Як виглядає бабайка [draft]



Напевно, кожного з нас в дитинстві за неслухняність лякали страшним монстром – бабайкой. Після таких історій просто неможливо спати! Традиція лякати своїх дітей страшною істотою переходить з покоління в покоління. Як би це ні було потішно, але багато хто з тих, хто слухав оповідання про бабайку в дитинстві, боїться його і опісля багато років. Насправді, в цьому немає нічого дивовижного. Усередині кожного з нас живуть страхи, породжені самими різними причинами. Частенько впоратися з цими психологічними особливостями неможливо, навіть удавшись до допомоги кваліфікованих фахівців. Незважаючи на це, питання про таємниче чудовисько не зникають. Чому ми втілюємо свої страхи в цьому образі? Як виглядає бабайка? Чи існує бабайка в реальному житті?

Хто такий бабайка?

Якщо звернутися до історії, то можна знайти ряд цікавих фактів, які допомогли б нам розібратися в таємничому походженні цієї істоти. Почати слід з утворення самого слова “бабайка”. Бабай – так на татарській мові називають старичка, дідуся. Очевидно, що ім’я чудовиська утворилося від цього слова, але чи виправдано називати так невідомого нікому старичка?Можна висунути 2 версії того, звідки утворилося таке ім’я – бабайка. З одного боку, це може бути образ суворого монголо-татарського кочівника, що вбивав безліч сімей, грабував мирний народ. З іншого боку, бабайкой міг бути звичайний старичок, що жив в старому глухому селі. Це, в деякому роді, лісовою вартувала, що веде асоціальний спосіб життя. Саме із-за своєї нетовариськості, замкнутості персонаж привертає увагу не лише дітей, але і дорослих.
Таких історій про походження сьогодення бабайки може бути множина. Ця невизначеність лякає сама по собі не лише дітей, але і батьків.У підліткових таборах діти дуже люблять лякати один одного страхітливими історіями на ніч. Багато хто з них навіть стверджує, що бачили, як виглядає цей монстр, і можуть описати його зовнішність.

Як виглядає бабайка?

Образ таких героїв фольклору, як, приміром, Лісовик або Баба Яга, заклався у нас в пам’яті також з дитинства. На відміну від бабайки, ми маємо чіткіше уявлення про походження цих персонажів і про те, як вони виглядають. Якщо запитати декілька дітей про те, як виглядає бабайка – відповіді різнитимуться. Хто це? Нічний дух, що живе під ліжком, або старий дід з бородою, який спостерігає за нами в шафі? Все залежить від індивідуальної уяви людини і, як вже говорилося вище, від його особистих страхів.Чому взагалі склався стереотип, що справжній бабайка виглядає, як чудисько? Можливо це добрий старичок, який і муху не скривдив?
Батьки змальовують страшний образ бабайки для своїх неслухняних дітей. Вони стверджують, що це величезне, страшне, зле, волохате чудовисько, яке прийде за покараним чадом. Діти наділені дуже яскравою і досить розвиненою уявою. Представляючи, яке чудовисько чекає їх за неслухняність, вони виконують необхідні вимоги батьків.

На замітку! Насправді психологи не раджу батькам лякати своїх дітей зовнішністю страхітливого чудовиська. Цей образ може виглядати занадто страхітливо у свідомості дитини, що, поза сумнівом, може позначитися на психіці.

Чи існує бабайка в реальному житті?

Відповідь на питання про існування цього дивовижного пухнастого монстра обумовлюється особистим відношенням дітей і батьків до міфів, легенд. Здається, що таких монстрів не існує, проте хто ж краде потайки наші речі, якщо не всім відомий домовий?
Якщо раптом вам пощастило зустрітися з бабайкой, радимо зробити наступні дії:

  • Не видавайте гучних звуків.
  • Постарайтеся включити світло (якщо світильник знаходиться далеко, можна покласти на прикроватний столик невеликий ліхтарик).
  • Якщо є можливість – не засипайте одними в кімнаті (попросіть батьків, братів або сестри побути з вами).
  • Якщо раптом бабайка вже наздогнав вас – прикинетеся сплячим.

Дотримуючись цих нескладних правил, можна не боятися про те, що батьки або їх діти будуть викрадені страшним бабайкой.

Відео

Щоб упізнати ворога в обличчя, пропонуємо подивитися забавний мультик про безстрашну дівчинку Жихарке.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: бабайка, бабайка бабайка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *