Готуємося до виписки з пологового будинку: документи, термін, процедура [draft]



Конкретно з виписки з пологового будинку життя сім’ї перейде на новий рівень. Тепер здоров’я і безпека малюка залежить тільки від батьків, а це відповідальність  на довгі роки. Країна у нас бюрократична, тому і тут доведеться побігати за папірцями і мати, хоча б, поверхневе уявлення про те, як і що робити. Про це ми і поговоримо.

У який термін проходить виписка з пологового будинку?

Точної дати немає. Багато чого залежить від нюансів і від того, як пройшли пологи – з операційним втручанням, природно і т. д. Крім того, лікарі зобов’язані враховувати загальний стан немовляти і матері, їх самопочуття і готовність залишти лікарню. Зазвичай, термін знаходження в пологовому будинку – від 3-4 днів до 10-12, після пологів. Є така медична спеціальність – неонатолог, який своїм рішенням визначає, чи можна виписати дитину або варто зачекати. Враховуються такі чинники, як: час адаптації і відновлення малюка, наявність відхилень у розвитку або певних природжених дисфункцій, хвороб, алергічні схильності, оцінка стану новонароджена за таблицею Апгар, щеплення.
Лікар-акушер ухвалює рішення про виписку матері, визначаючи її стан. Часто, якщо Ви добре себе почуваєте і з дитиною все гаразд, можна звернутися до завідувача клініки, який затверджує своїм підписом документ на виписку від акушера.

Які документи потрібні при виписці з пологового будинку?

Після того, як дали зелене світло на виписку, не поспішайте радіти. Належить зібрати невеликий пакет документів, без яких процедуру завершити не вдасться.
Врахуйте, що всі документи, як правило, можна отримати, відвідавши куточок для виписки і на посту у чергової медсестри. Триває це недовго. Можуть попросити і пройтися самим за папірцями, якщо Ви добре почуваєте себе.Видадуть такі документи:

  • Обмінна карта – документ, у якому міститься інформація про матір і дитину. Складається з двох аркушів, один віддаєте в жіночу консультацію (відомості про породіллю), другий – в дитячу лікарню за місцем прописки (відомості про дитину).
  • Родовий сертификат- два примірники документа, які передаються до дитячої клініки і далі будуть однією з підстав для отримання матеріальної допомоги на малюка;
  • Лікарняне свідоцтво про народження – документ, призначений для РАГСу, який виготовить свідоцтво про народження і для районного управління праці та соціального захисту населення, на отримання грошової допомоги.

Ставтеся до документів з особливою увагою. Якщо щось незрозуміло – перепитайте, адже ці папірці – перші найважливіші посвідчення особи Вашого малюка.

Кому і як дякувати при виписці з пологового будинку?

З юридичної точки зору у нас безкоштовна медицина. Реальність, на жаль, порушуючи всі норми законів, інша. Ви з нею зіткнулися ще в мить, коли домовлялися про місце в хорошому пологовому будинку. Працівники пологових будинків не бідують, але якщо у Вас залишилися хороші враження про їх професіоналізм, нічого поганого у бажанні сказати “дякую” немає. Стандартний набір – хороше шампанське, цукерки, печиво, фрукти – цілком підійде, хоча найбільш бажаним подарунком для всіх працівників медичних установ є гроші. Покладіть у конверт суму, яку вважаєте потрібною і віддайте акушерці. Не обійдіть своєю увагою і дитячого педіатра, з ним Ви зустрінетеся ще не раз, так що приязні відносини обов’язкові.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *