Як організувати сімейний бізнес? Організація малого сімейного бізнесу з нуля



Сімейний бізнес, як завжди, має на увазі колективну роботу, володіння матеріальною базою і продуктами виробництва людьми, яких зв’язують сімейні узи, а дуже часто не лише по крові. У ідеалі – це максимально прозорий бізнес, утворений на довірі один до одного усіма членами сім’ї, коли усіх учасників бізнесу ще більше об’єднує спільна мета. Проте, чи все так ясно насправді? Разом з трансформацією сімейної обстановки або у разі зміни особових поглядів змінюється і мета, яка робить хід в розріз з колективними планами сімейної фірми. Не так просто розібратися, як організувати свій бізнес з нуля, а тут ще багато що зав’язане на сімейних стосунках. Все необхідно враховувати під час складання офіційного договору або угоди, щоб виключити незрозумілі моменти в сімейному бізнесі, які неможливо уникнути.

Сага про сімейний бізнес. Наприклад, така ситуація: рідний брат дружини, що займає місце начальника підрозділу, формує свою окрему гілку іншого, але дуже схожого бізнесу, переманює туди одного з найкращих майстрів, але офіційно залишається в сімейній справі, вважаючи, що нічого незвичайного не відбувається. Питання завдання : як поводитися чоловікові, коли і мама дружини працює в цьому ж місці? Точно, питання залишає виробничу площину і перемикається в сферу морально-етичну, яка супроводжується висловлюванням, що “уся ваша сімейка така”, тим самим не лише розбиваючи дві складені одиниці сім’ї “ми”, але і протиставляючи “я” і “ти”. Це усе може загрожувати не лише розколом сім’ї, але і сімейного бізнесу. Існують статистичні дані, що в 75% цих подій трапляються одночасно.

Сімейний бізнес план. У тих випадках, якщо сімейний бізнес створюють два члени сім’ї, на словах розподіливши обов’язки: ти виготовляєш, а я – збуваю, витрати-дохід – в загальний сімейний гаманець, то все так чи інакше ясно, хоча теж трапляються непорозуміння. Якщо ж колективна сімейна справа придбала дуже успішний розвиток малого бізнесу, що в ньому потрібна участь мало не усіх рідних і численного штату працівників, то час скликати сімейну раду, яка з сімейної плавно зміниться у виробничу.

Організація малого сімейного бізнесу з нуля. Головна точка зору людини в сім’ї і на виробництві може не співпадати абсолютно не зменшуючи престиж, наприклад, найстаршого за віком в сім’ї людини або наймудрішого, або найдобрішого, або найулюбленішого. Організація працюючого бізнесу з нуля вимагає дотримання заснованих законодавчо державних законів і правил. Подібним правилом зобов’язано складати загальний статут, відповідно до якого за будь-яким членом сім’ї, учасником сімейного бізнесу, зафіксовані права, роль і пайова участь у справі, обов’язку. Складений документ скріплюється підписом нотаріуса. Він має юридичну силу при виникненні суперечок, матеріальному і фінансовому розділі майна. Прийняття статуту не дасть можливості переносити в трудову обстановку манери і моделі поведінки, дозволеної в домашньому колі. Для забезпечення найкращої роботи на користь загальної справи, а не на даремні абстракції: “невже саме я зобов’язаний це робити?”, розумно розділити посади.

Вимагається врахувати службові обов’язки з урахуванням поля діяльності, які затверджуються і вимагають їх дотримання. Важливо, що персональні рішення питань допустимі тільки на довіреній загальною радою ділянці виробництва, вимикаючи подібні нюанси: “я дядько директора, проходив мимо, майструєте, що накажу”, відповідно з компетенцією займаної посади. Дотримуватися графіку і режиму роботи підприємства зобов’язані в рівній мірі усі співробітники. Інакше, коли вимога не буде дотримана, то це позначиться на душевному кліматі в колективі, що негативно позначиться на ефективності роботи. Експерти, які займалися моніторингом і проаналізували спільне сімейне підприємництво, дійшли висновку, що сімейна справа, що почалася на загальних для учасників захопленнях, має прекрасні шанси на успіх. Навпаки, спільний малий сімейний бізнес, який не цікавий кому-небудь з партнерів, ні радості, ні хороших доходів не приносить.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як малому пыдприэмцю припинить бызнес, як організувати свій малий бізнес

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *