Як зробити автомобільний зарядний пристрій?



Автомобільна акумуляторна батарея у функціонуванні транспортного засобу грає велику роль. Тому за нею слід ретельно стежити і тримати її зарядженою. Заряджати АКБ можна за допомогою спеціальних зарядних пристроїв. Окрім випущеного промисловістю, можливо використати для цього і прилади, які слід трохи модифікувати. Наприклад, комп’ютерний блок живлення. Щоб зробити автомобільний зарядний пристрій для АКБ знадобиться мінімум часу і інструментів.

Робимо автомобільний зарядний пристрій самостійно

Для виготовлення зарядного пристрою треба:

  • комп’ютерний блок живлення;
  • конденсатор 1000х25В;
  • амперметр 10-15 А;
  • вольтметр 15-20 В;
  • вимикач.

Візьміть комп’ютерний блок живлення. Його модифікація є найпоширенішим і простішим способом виготовлення автомобільного зарядного пристрою. Перед цим, вивчивши властивості, які він повинне мати, придбайте необхідні матеріали. Майте на увазі, традиційне ЗУ для автомобільних акумуляторних батарей повинно видавати напругу, що не перевищує 14.4В,, а також зарядний струм в межах технічної характеристики пристрою. Наприклад, для АКБ 60А він повинен мати значення 6А. Модифікуйте комп’ютерний блок живлення. Видаліть зайві елементи, а саме: відпаяйте усі дроти, які йдуть з виходів інших джерел(+5. У, – 12 В, – 5 В), загальний(GND) і +12 В не чіпайте, повинні залишитися тільки жовтого кольору(2 шт.) і чорного(6 шт.), видаліть перемикач. Після цього приведіть цей пристрій в робочий стан, тобто щоб комп’ютерний блок живлення працював, при пропусканні через нього заряду струму. По теорії це стане можливим, якщо правильно закоротить потрібні дроти.

Проте тут не можна помилитися, так можна “спалити” пристрій, у разі різкої зміни напруги. Щоб цього не сталося, видаліть з блоку живлення систему захисту від перенапруження. Ця дія дасть можливість отримати необхідну напругу 14.4 В, а не 12 В, на яку він розрахований. Підключіть конденсатор 1000мкФх25В. Встановіть послідовно дріт жовтого кольору амперметр з шкалою на 10-15 А і регулятор струму. Для цього використайте простий транзистор, регулятор тиристора або реостат. Встановіть паралельно дротам жовтого і чорного кольору вольтметр з шкалою на 15-20 В. Встановіть вимикач в отвір, що раніше використвувася для виведення дротів, надавши йому необхідної форми напилком. Живлення подається через жовтий “+” і чорний “-” дроти. Тепер ви можете самостійно зробити автомобільне зарядне для акумулятора. Якщо ви не сильні в електроніці, то краще придбайте в магазині.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як зробити зарядне 12 в саме просте, зарядне до автомобіля своїми руками

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *