Як розрахувати зарплату по окладу

У наш час багато працедавців здійснюють невелику хитрість, що дозволяє робити виплати заробітної плати працівникам набагато менш прозорими: вони вказують в трудовому договорі розмір окладу замість самої зарплати, яку працівник гарантовано отримує на руки. Багато працівників з цієї причини плутаються і не можуть зрозуміти, чому в договорі стоїть одна сума, а на руки їм приходить абсолютно інша.

Спершу варто розібратися, що ж таке оклад і заробітна плата, перш ніж розрахувати зарплату по окладу. Заробітна плата – це розрахована працедавцем сума з обліку кількості робочих днів, робочого годинника, коефіцієнта корисної дії співробітника, переробок, “шкідливості” виробництва, премій, прибуткових податків, перекладів до пенсійних фондів і інших чинників, які мають місце бути у багатьох державних закладах і приватних фірмах. Оклад же – це фіксована сума, з якої віднімаються 13% прибуткового податку і до якої додаються різноманітні премії, надбавки і відсотки з наднормовими. Ці дві речі дуже важливо уміти відрізняти – зарплата 10.000 і оклад 10.000 на виході набудуть абсолютно різного вигляду. Тепер розберемося детальніше як розрахувати зарплату по окладу по простій формулі.

Що ж Вам буде потрібно, щоб розрахувати оклад?

Перший і найважливіший крок: додати до нього різноманітні відсотки по виплатах преміальних, наднормових, пільгових засобів, компенсацію за шкідливість (якщо така є) і відняти звичайний прибутковий податок (13% від основної суми окладу). Отриману суму розділити на кількість робочих днів і помножити на кількість відпрацьованих (у разі, якщо Ви брали лікарняний або вихідний за свій рахунок, отримана зарплата буде менша). На виході Ви отримаєте свою заробітну плату. Все досить просто.

Наприклад, фізик-ядерник Петров отримує на АЕС 20.000 окладу. Йому дають 50% надбавок за шкідливість виробничих процесів, 25%% за стаж роботи, 25% за переробки, за завзятість начальник виставляє йому ККД за місяць 1.5. Розрахуємо зарплату по окладу: 20.000 + 10.000 (шкідливість) + 5.000 (стаж) + 5.000 (наднормові) + 10.000 (ККД) – 2.600 (ПДФО) = 47.400 рублів. У результаті чесний працелюбний працівник Іван Петров збільшує свою заробітну плату більше, ніж удвічі від наявного окладу і точно знає, за що, чому і як він отримує свої зароблені гроші. Тепер можливість розрахувати зарплату по окладу можете і Ви – заразом завжди зможете зрозуміти, якщо працедавець виплачуватиме Вам зарплату не за трудовим договором, і у Вас буде прекрасна можливість відновити справедливість. Загалом і в цілому, подібні невеликі нюанси дуже важливі для сучасної людини.

як розрахувати середньоденну зарплату щоб розрахувати лікарняний, заробітна платау приватній фірмі розрахунок, як розрахувати заробітну плату за окладом, як розрахувати зарплату у 2015р, ЯК РОЗРАХУВАТИ ПРОСТІЙ

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *