Тазове передлежання плоду – вагітність і пологи [draft]



Остаточне положення плоду формується після 7,5 місяців вагітності. До цього терміну розміри дозволяють йому вільно рухатися усередині матки і приймати будь-яке положення. Зазвичай в третьому триместрі дитя обертається голівкою вниз і залишається у такому вигляді. Але іноді внизу виявляється попа. Кесаревий переріз при тазовому передлежанні плоду роблять не завжди. Часто жінка одна справляється з цим завданням за допомогою кваліфікованого і досвідченого лікаря.

Причини і види тазового передлежання плоду

Причини цього стану :

  • багатоводдя – частіше спостерігається при недоношеній вагітності, в цьому випадку плід рухливіший;
  • маловоддя – рухливість обмежена, плід не встиг придбати природне положення;
  • вузький таз або аномалії розвитку матки, при яких рухливість плоду в ній обмежується;
  • неправильне розташування плаценти – заважає проходженню плоду по пологових шляхах;
  • багатоплідна вагітність, при якій кожна дитина зробила свій вибір : хтось вниз потрібним місцем, а хтось – попій.


Є декілька видів розташування плоду. Відео кесарева в тазовому передлежанні дають можливість наочно це розглянути. При сідничному положенні над лоном знаходиться попа, а ніжки витягнуті уздовж тулуба. При ножному – нижні кінцівки. Найскладніше – змішане положення. При нім сідниці внизу, а ніжки, зігнуті в тазу і колінах, теж розташовані внизу. Дуже рідко зустрічається колінне положення – коли над лоном розташовані коліна зігнутих ніжок.

Діагностика тазового передлежання плоду : як протікає вагітність?


Акушерський огляд дозволить розпізнати тазове положення. Дно матки вище, ніж при головному положенні. Щільна округла голівка промацується на дні матки, а над входом в таз – велике і м’яке, незрозумілої форми освіта. Як б’ється серце плоду, прослуховується вище за пупок. При гінекологічному дослідженні промацуються сідниці і ніжки. Ультразвукове дослідження розставить остаточно “усі точки над і”. Стан вагітних при тазовому передлежанні нічим не відрізняється від інших майбутніх матусь. Але їм доведеться трохи потрудитися, оскільки існують способи виправити положення. Тим, у кого тазове передлежання плоду, вправи можуть допомогти. Існує спеціально розроблений комплекс, виконується він з 32-го тижня. Вже впродовж першого тижня плід може перекинутися на голівку. Також перевернути малюка в правильне положення можна за допомогою зовнішнього акушерського повороту.

Роди при тазовому передлежанні

Якщо вправи не допомогли, то доведеться народжувати з таким положенням. За 2 тижні до пологів потрібна госпіталізація. Породіллям, у яких тазове передлежання плоду, вибір – пологи або кесарево, – визначатиме декілька чинників. Обтяжуючі чинники: перші пологи після 30-ти, патологія в протіканні вагітності, вага дитини більше 3,5 кг, незадовільний стан плоду, невеликі розміри тазу породіллі, змішаний вид тазового передлежання і закинене положення голівки плоду.
Молода первородящая або що народжувала з успішно минулими самостійними пологами, із зрілою шийкою матки готова народити природним чином. Особливо при ножному передлежанні і відсутності надмірного розгинання голівки. Відео пологів при тазовому передлежанні добре це демонструють. Досвідчені акушери особливо уважно проводять такі пологи, щоб уникнути ускладнень. Використовуються засоби, що скорочують, і спазмолітики. Новонародженою виявляється підвищена увага. Якщо є свідчення до кесареву перерізу, то треба проводити операцію. Залишиться тільки рубець, а то, що це втручання не складне, можна побачити на відео кесаревого розтину. В середньому 80% родящих з тазовим положенням плоду роблять ці операції. Діти, народжені в таких умовах, нічим не відрізняються від інших.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *