Чим лікувати опік шкіри?



Якнайшвидше охолодіть місце опіку – це втамує біль, обмежить поверхню пошкоджених тканин. Висока температура, від якої гинуть клітини, зберігається до шести годин, створюючи “ефект грілки”. Потримайте ділянку опіку під холодним струменем води впродовж 10-15 хвилин. Можна прикласти до рани чисту марлеву або полотняну серветку, змочену холодною водою, або загорнути в неї шматочки харчового льоду для коктейлів. Шкіра після опіку почервоніла, але пухирів немає? Протріть її горілкою (спирт, що випаровується, холодить тканини), а потім часто і рясно змащуйте спеціальною маззю (можна знайти у будь-якій аптеці). Тільки не використайте мазі на масляній основі!

Під шаром жиру температура знижується повільніше, а “ефект грілки” посилюється. На почервонілій шкірі з’явилися пухирі з рідиною і мокрі ділянки? Не змащуйте їх горілкою, спиртом, йодом, зеленкою, марганцівкою – це лише заподіє нестерпного болю! Не посипайте тальком і крохмалем – занесете інфекцію! Накладіть вологу пов’язку з розчином антисептика (дві-чотири товчені пігулки на склянку теплої води, яку потім треба охолодити). Випаровуючись, він знижуватиме температуру обпеченої ділянки. Занурте в розчин бинт або марлю, складені в декілька шарів, злегка відіжміть і прикрийте обпалену ділянку шкіри, захопивши 2 – 3 см здорової шкіри по краях. Закріпіть бинтом, але не занадто туго. Інший варіант – нанести на уражену ділянку протиопіковий спрей або спеціальну водорозчинну мазь (можна без пов’язки). Препарат зробить антисептичну і протиопікову дію, прискоривши загоєння шкіри після опіку.

Народні засоби лікування опіку шкіри

Відварити круто необхідну кількість курячих яєць, витягнути жовтки і пережарити їх на сковороді на повільному вогні доти, поки не вийде чорна тягуча мазь. Якщо цією маззю змастити обпалене місце, воно швидко заживе. Мед застосовують в якості ефективного засобу для лікування опіків шкіри. Він послаблює больові відчуття, запобігає утворенню пухирів, сприяє швидкому загоєнню. Натріть на терці сиру картоплю, щоб вийшло 100 г кашки. Додайте до неї 1 чайну ложку меду і все ретельно перемішайте. Суміш покладете на марлеву серветку шаром в 1 см, прикладете таку пов’язку до обпаленої ділянки шкіри і гарненько закріпите бинтом. Через 2 години пов’язку зніміть, медово-картопляну суміш, що залишилася на шкірі, видаліть марлею. Такі пов’язки треба накладати кілька разів. До ураженого опіком місця прикладають 2 рази на день лист алое, зрізавши з нього верхній шар, або ж розтертий лист, закріплюючи його бинтом. Заварити міцний чорний або зелений чай, остудити до 13- 15 °С. Поливати заваркою обпалені місця. Можна накласти пов’язку, змочену заваркою. Міняти її, не даючи висихати. Процедуру проводити 10-12 днів.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: опік йодом, як лікувати опіки від йоду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *