Як подавати страви

Як правильно і елегантно подати страву?

На банкетах або подібних прийомах страви подаються ліворуч. Разом зі стравою зазвичай подаються загальна ложка (опуклою частиною вгору) і виделка (зубчиками вниз), тому скористайтеся ними, щоб покласти їжу до себе в тарілку. Візьміть виделку (зубчики опущені вниз) в ліву руку, а ложку в праву. Покладіть ложкою їжу собі на тарілку, підтримуючи її виделкою. Пам’ятайте, що брати їжу із загальної таці своєю ложкою або вилкою непристойно. Якщо страва поділено на порції, не заведено класти собі в тарілку більше, ніж одну порцію. Страву, що є єдиним цілим – пюре, салатом або холодцем – кладуть ложкою. Після того, як ви поклали їжу собі, покладете загальну виделку і ложку на тацю так само, як вони лежали до цього: ложка – опуклою частиною вгору, справа, а виделка – зубчиками вниз, ліворуч. У цьому розділі мова піде про те, як правильно їсти найбільш поширені страви.

Хліб. Хліб зазвичай або вже лежить на столі, або його розносять. Якщо вас попросили передати шматочок хліба, треба передати увесь кошик або тарілку з хлібом; не можна брати хліб, призначений для когось, руками це може бути неприємно іншій людині. Якщо стіл круглий, спочатку запропонуйте хліб тому, що сидить справа і почекайте, поки тарілка з хлібом по колу знову повернеться до вас, і вже тоді візьміть шматок собі. Якщо запрошені сидять так, що тарілка з хлібом не повернеться до вас “по колу”, то спочатку візьміть хліб самі, а потім передайте тарілку з хлібом тому, хто сидить справа. Якщо хліб подається в кошику разом із серветками, то візьміть спочатку серветку, а потім, не торкаючись хліба пальцями, серветкою в правій руці візьміть шматочок. Ніколи не мастіть хліб маслом безпосередньо із загальної масельнички, спочатку масло треба покласти на свою тарілочку для, а потім вже робити бутерброд.

Якщо з масельничкою не подали ножа, ви можете скористатися своїм. Не можна їсти хліб, відкушуючи його від великого шматка: необхідно відламувати його невеликими шматочками “на один укус”. Відламуйте такий шматочок безпосередньо перед тим, як збираєтеся його з’їсти. Не намазуйте маслом великий шматок хліба. Спершу треба відламати невеликий шматочок, намазати маслом і відразу з’їсти. Якщо хліб кришиться, то намагайтеся ламати його якнайнижче над тарілкою, щоб менше смітити. Не біда, якщо декілька крихт все ж потрапить на стіл – офіціант все прибере. У жодному разі не можна брати хліб виделкою або різати його на дрібні шматочки ножем. Не умочуйте хліб в соус. Це неввічливо. Винятком є неформальні зустрічі або такі страви, як фондю. Непристойно збирати хлібом залишки соусу або їжі і зі своєї тарілки.

Суп. Суп може подаватися в супниці, в глибоких тарілках або чашках, в гарячому або холодному виді. Звичайний суп подається разом з маленькою круглою суповою ложкою, густий суп – з овальною ложкою середнього розміру. Французький суп консоме подають в невеликих чашках з двома ручками. Цей суп їдять без ложки: його слід пити маленькими ковтками, тримаючи чашку за обидві ручки. Усі інші супи їдять наступним чином. Візьміть ложку, як олівець, між вказівним і середнім пальцями, підтримуючи великим. Зачерпуйте суп з центру або дальшої від вас частини тарілки у напрямку до себе. Якщо хочете трохи відпочити, можна покласти ложку в суп. Після того, як ви доїли суп, ніколи не кладіть ложку в тарілку або чашку, її треба покласти на блюдце або на плоску тарілку, яку підкладають під тарілки з їжею. З супом можуть подаватися шеррі або аперитив. Не варто дути на суп, щоб він швидше охолов. Можна лише злегка помішувати його.

Головна страва. Найчастіше головною стравою пропонується щось м’ясне (яловичина, свинина, баранина) або птиця (курча, курка, качка, індичка). Як правило, ці страви треба їсти за допомогою ножа і виделки. Страви, які їдять руками, на офіційних прийомах зазвичай не подаються. Якщо вам поклали дуже великий шматок яловичини, то для зручності можна розрізати його навпіл або на три частини. Але не варто відразу ж нарізувати його на безліч дрібних шматочків. Між основними стравами можуть бути невеликі перерви, під час яких зазвичай подається десерт або фруктове морозиво. Їх можна тільки спробувати, але не доїдати до кінця. Варто зазначити, що перерви між стравами робити абсолютно необов’язково. Проте, невеликі перерви не завадять, особливо якщо ви плануєте досить тривале застілля.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *