Амазонська лілія [draft]



Амазонську лілію, або еухарисамазонику в Європу завезли в 19 столітті з тропічних джунглів Південної Америки. З грецького назва переводиться як “дуже граціозний, приємний вкрай”. Рослина відноситься до сімейства амарилісових, має цибулину. Квітка чимось трохи нагадує нарцис, дуже красивий. Спочатку вирощування ніки амазо було можливим тільки у ботанічному саду. Непримхливість рослини допомогла його швидкому поширенню у сфері кімнатного квітникарства.З найбільш поширених кімнатних сортів можна виділити два різновиди еухариса :

  • амазонський (квіти до 6 сантиметрів);
  • крупноквітковий (квіти до 12 сантиметрів).

Амазонська лілія при правильному догляді може цвісти двічі впродовж року. Квіти білі, вони утворюють суцвіття на кшталт парасольки. Парасолька увінчує високий квітконіс – до 60 см Центр тичинкової квітки прикрашений короною. В період свого цвітіння лілія видає неповторний вишуканий аромат.За відсутності квіток вид у амазонської лілії також цілком привабливий. Листя має велику еліптичну форму і темно-зелене забарвлення, довгий черешок, блищить. Їх розміри до 30 см в довжину і 10 см завширшки. Лілія здатна оживити интерьерний вид будь-якої кімнати. Листя часто можна переплутати з іншою, не менш поширеною рослиною – аспідістрою.

Амазонська лілія: особливості відходу

Амазонська лілія догляд за собою зажадає необтяжливий, але постійний. Підійде розсіяне світло, без прямого сонячного попадання. Розміри рослини дозволяють розмістити його на підлозі.
Оптимальною для еухариса вважають температуру 18-28 а взимку до 22 ˚С. Різкі температурні коливання можуть викликати зменшення листя і квітки в розмірах.Цвітіння еухариса зазвичай відбувається в останні зимові дні.Під час зростання квітки і листового проростання необхідно підтримувати постійну, але помірну грунтову вологість. Рекомендують полив через 4 дні відстояною або кип’яченою теплою водою.Закінчивши цвісти, еухарис входить в стан відпочинку до 1,5 місяців. При цьому потрібне скорочення поливу до мінімуму. Треба запобігти відмиранню старих і появі нового листя. Після появи нових листочків треба зробити інтенсивнішим поливши і ввести підгодівлю. Для підгодівлі лілії підійдуть спеціальні добрива в рідкому вигляді, призначені для кімнатної рослини.
Для амазонської лілії приємним виявиться водне обприскування або вологе протирання. Головне, щоб вода не потрапляла на квітки – це викликає появу на них плям.

Амазонська лілія: умови посадки і розмноження

Для посадки прекрасно підійде рихлий поживний грунт і просторий неглибокий горщик, що має отвір для дренажу.Глибина посадки може варіюватися:

  • для цибулини з листям – до 10 см;
  • для цибулини без листя необхідно забезпечити відкритість цибулинної верхівки.

Можна забезпечити спеціальне підігрівання горщика знизу. Полив при висадці потрібний досить помірного рівня.
Перше листя з’являється зазвичай через 30 днів з моменту посадки. Тоді треба ввести підгодівлю 1 раз в 12-14 днів.Пересаджують амазонську лілію, як правило, намагаючись потрапити в режим її спокійного стану. Для молодих рослин рекомендується щорічна пересадка, для дорослих – через 4 роки перевалочним методом. Важливим моментом є збереження грудки землі, що оточує цибулину, і молоденьких цибулинок. Цвітіння амазонської лілії буде краще, якщо вона обзаведеться великим цибулинним сімейством.Після пересадки необхідно потримати лілію до 10 днів із скороченим поливом в невеликій тіні.
Якщо дотримані усі необхідні умови і рекомендації по пересадці і відходу, амазонська лілія досить швидко пройде період розростання до великого куща. Тоді при цвітінні вона нагадуватиме красивий букет.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *