Викуп нареченої: сценарії та конкурси [draft]



Практично в жодній країні світу весілля не обходиться без традиційного жартівливого викупу нареченої. Зазвичай викуп нареченої проводиться перед офіційним одруженням. Наречений з боярами повинні викупити у дружок винуватицю урочистості – наречену. У свою чергу дружки всіляко повинні перешкоджати цьому: вони вигадують різні конкурси на логіку, спритність і кмітливість нареченого.

Сценарій викупу

Сценарій викупу нареченої обов’язково складають заздалегідь. Є багато оригінальних ідей організації викупу нареченої. Це може бути традиційний викуп у стилі весільних традицій, про які Ви можете дізнатися самостійно чи, наприклад, щось сучасніше: сходи, квест, медичний огляд, казка або судове засідання. Ви можете самостійно скласти сценарій викупу, орієнтуючись на особисті переваги або запитати у професійного ведучого. Головне, щоб спогади про цей обряд залишилися  з молодятами назавжди. Пропонуємо декілька оригінальних ідей для сценарію викупу нареченої.

Викуп в стилі

  • Сходи – наречений з боярами піднімається сходами під’їзду, де живе наречена, а дружки на їх шляху створюють перешкоди у вигляді конкурсів та ігор. Конкурси можуть бути найрізноманітніші, наприклад: прочитати вірші або заспівати пісню про кохання, відповісти на різноманітні запитання про наречену. Викуп за цим сценарієм рекомендується проводити не більше 20-30 хв. Для цього дружки повинні заздалегідь підготувати слова, загадки і запитання, які також можна розмістити для наочності на плакатах і прикрасити ними під’їзд

  • Квест – дуже популярний вид викупу. Являє собою традицію, в якій будуть задіяні друзі, як від нареченого, так і нареченої. Сенс цього викупу полягає в тому, що наречений дотого як забрати наречену отримує записку від однієї з дружок, про те, що наречена чекає на нього, наприклад, в парку, або в кав’ярні, де вони познайомилися або в іншому місці, яке повинен пам’ятати і знати наречений. Таких етапів необхідно зробити декілька, поки молодята не зустрінуться. Квест – це загадкова пригода з пошуку нареченої, яка запам’ятається на все життя і наповнить позитивними емоціями як нареченого з нареченою, так і всіх гостей.

  • Медогляд – костюмований викуп у медичному стилі, де нареченому доведеться пройти веселий медогляд до того, як він зможе побачити свою наречену. Для цього знадобиться нехитрий реквізит, що складається з білих медичних халатів, тонометра, шприца, стетоскопа, вітамінів, соку і т. ін. Дружки нареченої перевдягаються в медсестер і на вході в квартиру, де знаходиться наречена, вивішують плакат з написом “Карантин”, у такий спосіб влаштовуючи імпровізовану реєстратуру. Вони прописують нареченому і його боярам пройти повний медогляд. Спочатку наречений потрапляє на прийом до терапевта, а потім він направить його до інших лікарів. Після медогляду лікарі проведуть консиліум і поставлять остаточний діагноз – “наречений безнадійно закоханий”

  • Казка – чудовий стиль для викупу нареченої, оскільки кожна наречена хоче відчути себе принцесою, а наречений – казковим принцем. Сюжетом для сценарію може бути відома з дитинства казка, наприклад, “Попелюшка” або “Снігова Королева”. Головне при організації казкового викупу підготувати костюми, які будуть упізнані з першого погляду, а також вивчити слова для кожної ролі. Наприклад, в казковому стилі “Попелюшка”, на одну з головних ролей можна задіяти тещу, яка гратиме злу мачуху, дружки нареченої – сестер, боярини нареченого – лакеїв, а роль доброї феї надати свідкові.

  • Суд – оригінальний сценарій, який запам’ятається передусім молодятам і повеселить усіх гостей. Для організації викупу в стилі суду знадобляться чорні суддівські мантії, фото жениха і нареченої, а також протокол проведення засідання. Перед входом у квартиру нареченої необхідно організувати імпровізований зал судового засідання, де дружки нареченої на чолі з головним свідком допитуватимуть нареченого на предмет того, як сильно він її любить, у ролі адвокатів виступатимуть бояри нареченого. За неправильні відповіді наречений і свідок повинні виплачувати штраф у вигляді цукерок, подарунків і квітів. Після того, як наречений доведе свою любов, суд ухвалює йому вирок про “пожиттєве ув’язнення” з нареченою.

Викуп у приватному будинку

Якщо нареченому належить викупити свою наречену в приватному будинку, то до організації цієї церемонії можна підійти з відносним розмахом. Оскільки великий простір двору дозволяє бути присутнім більшій кількості гостей і спостерігати за процедурою викупу. Спершу можна прикрасити вхідні ворота, повісивши плакат, що вказує, що в цьому будинку живе найпрекрасніша наречена у світі. Двір можна прикрасити різноколірними гірляндами і стрічками, а також живими квітами в горщиках. Конкурси з викупу нареченої можна проводити спершу у дворі, а потім безпосередньо в будинку. Дорогу до нареченої можна вказати за допомогою намальованих слідів або покажчиків. А також для веселішого викупу можна запросити музикантів, які допоможуть дружкам нареченої виконати жартівливі або веселі пісеньки.

Плакати для викупу

При організації проведення викупу, дружки нареченої можуть власними руками виготовити плакати, які, по-перше, прикрасять місце викупу, а, по-друге, піднімуть загальний настрій запрошених на весілля гостей. Плакати мають бути барвистими. Також на плакатах можна розмістити фотографії нареченого і нареченої. Нижче представлені приклади текстів, які можна розмістити на весільних плакатах:

  • Каблучки… Квіти… Лімузини біля входу… Здрастуй, сім’є! До побачення, свободо!
  • Наказ наш нареченому, нареченій – відтепер бути всюди разом!
  • Сім’я- осередок суспільства! І ніщо її не зміцнює так, як повний грошей і коштовностей сейф у банку!
  • Заповідь правильного чоловіка: у дружини в шафі має бути стільки одягу, щоб жоден коханець туди не помістився!
  • Якщо дружина розбила чашку, то це на щастя, а якщо чоловік, то у нього руки не звідти ростуть!
  • Мій дім – моя фортеця, а комендант у ній дружина.
  • Закоханий – це не статус, не стан душі. Це діагноз. Сподіваюся, хвороба ця невиліковна.
  • Одруження – боязка втеча від холостяцьких проблем.
  • Дружина згори нам дана, заміною щастя є вона.
  • Немає повісті сумніше на світі, ніж повість про нареченого на весільному банкеті!
  • Море щастя, сонця море! Прожити зичимо Вам без горя!


Не забувайте про музичний супровід, який повинен обов’язково доповнювати процес викупу нареченої, а також відповідні декорації.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: викуп нареченої конкурси, конкурси для викупу нареченої

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *