Як відучити кішку дряпати шпалери

Якщо ваша кішка активно дряпає шпалери і меблі, треба зробити їй замінник. Хазяям кішок слід знати, що їх улюбленка дряпає меблі і шпалери зовсім не тому, що хоче напаскудити або зіпсувати вам настрій. Гострити кігті для кішки – найприродніше зайняття. Таким чином вона видаляє відмерлі оболонки кігтів. До того ж, між пальцями лап кішки розташовуються залози, що виділяють пахучу речовину і, заточуючи кігті, кішка мітить свою територію. Відучити кішку дерти шпалери – затія не проста і вимагаюча від хазяїв тваринного розуміння, терпіння і наполегливості.

Щоб кішка не дряпала шпалери треба:

  • кігтеточка;
  • “котяча м’ята”;
  • пульверизатор з водою.

Виберіть і придбайте спеціальні кігтеточки. Вони бувають декількох видів: стоячі кігтеточки-стовбчики; що вішаються на стіну кігтеточки; кігтеточки-килимки. Часто кігтеточка входить до складу “котячого комплексу”, що включає ще будиночок і декілька спеціальних платформ. Рекомендується придбати, як мінімум, 2-3 кігтеточки. Розмістіть кігтеточки на стінах, в тих місцях квартири, які уподобала ваша кішка. Пам’ятайте, що простіше обладнати для кішки вже вподобане їй місце, чим намагатися привчити її гострити кігті в тому місці, яке подобається особисто вам. Не забудьте також розташувати кігтеточку поблизу того місця, де спить кішка – дуже часто тварини починають гострити кігті відразу після сну. Міцно закріпіть кігтеточку. Якщо вона впаде і налякає тварину, то кішка, швидше за все, вже ніколи не стане користуватися “цією страшною штукою”. До того ж, кішки фізіологічно не здатні гострити кігті об хиткі предмети.

Покажіть кішці, що від неї потрібно. Візьміть вихованку на руки і віднесіть до нового придбання. При цьому не варто тягнути її за петельку або підвищувати на неї голос – це може привести до стійкої негативної асоціації з цим предметом. Поставте передні лапи кішки на поверхню кігтеточки. Злегка натисніть на подушечки лап, щоб випустити кігті. Робити це необхідно дуже акуратно, щоб не заподіяти тварині біль. Зачепіть кішку кігтями за поверхню кігтеточки. Такі тренування рекомендується проводити регулярно.

Допоможіть кішці звикнути до кігтеточки. Для цього можна обприскати кігтеточку “котячою м’ятою”, яка продається у будь-якому зоомагазині. Використайте метод “батога і пряника”. Не скупіться на ласку і похвалу, якщо помітили, що кішка гострить кігті в “правильному” місці. Якщо ви застали вихованку на місці злочину – продемонструйте їй своє негативне відношення до того, що відбувається – голосно скажіть “не Можна”!. Також в якості покарання можна використати пульверизатор з водою. Кішки дуже не люблять, коли вода потрапляє їм на морду.

Періодично підстригайте нігті вашій кішці. Цю процедуру необхідно проводити дуже акуратно, щоб не пошкодити живі тканини.

Корисні поради, щоб відучити кішку дряпати шпалери і меблі:

Слід пам’ятати, що чим раніше ви почнете привчати кішку до кігтеточки, тим більше у вас шансів добитися успіху в цьому непростому заході. Ідеальний вік для прививання вашій кішці “правил хорошого тону” – 2 -2,5 місяці. 

кігтеточка, як зробити кігтеточку, що краще для кішки щоб нігті гострити, як зробити штуку щоб кот гострив нігті, як відучити кішку дерти обої

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *