Позбавляємося від молі у будинку

У світі існує близько сорока видів молі. Найнеприємніші для людей і небезпечніші для речей – це меблева, шубна, суконна, грибна і зернова(харчова) міль. Є припущення, що міль це маленький метелик, який пурхає по будинку, але ця думка помилкова. Є міль у вигляді гусениць. Саме ці гусениці і завдають шкоди речам, їжі і меблям. Якщо у будинку є міль у вигляді метеликів, значить, неодмінно десь міль-гусениця, що пожирає шубу або сукню. Вона найчастіше заводиться в одязі. Для її винищування слід зробити заходи.

Заходи для винищування молі

Спочатку, треба знайти її затишне місце, де вона розташувалася. Найчастіше, де був виявлений метелик, в цій же кімнаті і розсадник. Якщо в кімнаті — означає, міль в шафі з одягом. Якщо на кухні, отже, вона в крупі. Слід пам’ятати, що велику небезпеку несе міль саме у вигляді гусені, а не метелик з крилами. Є факти, що за добу така міль здатна зробити діру у будь-якій вовняній речі. І це тільки одна, а їх, як правило, багато. Щоб не допустити дірок в улюбленому одязі, міль треба винищувати. Слід знати, що міль не переносить сонячне світло і рух. Саме тому для розселення вона використовує темні шафи, живиться частинками брудного і давно неношеного одягу. Тому, складаючи речі на довгий період часу в шафу, спочатку слід її випрати або вичистити, просушити, бажано упакувати в поліетилен або чохол і тільки потім прибрати в шафу. Особливо це стосується шуб. Додатково слід в упаковку покласти пігулку проти молі. Перед упаковкою одяг ретельно струшується. Міль, яка живе в одязі, здатна жити до двох років. Живиться вона пір’ям, шерстю, повстю, і іншими натуральними матеріалами, типу оксамиту, і навіть палітурками книг. Міль виживає навіть при нулі градусів. Поліетилен і синтетика легко прогризаються нею. Найпотужніший засіб проти речової молі – це дихлорпофос. А для відвертання і відлякування можна використати махорку, суничне мило, нафталін, лавандову і ялицеву олію і листя евкаліпта. Для цього слід змочити тампон цією олією і покласти в шафу з речами. Але це тільки для відлякування молі, і немає гарантії, що вона не заведеться. Для знищення цих комах слід застосувати хімічні речовини.

Відлякувачі молі (їх називають репелентами) випускаються у брикетах або у вигляді пігулок. До їх складу входять сплави нафталіну і камфори. Їх співвідношення 4:1. Ці препарати кладуть на верхню полицю в шафі, тому що випаровування мають властивість опускатися вниз, заповнюючи простір шафи. Це не дозволяє метеликам розмножуватися. Але такі засоби у великій кількості небезпечні і для здоров’я людини. Слід бути акуратним. Нафталін від молі кращий засіб. Ним користуються люди вже декілька поколінь. Але все таки він використовується як відлякуючий засіб. Нафталін не знищує міль і її личинки. А якщо вірити останнім науковим дослідженням, випаровування нафталіну провокує рак у тварин і людей.

Окрім речової молі, є ще міль кухонна. Вона заводиться в крупі, живиться нею і там же розмножується. Щоб її винищити, краще всього крупи викинути, оскільки засобів від позбавлення харчової молі ще не придумано. А місткості і шафи, де вона розмножувалася, слід промити милом і водою. Усі щілини в кухонних шафках можна промазати пензликом, змоченим оцтом. Шафи провітрити перед тим, як туди складати продукти. Крупи надалі краще зберігати в скляному посуді, використовувати картонні коробки заборонено. Хімічні речовини для боротьби з харчовою міллю категорично не використовувати, можна отруїтися самому.

Який засіб використати від молі

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *