Арка для винограду – арка для витких рослин

Ажурні арки здатні кардинально змінити вид Вашої дачної ділянки. Спробуйте змайструвати просту арочну конструкцію, відповідну і для витких троянд, і для ліан, і для плюща або винограду.

Для побудови такої арки для витких рослин Вам знадобляться гладкі або арматурні металеві лозини, трохи цементу і піску і зварювальний апарат. Товщина лозин і їх довжина залежать від бажаних розмірів арки.

Варіанти побудови арки для витких рослин і винограду. Якщо Ви будуєте арку для винограду заввишки 3-3,5 м, лозини мають бути завтовшки 10-12 мм, а осередки в арці бажано зробити не більше 60х60 см, інакше лоза провалюватиметься. Для троянди зазвичай роблять арку заввишки 2,5-3 м, і лозини беруть завтовшки 8-10 мм. При цьому поперечні лозини з успіхом замінить дріт завтовшки 6 мм. Арку для плюща або ліан можна робити ще більш полегшеною і компактною.

Секрети довголіття арки для винограду. Для продовження терміну життя арки вертикальні стійки не встромляють безпосередньо в землю, інакше корозія швидко зробить свою іржаву справу – і усі Ваші праці підуть нанівець. Зробіть в землі поглиблення (приблизно 20 х 20 х 35 см), залийте їх розчином, а у свіжий розчин увіткніть відрізок лозини, до якої потім і буде приварена вертикальна стійка арки. Якщо зварювального апарату немає, то в розчин встромляють відрізки металевої труби такого діаметру, щоб лозини щільно в них входили. Поперечні лозини прикріпляються до вертикальних за допомогою дроту, що відпалює. Конструкція арки прослужить 40 років і більше, якщо її регулярно фарбувати.

Не біда, якщо під рукою немає металу. Арку для витких рослин можна зібрати з дерев’яних брусків у вигляді трапеції. Два бруски 60 х 60 мм укладають внизу, ізолюючи від землі будь-яким доступним способом. До них цвяхами або шурупами прикріплюють похилі стійки 40 х 50 мм. Поперечні бруски можуть бути 30 х 30 мм. А про те, як захистити конструкцію від псування, Ви вже знаєте. Верхню частину арки можна зібрати з вербових лозин завтовшки 2-2,5 см. Лук в дитинстві робили для гри в індійців? Зараз поступаємо аналогічно: свіжозрізана лозина згинається до потрібної форми, а кінці її стягуються линвою. Після повного висихання линва забирається і у Вас в руках готовий елемент арочної конструкції. Після самостійного виготовлення арки для витких рослин, можна побудувати альтанку – теплицю.

Арки для винограду, арка під виноград фото, як зробити прямокутну арку для винограду з металічного дроту, арки для троянд, арка з винограду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *