Блохи в квартирі: звідки і як позбавитися швидко? [draft]



Якщо в квартирі завелися блохи, життя в ній стає нестерпним. Позбавитися від бліх треба не лише тому, що вони заподіюють дискомфорт: ці комахи здатні розносити різні захворювання. У зв’язку з цим постає запитання: “Звідки беруться блохи в квартирі, як від них позбавитися самостійно і швидко?

Види бліх

Передусім, необхідно розібратися, які різновиди цих комах можуть мешкати в житлі. Серед інших комах бліх можна розпізнати за наступними зовнішніми ознаками:

  • коричневе забарвлення;
  • довжина тіла до 1,5 мм;
  • 3 пари ніг, причому задня в рази більше самої комахи;
  • тіло сплюснуте з боків, завдяки шпилькам легко чіпляється за поверхню.

Примітка. Відомо понад 500 видів бліх, але в квартирі можуть мешкати тільки 30.

Поширеними видами бліх, що мешкають у квартирі, є такі:

  • котячі, собачі;
  • земляні – мешкають на вулиці або в підвалі, відрізняються хорошою стрибучістю і люблять пил;
  • польові (трав’яні) – тварини приносять їх на своїй шерсті;
  • щурячі або мишачі – мешкають в місцях поширення гризунів;
  • деревні – живуть у капусті, мають чорне забарвлення тіла;
  • піщані – в основному розмножуються на вулиці, в приміщення потрапляють рідко.

Примітка. У деяких джерелах вказують на ще один вид бліх – “постільні”. Проте це вигадки, оскільки всім різновидам цих комах властиво селитися в складках простирадла, ковдри та інших подібних місцях.

Звідки беруться блохи в квартирі?

Шляхів проникнення бліх в квартиру багато. Вони можуть потрапляти:

  • з домашніми тваринами (кішками, собаками та іншими);
  • з підвалу (оскільки блохи стрибають високо, здолати відстань від підвального приміщення до квартири на першому поверсі для них не становить труднощів);
  • зі взуттям;
  • від сусідів.

Примітка. Блохи швидко розмножуються. Самиця має тривалість життя близько 24 міс. За цей час вона відкладає десь 500 яєць, з яких через 2 тижні вилуплюються личинки.

Оскільки комахи швидко розмножуються і поширюються на великі території, потрібно обробку не лише квартири, але й підвального приміщення, межуючого з нею. Оскільки викликати фахівців для знищення паразитів можуть собі дозволити не всі, то  часто люди ставлять запитання: “Як позбавитися від бліх у квартирі самостійно?”.

Примітка. Маючи мініатюрні розміри тіла, блохи є практично невразливими. Попри те, що у них відсутній інстинкт самозбереження і вони не ховаються від людини, позбавитися від паразитів непросто.

Хімічні засоби від бліх у квартирі

Перед тим, як позбавитися від домашніх бліх у квартирі швидко, за допомогою хімічних засобів, необхідно прибрати подушки, іграшки, килими, штори та інші речі з тканини, винести їх на вулицю, витрусити і просушити на сонці. Звичайно, ці комахи гинуть під впливом високих температур, але вона має бути вища за+50°С. У зв’язку з цим, після вулиці тканинні речі бажано попрати і погладити.

Обробка квартири хімічними препаратами здійснюється в такий спосіб:

  1. Очистити всі поверхні, використовуючи пилосос.
  2. Провести вологе прибирання.
  3. Закрити вікна і провести обробку хімічним засобом.
  4. Через 3-4 год. провітрити квартиру і знову провести вологе прибирання.

Можливо, однієї обробки виявиться недостатньо, оскільки далеко не всі засоби згубно діють на личинки бліх. Через 2 тижні вони перетворяться на маленьких блішок, доростуть до статевозрілої особини і знову почнуть розмножуватися. Тому рекомендується через 14 днів знову обробити квартиру.

Аерозолі

Доведена ефективність таких препаратів:

  • Синузан – діючою речовиною є хлорпирифос, відрізняється різким запахом, потребує попереднього розбавлення у воді;
  • Gett – є побутовий аерозоль, який позбавляє від комах;
  • Раптор – відомий німецький засіб від комах, не має запаху;
  • Рейд – не менш відомий за Раптор препарат, дає високу ефективність у боротьбі з блохами.

Аерозолі призначені для того, що розпиляти їхній склад по поверхнях і в місцях, де найімовірніше мешкають блохи.

Розчини

Серед розчинів, призначених для винищування домашніх бліх, найбільшою популярністю користуються наступні:

  • Цифокс – діючою речовиною є циперметрин, продається у флаконі 50 мл;
  • Кат – розводиться у воді в співвідношенні 1 флакон на 500 мл;
  • Кукарача – достатні 50 мл засобу, щоб обробити їм 100 м2;
  • Бутокс 50 -30 мл засобу розводять в 10 л води.

Для приготування розчину хімічний препарат розводять з водою у співвідношенні, вказаному в інструкції. Потім ним обробляють поверхні губкою або обприскують за допомогою пульверизатора.

Виморожування домашніх бліх

Незважаючи на величезний асортимент сучасних хімічних препаратів проти бліх, відгуки користувачів свідчать про те, що далеко не всі вони здатні впоратися з проблемою. Одним з незвичайних, але найбільш ефективних способів винищування шкідливих комах є виморожування.

Примітка. Блохи погано переносять низькі температури. При опусканні стовпчика термометра нижче -15°С порушується їх життєдіяльність, вони перестають розмножуватися. При температурі нижче 0°С блохи гинуть.

Коли настануть морози, треба відкрити вікна в квартирі на 3 години. Це допоможе позбавитися від бліх, а також убити їх личинки. Щоправда, деякі фахівці не поділяють подібної думки. За їх словами, яйця і личинки гинуть при температурі нижче – 15°С. Для профілактики варто провести генеральне прибирання в квартирі. За два тижні процедуру можна повторити.

На замітку! Виморожування є ефективним способом позбавитися від домашніх бліх. Проте варто зазначити, що пік їх розмноження припадає на весну-літо, коли низьких температур практично ніде немає.

Механічний спосіб виведення бліх

Щоб видалити бліх з килима, треба розсипати по ньому вологопоглинач. Можна використати звичайну сіль, змішавши її із содою. Вологопоглиначі діють таким чином: частинки речовин пристають до тіла блохи, а потім при подальшому терті виникає кровотеча, що і є причиною смерті комахи. Через тиждень килими слід обов’язково пропилососити. Ця процедура має бути проведена, як мінімум, двічі. Замість соди і солі можна скористатися гірським борошном.

Перевага механічного способу позбавлення від бліх полягає в його безпеці для мешканців квартири, в тому числі домашніх тварин.

Народні засоби

Багато людей ставлять запитання: “Як позбавитися від бліх у квартирі, скориставшись народними засобами?”

Є багато способів, згубних для комах і безпечних для людини:

  1. Змішати в рівній пропорції евкаліпт, полин і пижму, залити окропом (1 ст. л. складу на 1 склянку окропу). Настоювати протягом 12 год. і обробити поверхні з пульверизатора.
  2. Розкласти по всій квартирі очищені зубки часнику.
  3. Розкласти по кутах квартири свіжий полин, ромашку, хвою, цедру лимона, оскільки саме ці запахи відлякують бліх. Якщо видно ефект, комах стало значно менше, слід періодично міняти рослини на свіжі, оскільки у міру в’янення їх запах слабшає.
  4. Часник і пивні дріжджі змішати в рівному співвідношенні, нанести на підлогу, м’які меблі, килим, витримати 12 год., а потім пропилососити.
  5. Змішати бензол і гас (по 100 г), додати 5 л води, перемішати. Обробити отриманим розчином щілини і всі гладкі поверхні, звільнити квартиру на 3 год., а потім все промити водою з милом.
  6. Змішати воду з оцтом, білизною або скипидаром у рівному співвідношенні, обробити гладкі поверхні. Через 8 год. треба змити все звичайною чистою водою.

Це найпоширеніші народні способи, які допомагають позбавитися від бліх у квартирі.

Що треба робити після знищення бліх?

Якщо якийсь зі способів виявився ефективним і блохи все-таки зникли, варто розуміти, що у будь-який момент вони можуть повернутися, тому варто потурбуватися про заходи профілактики.

Профілактичні заходи, як правило, складаються з дотримання чистоти в квартирі:

  • Бажано щодня пилососити – якщо випадково будуть занесені яйця бліх у квартиру, то вони будуть видалені за допомогою пилососа (при цьому важливо своєчасно очищати мішок приладу зовні дому).
  • Щотижня прати доріжку та інші речі, на яких проводить час домашній вихованець.
  • Важливо хоча б двічі на тиждень проводити вологе прибирання.
  • Щомісяця проводити генеральне прибирання, при якому слід відсовувати меблі та ретельно мити всі кути в квартирі.

Примітка. Як відомо, блохи люблять напівтемні приміщення з великою кількістю пилу. Це ідеальне місце існування для них. Важливо потурбуватися про те, щоб квартира була світлою і чистою. Можливо, ці умови паразитами будуть знехтувані й вони не захочуть розмножуватися в подібному місці.

Наостанок хотілося б додати: за щонайменшої підозри на наявність бліх у квартирі вдавайтесь до рішучих дій. Ці комахи дуже швидко розмножуються, тому незначна кількість паразитів вже за місяць збільшиться в рази, і впоратися з ними буде набагато складніше.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *