Як правильно грати в доміно [draft]



Раніше в дворах частенько проводили свої вечори сусіди, граючи в доміно. Сьогодні ця гра з простими правилами стала менш популярною. Вже давно не чутно азартних криків з двору, а багато хто і зовсім не знає, як виглядає доміно. Проте в клубах за інтересами ще можна знайти завзятих гравців, які стукають кісточками по столу, влаштовуючи цілі турніри.

Історія доміно

Настільна гра під назвою “Доміно” зародилася в Китаї, що сталося приблизно в другому столітті нашої ери. Раніше в цю країну з Індії прийшла гра в кістці, яка стала прототипом доміно.

Цікаво! Якщо перекласти назву гри з французької мови, воно означає зимовий одяг священика, який з вивороту був білим, а з лицьового боку чорного кольору.

Кісточка для доміно виглядає у вигляді прямокутника. Його довжина дорівнює ширині, помноженій на два. Фішка для доміно поділена на дві частини, на кожній з якої нанесені точки від однієї до шести. Проте на половинках деяких прямокутників такі відмітки відсутні.Раніше кістки для доміно були виготовлені із звичайної або слонової кістки, каменю. Проте ці матеріали досить дорогі. Щоб гра стала доступною для бідніших верств населення, кістки почали робити з пластмаси, металу або дерева.Стандартний набір для гри в доміно містить 28 кісток. Деякі вміщують 32 кісточки, включаючи дублі (доминошки з однаковими значеннями на обох половинках).

Класичні правила гри в доміно

Грати можна удвох, утрьох або учотирьох. Правила гри в доміно в класичному варіанті припускають здачу по 7 кісточок на руки для двох або по 5 для трьох або чотирьох гравців.Перших хід по праву належить тому, у кого виявиться дубль 6-6. Інші гравці повинні прибудувати до цієї кістки інші “камені”, в яких є значення 6. У разі, коли дубль 6-6 нікому не випав, гра розпочинається з інших кісточок зі значеннями 5-5, 4-4 і інших. Якщо дублів немає ні у кого з гравців, починає хід кістка з найбільшим значенням.У загальних рисах принцип гри полягає в тому, щоб прикладати кісточки з однаковими значеннями один до одного. Якщо на руках таких “каменів” не виявляється, треба добирати їх з кісток, що залишилися, або пропускати хід.
Гра в доміно завершується, коли у одного з гравців закінчуються кістки. Після цього кожен учасник підраховує окуляри на “каменях”, що залишилися на руках. Переможець отримує суму всіх очок. Якщо у когось з гравців залишається дубль 0-0, він прирівнюється до 25 очок.

На замітку! Ще один спосіб завершити гру в доміно – зробити “рибу”. Це ситуація, коли кістки є на руках у кожного з гравців, але вчинити хід нічим. В даному випадку переможцем виступає той, у кого найменша кількість очок. Він отримує різницю окулярів інших гравців.

Грати в доміно за класичними правилами досить просто і цікаво. Повним переможцем турніру вважається гравець, який в сумі усіх раундів набере 100 очок.
Грати в доміно можуть не лише дорослі, але і діти. Причому правила залишаються без змін. Існує спеціальне дитяче доміно, на кісточках якого замість точок зображені різні кольорові картинки. Це можуть бути тварини, букви, цифри і всілякі предмети.

“Козел”

“Козел” − найвідоміша гра в доміно, яка також відрізняється простими правилами. Частенько в неї намагаються грати учотирьох (попарно), але допускається також два і три гравці. На руки кожному учасникові видається по 7 кісток. Якщо в грі бере участь менше 4 чоловік, кісточки, що залишилися, утворюють “базар”. При випаданні дублів в кількості від п’яти і більше на одного гравця відбувається перездача.
Починає грати учасник, доминошку, що має, з найменшим значенням (дубль 1-1 і так далі). В процесі гри в доміно діють аналогічні правила, як і в класичному варіанті − доминошки прикладаються однаковими значеннями один до одного.Якщо у гравця немає кістки, яка може продовжити гру, йому доведеться “йти на базар”. Там навмання вибирають кістки, перевернуті “сорочкою” вгору, до тих пір, поки не знайдеться потрібне. Коли у одного з гравців закінчуються кісточки, раунд гри вважається завершеним.Після цього робиться підрахунок окулярів. Відкрити рахунок можна тільки тоді, коли в сумі на руках виявиться від 13 очок і більше. Учасник, який за усі раунди набере 101 очко, вважатиметься програвшим. Саме він отримує титул “Козла”.
В процесі гри в “Козла” “два на два” за правилами підсумовуються окуляри обох програвших гравців.

На замітку! Якщо у одного учасника на руках залишилася велика кількість очок, але її напарник першим позбавився від усіх доминошек, цих значень в облік не набувають і прогорають. Цей гравець також вважається у такому разі переможцем.

Не варто забувати, що за правилами гри в “Козла” також допускається “риба”. Гравець, який її робить, повинен звертати увагу на кількість кісток у свого напарника. Після риби окуляри підраховуються у усіх учасників. Переможцями є пара, які в суму набрали менше окулярів.

Відео: як грати в доміно правильно?

Таким чином, грати в доміно захоплююче і цікаво. Окрім гри в “Козла” і за класичними правилами, існують і інші її різновиди. Приміром, “Осел”, “Генерал” і інші. Правда, вони менш відомі. У кожній компанії має право самостійно вирішувати, за якими правилами грати в доміно. Вони навіть можуть бути придумані самими учасниками. Головне, щоб вечір пройшов весело і цікаво.

На замітку! Перш ніж приступити безпосередньо до процесу гри в доміно, бажано заздалегідь обговорити правила, а також зафіксувати їх на папері.

На сьогодні існує можливість грати в доміно через інтернет з віртуальними або реальними учасниками. Незалежно від того, яким способом відбувається гра, з нею вдасться приємно провести час з друзями або просто знайомими.
Щоб краще ознайомитися з правилами і зрозуміти, як грати в доміно правильно і вигравати, представлені відео.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як зробити доміно з паперу, Правела гри доміно

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *