Кращі засоби від нежитю для дітей [draft]



У світі не знайдеться людини, яка хоч раз у житті не перехворіла нежитем. І не важливо, була це самостійна хвороба або супутній симптом серйознішого захворювання. І якщо дорослі страждають від цього захворювання, то що вже говорити про дітей. Напевно, у кожного є дитячий спогад про краплі й незліченні носові хустки. Яким би простим не здавався нежить на перший погляд, його не треба ігнорувати, оскільки запущений риніт у перспективі може призвести до серйозних наслідків і тривалого лікування.

Які стадії розвитку проходить нежить?

Щоб правильно лікувати, а ще краще запобігти нежитю, треба знати стадії його розвитку і вживати профілактичні заходи.

Стадія 1. Рефлекторна

Найчастіше вона проходить непоміченою, оскільки триває всього декілька годин. Звужуються судини слизової оболонки носа, і вона блідне. Звичних нам сопель немає, в носі з’являється тільки свербіж і сухість.

Стадія 2. Катаральна

Кровоносні судини в носі різко розширюються, через що набрякає і червоніє слизова оболонка. Поступово дихання утруднюється, і ніс повністю закладений. Це і є розпал захворювання.

Стадія 3. Відновлювальна

Слизова оболонка здатна відновлювати свої функції. І після декількох днів катаральної стадії, слизова оболонка відновлюється, набряк і почервоніння проходять. Дихати легшає, але виділення з носа (простіше кажучи – соплі) стають густими, щедрими і набувають жовто-зеленого кольору.

Правильне лікування нежитю

Дорослі зазвичай обмежуються краплями в ніс і великою кількістю серветок. Рідше – спеціальними інгаляціями. Проте з дітьми таким лікуванням нежитю обмежуватися не можна. Імунітет у малюків, особливо у новонароджених, зовсім слабкий, і неправильне лікування риніту може призвести до ускладнень на довгі роки.

Нежить у новонароджених

Головне, що повинні зробити батьки, – усіма доступними засобами не допускати висихання слизу. Інакше це може призвести до того, що він застоїться у бронхах або легенях. Наслідком є серйозна форма бронхіту або пневмонії.
Краплі в ніс новонародженим краще не купувати. Просто регулярно промивайте ніздрі малюка фізіологічним розчином (вода і трохи солі) і стежте за тим, щоб повітря у будинку було прохолодним (22 градуси) і вологим. Можна змащувати носик ектерицидом. Ця масляниста речовина допоможе надовго зволожити слизову оболонку.

Ліки для дітей до року

У цьому віці нежить протікає завжди важче. Хоча Ваш малюк вже і вийшов з грудного віку, самостійно сякати він не вміє. Крім того, у нього занадто вузькі носові проходи, в яких затримується слиз. У таких випадках навіть не підвищиться температура. Тому закладений ніс у дітей до року лікувати треба тільки у тому випадку, якщо процес триває декілька днів, а виділення стали гнійними або темними.
Зазвичай у таких випадках лікарі призначають “Назол Бебі”, який спеціально розроблений для маленьких дітей. Його можна використовувати одночасно з простими процедурами гігієни носа, описаними вище.

Діти 3 років і старше

Для таких діток спектр процедур набагато ширший, і з нежитю можна впоратися набагато швидше. По-перше, дитина вже може сама висякати ніс, а по-друге, список лікарських препаратів набагато більший, ніж для крихітних діток. Можна використати назальні краплі та спреї “Брізолін”, “Віброціл”, “Назівін” і “Отривін”. Перед їх застосуванням обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Не треба ігнорувати і народні засоби. Наприклад, буряковий або морквяний сік, розбавлений водою, можна крапати дітям від нежитю, як найменшим, так і після трьох років.
Хороший засіб від нежитю – каланхоє. Всього декілька крапель на день допоможуть заспокоїти і зволожити слизову оболонку. Також ефективні ліки від нежитю – інгаляції на травах або соді. У посудину наливається кипляча вода, туди додають 3-4 чайних ложки соди. Малюкові треба подихати теплою парою під рушником хвилин десять. Головне простежити, щоб повітря не було занадто гарячим, у такий спосіб убезпечити дитину від ушкодження слизової оболонки. Таку саму процедуру можна виконати і з травами (ромашкою, евкаліптом, шавлією або м’ятою).


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *