Що робити, якщо дитина часто ображається?



Образа дитини – це не просто емоція. Це батьківські почуття, емоції і переживання, що не знайшли виходу або пригнічені, а в результаті виховання передані дитині. Зараз трохи розберемося, що робити, якщо дитина ображається часто на батьків і інших дітей. Перші образи виникають у дітей ще в дошкільному віці приблизно в 3-4 роки. Але маленькі діти не “зациклюються” на них і швидко забувають. А вже після 5 років образа проявляється в усій повноті і її головним предметом виступають однолітки або дорослі члени сім’ї. Особливо гостро дитяча образа проявляється в наступних випадках: нешанобливе відношення(припустимо, дразнилки, обзивання); відмова дати щось дуже бажане(іграшка, солодощі, подарунки); неувага з боку інших дітей(дитину не приймають в гру); успіх інших, відсутність похвали (наприклад, дитині дають зрозуміти, що хтось інший справляється із завданням краще). У цих ситуаціях дитина почуває себе ущемленою. Проте в одній і тій же ситуації один спробує улагодити конфлікт, інший проявить гнів, а третій – образиться. Коли дитина ображається, вона зазвичай перестає розмовляти, відвертається від інших, усім своїм видом намагаючись показати, як їй погано. Вона щиро почуває себе обділеною і навіть неповноцінною.

У такі моменти дитина особливо гостро потребує любові, турботи і розуміння з боку дорослих. Долати почуття образи у дітей можна – і треба! Як же це зробити? Не залишайте без уваги будь-які вчинки і дії дитини. Обов’язково похваліть її вироби з паперу або пластиліну, малюнки, старанно розказаний вірш, участь дитини в прибиранні і ін. Проте при цьому ні в якому разі не порівнюйте її з іншими дітьми, щоб не викликати почуття суперництва. Якомога раніше навчите дитину, що оцінка інших людей – це не істина в останній інстанції і не привід для дитячої образи. Кожна людина має право на свою точку зору, так само як і вона, тому не варто ображатися. Тактовно направляйте емоції дитини в потрібне русло. Перемикайте її з образи на творчість і повноцінне спілкування з однолітками – ліплення, малювання, ігри. Рольові ігри навчать дитину цінувати друзів, ділитися з ними думками і почуттями, уникати непотрібних сварок і образ. Тепер поговоріть з малюком, поясніть це і образа дитини пройде.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: дитина часто ображається, дитина ображається

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *