Чи можливо завагітніти відразу після менструації? [draft]



“Календарна контрацепція” – це метод, що ґрунтується на розрахунку овуляції і виявленні періоду так званого фізіологічного безпліддя, – часу, коли яйцеклітина не запліднюється.

Стадії менструального циклу

Менструальний цикл у статевозрілих жінок має наступні етапи:

  • Вироблення гормону, який стимулює дозрівання в яєчнику фолікула.
  • Овуляторна фаза, під час якої утворюється жовте тіло. Коли фолікул досягає зрілості, він проривається, внаслідок чого яйцеклітина проникає в порожнину матки.
  • Лютеїнова фаза, що характеризується потовщенням стінок матки, яка в такий спосіб готується до прикріплення заплідненої яйцеклітини.
  • Коли запліднення не відбувається, через декілька днів знижується рівень статевих гормонів. При початку менструації верхній шар ендометрія разом з кров’ю виходить назовні.

Згідно з “календарем контрацепції”, шанс завагітніти після менструації є незначним, проте така вірогідність можлива. Подібна ситуація відбувається у цілому ряді випадків:

  • Короткий менструальний цикл, що триває менше 21 дня. В цьому випадку можливе швидке настання овуляції.
  • Тривала менструація, що перевищує 7 днів. Тоді нова яйцеклітина дозріває якраз до закінчення менструації.
  • Нерегулярний менструальний цикл. У цьому випадку овуляція відбувається в різні дні.
  • Паралельна контактна кровотеча, помилково прийнята за менструацію. В цьому випадку є ризик збитися з рахунку і пропустити час овуляції.
  • “Спонтанна овуляція”, так називають одночасне дозрівання декількох яйцеклітин.

Не можна дати стовідсоткової гарантії, що незахищений статевий акт перед місячними не приведе до вагітності. З цієї причини метод “календарної контрацепції” частіше використовується для того, щоб визначити найбільш вдалий час для зачаття, а не навпаки.

Чи можна завагітніти після пологів?

Є впевненість, що після пологів завагітніти практично неможливо, якщо при цьому немає менструації. Під час годування грудьми не виробляються гормони, які провокують овуляцію.
Це правило має багато винятків. Воно діє далеко не для всіх жінок, і деякі ризикують завагітніти вже через 3-4 тижні після пологів, навіть якщо менструальний цикл при цьому не поновився”. “Лактаційна аменорея”, так називають цей метод контрацепції, може вважатися дієвою тільки у тому випадку, якщо дитина знаходиться повністю на грудному вигодовуванні. До того ж слід пам’ятати, що менструація вказує на те, що овуляція вже сталася, тобто з упевненістю сказати, на якому етапі лактаційний захист припинив свою дію, не може ніхто. З цієї причини акушери-гінекологи не радять повністю довіряти цій методиці планування вагітності.
Ще один “народний” спосіб захисту – перерваний статевий акт. Він не дає скільки-небудь надійного захисту, оскільки невелика кількість сперматозоїдів потрапляє в піхву перед самим сім’явипорскуванням. Крім того, якщо після сім’явипорскування продовжити займатися сексом, мастильна рідина змішається з невеликою кількістю сім’я, яке залишилося в протоках. Цей метод підходить тільки тим парам, які не проти мати дітей. Найефективніше можна захиститися від вагітності, приймаючи протизаплідні засоби. При цьому потрібно в точності слідувати правилам прийому.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: що потрібно зробити щоб не завагітніти коли займаєшся сексом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *