час вагітності



В процесі зачаття і виношування дитини в жіночому організмі відбуваються зміни. Організм перебудовує свою роботу, адже йому необхідно забезпечувати не лише життєдіяльність самої жінки, але і її малюка. Тому в цей непростий період особливо небезпечно застосування деяких лікарських препаратів, оскільки дія їх на організм не відома. До того немовлята матері по-різному реагують на ліки, що вживаються. Найбільший ризик виникає в перший триместр вагітності, коли відбувається розвиток основних систем і органів дитини. Прийом ліків при вагітності можуть в даному випадку порушити їх нормальний розвиток.

Категорично не рекомендується приймати наступні препарати:

  • гормональні засоби захисту;
  • антибіотики;
  • антидепресанти;
  • анальгін і індометацин;
  • деякі види вітамінів у великих дозах.

Також не варто ризикувати і приймати недостатньо вивчені по своїй дії препарати під час вагітності. Деякі мають різні побічні дії, які можуть завдати шкоди дитині, навіть якщо це не доведено дослідженнями. Деякі види лікарських трав також не рекомендуються до прийому вагітним жінкам, оскільки вони можуть спровокувати викидень. Усі препарати повинні прийматися тільки після консультації з лікарем. Навіть на стадії планування вагітності бажано відмовитися від безконтрольного прийому лікарських засобів. При цьому вам деякі засоби будуть просто потрібні, за рекомендацією лікаря вам доведеться трохи поповнити свою домашню аптечку. Передусім, вам знадобляться полівітаміни. Правильне і здорове харчування не зможе вам дати достатню кількість вітамінів і мінералів, тому вам буде необхідно приймати полівітамінні препарати для вагітних. Рекомендації вам дасть ваш лікар.

Додатково вам може знадобитися вітамін Е, він допоможе захистити ваш організм від вільних радикалів. Також він сприяє розслабленню м’язів матки, що необхідно під час вагітності. Часто призначають препарати, що містять кальцій і вітамін Д, нестача кальцію в організмі призводить до погіршення стану зубів і кісток. Вітамін Д допомагає кращому засвоєнню кальцію. Фолієва кислота запобігає розвитку анемії. Препарати, що містять залізо, також потрібні для вагітної, оскільки воно входить до складу гемоглобіну. Від цього залежить кисневе живлення матері і дитини. Кількість і терміни прийому цих препаратів призначає лікар. Для розслаблення матки в деяких випадках використовуються пігулки но-шпи і ректальні свічки з папаверином. Но-шпа не є небезпечна для плоду. Рекомендації з прийому цих препаратів також дає лікар.

В період вагітності часто бувають запори, тому послаблюючі засоби також необхідно тримати під рукою. Ці основні ліки під час вагітності. У разі, якщо дієта не допомагає, можна прийняти послаблюючі, наприклад, Гутталакс, вони мають м’яку дію і не протипоказані в цей період. Також досить неприємною проблемою є геморой. Запори можуть призвести до його розвитку, допоможуть ректальні свічки з новокаїном і спеціальний крем. Він має також профілактичну дію, запобігаючи ризику рецидиву. Для профілактики простудних захворювань, грипу і ГРЗ, слід користуватися оксоліновою маззю. Також рекомендується приймати засоби для підвищення імунітету. Якщо вагітна сильно дратівлива, погано спить, тут допоможуть трав’яні заспокійливі засоби, валеріана і пустирник, можна приймати Новопассит, який також робиться без спирту.

Під кінець вагітності зростаючий живіт давить на шлунок, що провокує печію. Цю прикрість вам допоможе усунути прийом таких препаратів, як Альмагель або Ренні. При нетривалих і непостійних головних болях можна прийняти парацетамол, це відомий препарат з точки зору впливу його на організм вагітної і її дитини. Але якщо головні болі вас турбують часто, то краще звернутися до лікаря, це може бути причиною захворювання. Прийом ліків при вагітності може бути особливим для вас. Досить часто під час вагітності проявляються різні алергічні реакції. Навіть якщо ви ніколи раніше з цим не стикалися, вірогідність появи алергії все ж значна. Ви можете позбавитися від цієї недуги за допомогою антигістамінних препаратів, типу Супрастину і Кларитину. Усі лікарські засоби необхідно приймати тільки після консультації з лікарем, навіть якщо ви упевнені в їх безпечності. І з особливою обережністю ставитися до них в перші дванадцять тижнів вагітності.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: послаблююче для вагітних, послаблюючі засоби для вагітних

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *