Айва японська : відхід за кущами [draft]



Айва японська – декоративна красивоквітнуча рослина і надзвичайно корисна плодова культура. Її батьківщиною є Китай і Японія. Рослина свето- і теплолюбно і віддає перевагу м’якому клімату. З її плодів готують дуже смачні варення, цукати, соки і компоти. Крім того, ця рослина нині широко застосовується в ландшафтному дизайні, адже воно прекрасне круглий рік. А особливо у кінці весни, коли на кущах розпускається безліч яскраво-червоних, помаранчевих або рожевих квіток. За сприятливих умов рослина може жити до 80 років.

Айва японська : посадка

Кущі чудово ростуть і розвиваються на грунтах найрізноманітнішого складу, проте висаджувати його на лужних і торф’яних грунтах не бажано, у зв’язку з тим, що це може негативно відбитися на його розвитку.Для вирощування айви потрібно підшукати на ділянці найзахищеніше від холодних північних вітрів, сухе і досить освітлюване сонцем місце.Посадка айви японською робиться в осінній і весняний період. Землю безпосередньо перед посадкою ретельно очищають від бур’янів і розпушують. У малородючу землю вносять торфокомпост, гній, фосфорні і калійні добрива.Висаджувати айву, рекомендують, маленькими групами по три-п’ять молодих рослин на відстані від одного до півтора метрів один від одного. Відмітимо, що кореневу шийку треба розміщувати при посадці або на рівні грунту, або з невеликим поглибленням (не більше 5 см), щоб уникнути уповільнення зростання кущів.

Айва японська : відхід

Відхід за кущами якихось особливих навичок не вимагає. Він полягає в підгодівлях, розпушуванні грунту, формуванні крони, прополці бур’янів і мульчуванні землі біля кущів деревною тирсою або торфом. Культура досить посухостійка, тому поливати її треба рідко, лише при тривалій відсутності опадів.Навесні рослину рекомендують підгодовувати різними органічними і мінеральними добривами. Як правило, навколо кожного куща розсипають по відру компосту, трохи калійного добрива (0,1 кг) і суперфосфату (0,3 кг). Упродовж літа здійснюють також рідкі підгодівлі, розчином з пташиного посліду (3 л 10% розчину) або аміачної селітри (не більше 20 г/кущ).
На зиму кущі айви прикривають картонними коробками, ялиновим/сосновим ялиновим гіллям і опалим листям. Зимуючі живці і молоді саджанці теж захищають від зимових морозів покривним матеріалом, а саме спанбондом або лутрасилом.Дуже важливі у відході за кущами його обрізка, омолоджування і формування крони. Коли і як обрізувати айву? Відхід припускає, що кущі, що досягли п’ятирічного віку, слід регулярно проріджувати. На початку весни у айви зрізують старі, пошкоджені, погано плодоносні, а також гілки, що лежать на землі. У куща повинне залишитися від 12 до 15 гілок.Збором урожаю займаються пізньої осені, при цьому прибирають як дозрілі, так і незрілі плоди айви, які дозрівають вже в лежанні. Зберігати їх слід в темному прохолодному місці
Практично ніякі захворювання і шкідники цій рослині не страшні, ось чому в хімічній обробці від них воно не потребує.

Айва японська : розмноження

Айва розмножується насінням або кореневими відростками, живцями і відведеннями.Розмноження відведеннями відбувається таким чином: навесні присипають землею бічну гілку, а осінню відведень з добре розвиненою кореневою системою розділяють по числу втеч, що утворилися, і саджають в землю.Не представляє складнощів і розмноження кореневими відростками. У червні нарізують живці, завдовжки від 15 до 25 см, і обробляють їх зрізи спеціальними біостимуляторами.Зазвичай приживаність живців, в парнику при температурі 24 °З і високій вологості, досягає майже 100 %.

Як виростити айву з насіння?

Насінням рослина розмножується найефективніше. Але сортові ознаки при цьому не зберігаються.Зібране насіння сіє в підготовлений грунт у кінці осені або навесні. Для поліпшення схожості в першому випадку рекомендована холодна стратифікація. Велике насіння два-три місяці тримає при низькій температурі 4 °З в добре зволоженому піску. У кінці травня або на самому початку червня вже з’являються перші сходи, упродовж одного-двух років сіянці дорощують, а потім пересаджують їх на підготовлене місце в саду.

Айва японська : користь і лікувальні властивості

У ароматні жовто-зелені плоди айви японської, що мають кислувато-солодкий насичений смак, неймовірно корисні, оскільки багаті вітамінами С, РР, Е, В1, В6, В2. У них також містяться дубильні речовини, пектини і мікроелементи : йод, магній, мідь калій, цинк і кобальт, необхідні для нормальної роботи людського організму.Айву застосовують для лікування простудних захворювань і грипу, а також при підвищеному кров’яному тиску і атеросклерозі. А чай з листя японської айви корисний при бронхіальній астмі.Вирощуйте у себе на ділянці таку дивовижну рослину, як айва японська, відхід за якою досить нескладний з нашими радами, і ваш сад притягуватиме захоплені погляди оточення довгий час.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *