Напевно, ніхто не стане оспорювати той факт, що найбільш поширеним і улюбленим нами видом шашлику є шашлик зі свинини. Простота маринування і приготування, ніжне і соковите м’ясо, незвичайний смак і аромат, знайомий більшості з нас з дитинства – це лише декілька причин такої популярності цього виду шашлику. Здавалося б, що може бути складного в тому, щоб приготувати шашлик зі свинини? Але це лише уявна простота. Насправді, тут теж є свої секрети і маленькі хитрощі. Ті самі хитрощі, знання яких убереже вас від невдач і розчарування, які знайомі кожному кулінарові-новачкові.
Вибираємо м’ясо для шашлику
Перш ніж приступити до безпосереднього приготування шашлику зі свинини, потрібне обрати м’ясо. Адже від того, наскільки воно буде свіжим і якісним, безпосередньо залежить м’якість, смак і соковитість майбутньої страви. Для приготування шашлику якнайкраще підходить саме охолоджене м’ясо – шашлик з нього вийде дуже соковитим і ароматним. Якщо купити свіже охолоджене м’ясо немає можливості, можна обійтися і замороженою свининою. Тільки у такому разі треба з великою педантичністю підійти до її розморожування.
Розморожувати заморожену свинину рекомендується на нижній полиці холодильника. Чим повільніше м’ясо розморожуватиметься, тим будуть вищі його смакові та поживні властивості. А чого вже точно робити не варто, так це розморожувати свинину при кімнатній температурі або ж в мікрохвильовій печі. Такий шашлик вийде жорстким і сухим.
Купуючи охолоджене м’ясо, зверніть увагу на те, наскільки воно свіже. Краще місце для його купівлі – місцевий ринок. Шанси купити свіжий продукт тут істотно вищі, ніж в магазині або гіпермаркеті. Перед купівлею пильно вивчіть уподобаний вами шматок м’яса. Свіжа свинина повинна мати рівний рожевий колір на зрізі, причому сам зріз має бути рівномірним, глянцевим. Якщо м’ясо дійсно свіжіше, ямка, утворена при натисканні на нього пальцем, повинна вирівнятися. Обов’язково оцініть м’ясо по запаху. У свіжого м’яса він приємний, трохи солодкуватий. Запах аміаку, плісняви або, не дай бог, гнилизни підкаже вам, що від купівлі краще утриматися. Якщо ви уперше купуєте свинину у цього продавця, ввічливо попросіть його відрізати маленький шматочок, піднесіть його до полум’я від запальнички і понюхайте. Хороша свинина пахнутиме як звичайне смажене м’ясо. Якщо під виглядом свинини вам хочуть “усучити” м’ясо кабана, м’ясо матиме різкий запах сечі.
Яку частину туші ви виберете, щоб приготувати шашлик зі свинини, цілком і повністю залежить від ваших смакових переваг. Вважається, що найсоковитіший і м’якший шашлик вийде з шийки (ошийка). Смачний шашлик можна приготувати з грудинки, поперекової області або корейки. А ось лопатка або обкорування для приготування шашлику не підходить – страва вийде сухою і жорсткою. І ще одна порада: вибирайте шматок м’яса з помірною кількістю жиру.
Приготування маринаду
Від того як правильно був приготований маринад, цілком залежатиме смак і соковитість готової страви. Є декілька рецептів, як приготувати маринад для шашлику зі свинини. Ми пропонуємо вам ознайомитися з двома найпоширенішими з них.
Маринад з оцтом. Поріжте м’ясо на шматки. Почистіть і наріжте кільцями три невеликі цибулини. Перекладіть м’ясо і цибулю в глибокий посуд (каструлю), додайте чорний мелений перець і сіль. У літровій банці розведіть сто грам дев’ятипроцентного оцту з невеликою кількістю води так, щоб розчин вийшов помірно кислим. Одну частину розчину влийте в ємкість з м’ясом, гарненько перемішайте, полийте м’ясо зверху оцтовою водою, що залишилася. М’ясо має бути повністю покрите маринадом. Покладіть на м’ясо тягар, залиште маринуватися години на три-чотири.
Маринад з майонезом. Наріжте свинину на шматочки, а цибулю – кільцями. Перекладіть інгредієнти в глибоку каструлю, залийте майонезом (на два кілограми м’яса — пів кілогмара майонезу). Посоліть, додайте спеції, перемішайте, поставте в холодне місце на двадцять чотири години. Перед приготуванням шашлику ще раз ретельно перемішайте.
Як приготувати шашлик зі свинини: основні моменти
Для того, щоб приготувати шашлик зі свинини, вам знадобиться вугілля. Найпростіший спосіб його знайти – купити вже готове вугілля в супермаркеті, хоча, звичайно ж, ви можете захотіти зробити його самостійно. Суть не в цьому. Яким би вугіллям ви не вирішили скористатися, обов’язково розжарте його перед тим, як почати обсмажувати над ним м’ясо.
Обсмажуючи свинину, не забувайте періодично повертати шампури. М’ясо повинне обсмажитися рівномірно з усіх боків. Якщо ви помітили, що воно стало підгорати або в якихось місцях стало занадто сухим, скропіть його в цих місцях маринадом або сумішшю води і вина. Взагалі робіть це регулярно – періодичне скроплення м’яса, що смажиться, убереже шашлик від пригорання, зробить його соковитим, ароматним і при цьому ніжним і м’яким зсередини.
Як приготувати найпростіший шашлик зі свинини
Отже, для приготування шашлик, замаринованого в цибульному соці, вам знадобиться два кілограми м’яса (краще узяти шийку), шість великих цибулин, сіль, пряні трави, чорний або червоний перець. Промийте м’ясо, наріжте його невеликими шматочками. Почистіть цибулю, наріжте її кільцями. Складіть цибулю і м’ясо в глибокий посуд, додайте туди чайну ложку солі (краще брати велику), дві столові ложки пряних трав (майоран, кінза, базилік і так далі). Все ретельно розімніть і перемішайте. Цибуля при цьому повинна виділити сік. Поперчіть м’ясо і розімніть його ще раз. Накрийте посуд кришкою і залиште м’ясо маринуватися годин на шість-дванадцять. Замариноване м’ясо треба нанизати на шампури і обсмажити на вугіллі. Тепер ви знаєте, як приготувати шашлик зі свинини. Смачного!
як приготувать шашлик из свинини, шашлик із свинини рецепт, шашлик із свинини рецепт з мойонезом, шашлик з свинини вирізки зсолодкою червонойпаприкою, шашлик поради