Як зробити гамак своїми руками [draft]



Гамак – це підвісне ложе, призначене для відпочинку. Його доцільно встановлювати на дачі або присадибній території частки будинку. Гамак був винайдений південноамериканськими індійцями для забезпечення комфортного сну, захисту від вогкості, комах і змій. Сьогодні підвісне ложе використовують для денного відпочинку. Виріб в сучасному варіанті виконання можна купити в магазині або зробити гамак своїми руками, що цілком здійсненно в домашніх умовах.

Різновиди і особливості гамаків

На сьогодні підвісні ложа представлені у великій різноманітності, що дає можливість вибрати модель, що відповідає особистим вимогам. Розрізняють наступні різновиди гамаків :

  1. Мексиканський з тканини.

    Цей варіант гамака вважається класичним. Для його виготовлення найчастіше застосовують синтетичні матеріали або плетінку. Переваги такого виду підвісного ложа полягає в невеликій вазі, а недолік полягає в недовговічності. Кріпиться мексиканський гамак з тканини до дерев або невеликих будов за допомогою звичайного ременя.

  2. Бразильський на шнурах.

    Для виготовлення такого гамака використовують спеціальні нитки або бавовняну тканину. Відмітній особливості конструкції являється міцний каркас, який частенько роблять з металу. За рахунок такої особливості гамак має солідну вагу. Головною перевагою є безпека.

  3. Колумбійський.

    Такі гамаки частенько виготовляють шляхом плетіння ліан, що здійснюється із застосуванням спеціальної техніки.

  4. Радянський.

    Останнім часом такий вид гамака практично втратив свою популярність. Він має непривабливий зовнішній вигляд і нагадує волейбольну сітку. Радянський гамак недостатньо зручний, оскільки сітка врізається в шкіру і залишає на ній сліди.

За типом конструкції розрізняють наступні види гамаків :

  • підвісні

    – кріпляться до опор у вигляді стовпів або дерев;

  • каркасні

    – в комплекті йде спеціальний каркас, який потрібний для кріплення ложа;

  • крісла-гамаки

    – представлені у вигляді своєрідних гойдалок, розміщуватися в них можна в сидячому положенні.

Покрокова інструкція по виготовленню гамака своїми руками

Перш ніж зробити гамак своїми руками в домашніх умовах, необхідно визначитися з типом конструкції, вибрати відповідні матеріали і підготувати необхідні інструменти. Головна вимога – це надійність. Конструкція має бути безпечною, тому не варто економити на матеріалах.

На замітку! Вважається, що гамак надійний, якщо витримує 200 кг

Щоб зробити якісне підвісне ложе, важливо дотримуватися наступних правил:

  • бажано віддати перевагу парусинової, камуфляжу брезентової тканини, оскільки синтетичні матеріали не дають тілу дихати;
  • при виборі шнура бажано віддати перевагу бавовняним ниткам синтетичним;
  • установка гамака здійснюється шляхом підвішування на шнурах між опор (дерев, стовпів) або з використанням спеціального каркаса (діаметр стволів дерев повинен складати від 20 см і більше);
  • гамак треба підвісити на висоту близько 150 см над землею;
  • відстань між опорами повинна складати довжину виробу плюс 30 см (близько 3 метрів).

Якщо не дотримуватися таких рекомендацій при виготовленні і установці гамака, повноцінний відпочинок і надійність конструкції залишається під знаком питання.

Варіант 1: мексиканський гамак

Щоб зробити мексиканський гамак, знадобиться:

  • бавовняна тканина (104х200 см);
  • шкіра, щоб зробити петлі;
  • палять з капрону або нейлону;
  • корсажна стрічка або бавовняний матеріал високої щільності для кріплення петель з шкіри;
  • англійські шпильки;
  • шпагат з нейлону або тонкої бавовни;
  • швацька машинка;
  • ножиці.


Виготовлення мексиканського гамака здійснюється за наступною схемою з фото:

  1. Тканина підгинається по 2 см з двох сторін меншої довжини.

  1. З корсажної стрічки або бавовняної тканини виконуються дві деталі розміром 100х5 см Короткі краї полотна обертаються навколо цієї стрічки, а потім пришиваються до неї. Це буде основа, призначена для кріплення петель з шкіри.

  1. З шкіри виконуються 18 заготівель (длина− 15 см, ширина – 2,5 см), які будуть використані для виготовлення петель гамака. З кожного боку вироби встановлюються по 9 таких заготівель.

  1. Заготівлі з шкіри складаються удвічі, внаслідок чого виходять петлі, довжина яких складає 7,5 см Вони прострочуються по краях тканини.

  1. Для виготовлення петель з вірьовок палять нарезается на 18 відрізків по 1,2 метра кожен. Ці шнури протягуються через отвори шкіряних петель.

  1. Вільні кінці вірьовок збираються разом, а потім робиться велика петля. Вона зав’язується на простий подвійний вузол. Отримана петля обмотується джгутом і шпагатом.

  1. Гамак закріплюється на необхідному місці. В якості опори можна вибрати дерева або стовпи.

Варіант 2: підвісний гамак з тканини

Щоб зробити гамак з тканини, можна скористатися такою інструкцією:

  1. Від тканини відрізується шматок розміром 350х150 см Він підгинається по краях і прострочується на швацькій машинці. Прошиваючи виріб по ширині, треба зробити щось схоже з тунелем, підігнувши матеріал на 5 см

  1. Для кріплення допускається використання дерев’яних рейок, які необхідно вставити в тунелі з тканини. На краях цих дерев’яних рейок, що виступають, закріплюються вірьовки. Також вони можуть проходити крізь отвори, які треба заздалегідь просвердлити в рейках.

При установці люверсов, що є спеціальними кільцями, зафіксованими в тканині, доведеться витратити більше сил. Збоку полотна проробляються отвори для люверсов на відстані близько 10 см Для установки кілець в отворах застосовують спеціальний інструмент або молоток з підшипником.

  1. Готовий гамак закріплюється на опорах за допомогою вірьовок, як на фото. Тепер він призначений для комфортного відпочинку.

Варіант 3: плетене крісло-гамак по техніці макраме

Щоб зробити крісло-гамак по техніці макраме, необхідно навчитися плести всього один візерунок. Для виготовлення виробу знадобиться міцна нитка і чотири дерев’яні рейки (дві товсті і дві тонкі).Принцип роботи складається з декількох простих кроків:

  1. На товстій рейці закріплюються подвійні нитки, як на фото. Відстань між ними довільна, залежно від необхідного розміру майбутньої сітки. Головне, щоб вона не вийшла занадто великою, інакше врізатиметься в тіло, створюючи незручності. Оптимальний розмір осередків при плетінні макраме – 7 см

  1. Після закріплення необхідної кількості ниток можна приступати до плетіння гамака по техніці макраме. Зробити це досить просто. Необхідно зав’язувати вузли з 4 вірьовок.

  1. Після виготовлення полотна необхідних розмірів слід закріпити інший його кінець на другій товстій рейці. Для цього виконуються аналогічні вузли, як і на початку роботи. Кінці ниток, що залишилися, обрізуються. Тонкі рейки протягуються в отвори товстих рейок, заздалегідь зроблених по краях, фіксуються там. Готове крісло-гамак, виготовлене по техніці макраме, підвішується на опору за допомогою шнурів, що можна побачити на фото. Воно підходить для денного відпочинку.

Відео: як зробити гамак в домашніх умовах

Нижче представлені відео, які допоможуть зробити гамак в домашніх умовах.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *