Через скільки вивітрюється алкоголь з організму [draft]



Традиційно прийнято вживати алкоголь на свята. Але якщо наступного дня доведеться сідати за кермо або намічається важливий захід, треба бути повністю тверезим. У такому разі з’являється питання: через скільки вивітрюється алкоголь з організму? Відповісти на нього точно досить важко, оскільки на виведення етанолу з крові людини впливають різні чинники.

Таблиця вивітрювання алкоголю з організму

Ці таблиці дозволяють визначити, за скільки алкоголь вивітрюється з організму, залежно від міцності напою і ваги людини. Проте це не єдині чинники, що впливають на швидкість виведення етанолу з крові. Проте, ці таблиці вказують на те, що чим більше маси тіла людини, тим швидше алкоголь вивітрюється з організму.

Приблизний час виведення алкоголю з організму людини
Маса тіла, кг 60 70 80 90 100
Пиво (4%) 35 хв. 30 хв. 26 хв. 23 хв. 21 хв.
Пиво (6%) 52 хв. 45 хв. 39 хв. 35 хв. 31 хв.
Джин-тонік (7%) 1 ч. 18 хв. 1ч. 07 хв. 59 хв. 52 хв. 47 хв.
Шампанське, вино (11%) 1 ч. 36 хв. 1 ч. 22 хв. 1 ч. 12 хв. 1 ч. 04 хв. 57 хв.
Портвейн (18%) 2 ч. 37 хв. 2 ч. 14 хв. 1 ч. 57 хв. 1 ч. 44 хв. 1 ч. 34 хв.
Настоянка (24%) 3 ч. 29 хв. 2 ч. 59 хв. 2 ч. 37 хв. 2 ч. 19 хв. 2 ч. 05 хв.
Лікер (30%) 4 ч. 21 хв. 3 ч. 44 хв. 3 ч. 16 хв. 2 ч. 54 хв. 2 ч. 37 хв.
Горілка (40%) 5 ч. 48 хв. 4 ч. 58 хв. 4 ч. 21 хв. 3 ч. 52 хв. 3 ч. 29 хв.
Коньяк (42%) 6 ч. 05 хв. 5 ч. 13 хв. 4 ч. 34 хв. 4 ч. 04 хв. 3 ч. 39 хв.

Важливо звернути увагу, що ці таблиці узяті з розрахунку на 100 г спиртного напою. Якщо алкоголю буде випито більшу кількість, відповідно, час вивітрювання його з організму збільшиться.

Чинники, що впливають на час виведення алкоголю з крові

Через скільки алкоголь вивітрюється від організму? Час виведення залежить від концентрації спирту в крові. Цей показник вимірюється в проміле, розрахунок ведеться із співвідношення 1 г етанолу на 1 л рідини в організмі.

На замітку! Оскільки у чоловіків міститься 70% води, а у жінки 60%, час виведення алкоголю з організму у представниць слабкої статі більше.

Також швидкість вивітрювання алкоголю залежить від роботи печінки, оскільки саме вона відповідає за розщеплювання спирту. Треба помітити, що це досить тривалий процес. Навіть у разі правильного функціонування печінки алкоголь розщеплюється відносно довго, не кажучи вже про швидкість розщеплювання у разі проблем з цим органом.

Для довідки! Приблизно за годину в чоловічому організмі переробляється близько 0,15 проміле. Що стосується жінок, у них цей показник складає 0,1 проміле.

Таким чином, основними чинниками, що впливають на час виведення алкоголю з крові, є наступні:

  • Кількість випитого спиртного напою – чим більше алкоголю випитий, тим довше він виводитиметься з організму.
  • Зміст спирту в напої – міцного спиртного напою треба невелику кількість, щоб сп’яніти.
  • Фізичні дані людини, вживаної алкоголь, – чим більше маси тіла, тим швидше алкоголь покидає організм.
  • Кількість їжі, з’їденої під час застілля, а також її калорійність – жирна їжа сприяє повільнішому всмоктуванню алкоголю.
  • Вік – організм дітей і підлітків сприйнятливіший до алкоголю.
  • Частота вжитку алкоголю – якщо залишки спирту залишилися в крові, при черговому розпиванні напоїв етанол засвоюється швидше і виводиться повільніше.

Через скільки повністю вивітрюється алкоголь з організму?

Через скільки повністю вивітрюється алкоголь з організму людини? Кожен вид спиртного напою має різний зміст спирту, тому має певний час виведення, що стало зрозуміло ще при розгляді таблиці.

Пиво

Пиво має високий попит, особливо серед молоді. Деякі навіть вживають його в якості засобу для тамування спраги, не вважаючи спиртним напоєм. Незважаючи на це, в нім міститься спирт, тому вживання пива призводить до сп’яніння.Оскільки в пиві є бульбашки газу, спирт, що міститься в нім, вбирається швидше. Через скільки він повністю вивітрюється з організму? Залежно від ваги людини, на виведення 100 г пива потрібно 20 − 35 хвилин. Якщо випити стандартну пляшку напою місткістю 500 літрів, спирт з організму вивітрюється за 1,5 − 3 години.

Джин-тонік

Джин-тонік – ще один слабоалкогольний напій, в якому міститься близько 7% спирту. Незважаючи на це, для виведення 100 г алкоголю з організму людини з великою вагою знадобиться практично година. Що стосується людей з вагою близько 60 кг, джин-тонік повністю вийде тільки через 1 годину 18 хвилин. За скільки вивітриться цей алкоголь їх організму, якщо випити його 500 г? На це знадобиться 4 − 6,5 годин.

Шампанське

При попаданні шампанського в органи травлення воно активно починає всмоктуватися в кров. Прискорює цей процес наявність бульбашок газу.
Для багатьох людей келих шампанського вважається нормою, при вживанні якої вони дозволяють собі сісти за кермо, не турбуючись про наслідки. Насправді, це не зовсім правильно, оскільки людина з вагою близько 60 кг здатна відчути сп’яніння навіть після 100 г ігристого напою, а на вивітрювання алкоголю знадобиться більше півтора годин. А 500 г шампанського повністю вивітриться з організму за 8 годин.

Вино

Вино є алкогольним напоєм, але, незважаючи на це, воно ще і корисне для організму людини, якщо вживати його в межах норми. Існує декілька різновидів вина : червоне і біле, сухе, напівсухе і напівсолодке. Швидкість виведення цього алкоголю з організму у кожного виду приблизно однакова, але сухе вино вивітрюється трохи швидше.
Таким чином, 100 г вина можуть вийти без залишку вже через півгодини у людини з середньою статурою, при обліку щільного прийому їжі.

Портвейн

У портвейні зміст спирту наближений до 18%. Вважається, що це алкогольний напій середньої фортеці. При вживанні 100 г портвейну з організму повної людини він вивітрюється тільки через півтори години, а на виведення 500 г напою необхідно майже 8 годин. За скільки вивітриться підлога літра портвейну з організму худої людини? Час виведення складає від 13 годин і більше, що видно по таблиці.

Лікер

Лікер – солодкий алкогольний напій, який містить близько 30% спирту. Досить невеликий об’єм цього напою, щоб швидко настало сп’яніння.
На виведення 100 г лікеру з організму людини вагою 100 кг необхідно 2 години 37 хвилин. У людей з масою тіла 60 кг цей показник більше майже в 2 рази. Якщо прийняти 500 г лікеру, він повністю вивітриться за 13 − 22 години, залежно від ваги.

Горілка

Горілка часто використовується під час застілля, швидко і на довгий час дарує “ефект сп’яніння”. Проте вона довго виводиться з крові. В середньому 100 г горілки повністю вивітрюється за 3 − 4 години, а 500 г виводиться тільки через добу.Якщо планується серйозне застілля, треба потурбуватися про те, щоб не сідати за кермо, як мінімум, впродовж півтора діб після урочистості.

Коньяк

Коньяк – напій, який вважають за краще пити чоловіки. Як і горілка, він швидко призводить до сп’яніння і залишає після себе неприємні наслідки, якщо вживати його більше норми. З організму худої людини 100 г коньяку повністю вивітрюється тільки через 6 годин, а 500 г напою покидає кров без залишку лише через 30 годин.

На замітку! Забороняється сідати за кермо навіть після однієї чарки коньяку, оскільки навіть ця кількість напою впливає на зір і координацію.

Віскі

Віскі є міцним алкогольним напоєм зі змістом спирту 40−60%. Організму людини досить важко правиться з такою кількістю етанолу, тому він виводиться за довгий час.
Людині середньої комплекції вдається повністю позбавитися від віскі приблизно через добу, але багато що залежить від кількості випитої.

Текіла

Текіла містить 35−55% спирту, тому її також можна віднести до міцних спиртних напоїв. Середній час виведення 100 г для людини вагою 100 кг складає більше 3 годин. Якщо прийняти 500 г текіли, для повного позбавлення від неї людині знадобиться майже доба. Для людей худорлявої статури на повне виведення напою треба більше 6 і півтора діб відповідно.
Якщо необхідно сідати за кермо після недавнього застілля, водієві важливо знати, через скільки повністю вивітрюється алкоголь з організму. Для цього можна керуватися даними таблиці.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *